Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Έχουν τρελάνει το διαδίκτυο τα εύκολα ψωμάκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Βάλε από πάνω μαρμελάδα πορτοκάλι οπωσδήποτε!

Είναι το πιο σούπερ γεύμα για πρωινό

Έχουν τρελάνει το διαδίκτυο τα εύκολα ψωμάκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Βάλε από πάνω μαρμελάδα πορτοκάλι οπωσδήποτε!
ΓΛΥΚΕΣ 02.06.2020 14:40
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Αυτά τα λαχταριστά και αφράτα ψωμάκια από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα σας ξετρελάνουν! Τα έχει δοκιμάσει όλο το διαδίκτυο και το μυστικό είναι να βάλετε πάνω μαρμελάδα πορτοκάλι! Αλλάζει όλη την γεύση.

Είναι το κατάλληλο γεύμα για πρωινό και διαφέρουν ασυζητητί από αυτά που θα βρεις στον φούρνο της γειτονιάς σου!

Υλικά Συνταγής

Για τα ψωμάκια

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 50 γραμ. Χωριό βούτυρο αγελάδος (σε θερμ. δωμ.)
  • 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 230-240 γραμ. γάλα χλιαρό

Για την επάλειψη

  • Χωριό βούτυρο με κρεμώδη υφή / Χωριό soft ελαφρύ / Χωριό Soft με βούτυρο τ. Κερκύρας
  • μαρμελάδα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Για τα εύκολα ψωμάκια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ κι εκεί πάνω στο αλεύρι. Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος. Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα. Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα. Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά, κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε.
  • Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε με το χέρι μας. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό. Την κάνουμε μια μπάλα. Την πατάμε στον πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος. Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.).
  • Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης. Τα τοποθετούμε το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι. Πρέπει να είναι κολλημένα τα μπαλάκια ζύμης και μικρό το ταψάκι για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη.
  • Τρώγονται ζεστά-καυτά, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με βούτυρο και μαρμελάδα ή πραλίνα.

Δείτε, επίσης, εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε την πιο απλή μηλόπιτα! Θέλει ελάχιστα υλικά!

Εύκολα και αφράτα τσουρεκάκια με πορτοκάλι για τον καφέ - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

συνταγές με πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 200 γραµ. γάλα
  • 130 γραµ. βούτυρο
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά (ή 1 φάκελο μαγιά ξερή)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ή περγαμόντο)
  • 1½ κ.γλ. κοφτό μαχλέπι σκόνη
  • 650 γραµ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ γάλα
  • 1 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Εύκολα μικρά τσουρεκάκια ατομικά, ιδανικά για παιδιά!
  • Πρώτα θα ενεργοποιήσουμε τη μαγιά για τα ατομικά τσουρέκια.
  • Σε ένα μπολάκι θα βάλουμε την μαγιά. Αν είναι φρέσκια την τρίβουμε στα δάχτυλα να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ από το συνολικό γάλα και 1 κ.σ από τη συνολική ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 5-10′ μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, δείγμα ότι η μαγιά μας είναι ενεργή και έτοιμη για τα ατομικά τσουρεκάκια.
  • Κρατάμε 2 κ.σ βούτυρο στην άκρη.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε το γάλα κι αμέσως αποσύρουμε από την φωτιά. Αφήνουμε 5′ να σταθεί το μείγμα και να μην είναι καυτό.
  • Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα δεν πρέπει να περνάει τους 40 °C. Καλύτερα να αφήσετε 5′ μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το μαχλέπι κι ανακατεύουμε.
  • Κάνουνε βαθούλωμα στο αλεύρι και προσθέτουμε τα υγρά υλικά για τα ατομικά τσουρεκάκια.
  • Με τον γάντζο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα να βραχεί το αλεύρι. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και να γίνει σαν μεγάλη ελαστική τσίχλα. Η ζύμη δεν είναι σφιχτή.
  • Με το μαλακό πλέον βούτυρο (όχι παγωμένο) που κρατήσαμε στην αρχή, αλείφουμε τα χέρια και πιάνουμε τη ζύμη. Μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω και βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο βούτυρο.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί καλά σκεπασμένη για 2 ώρες να πάρει 3 φορές τον όγκο της.
  • Την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.
  • Την σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες ακόμα καλά σκεπασμένη.
  • Βουτυρώνουμε τα χέρια και τον πάγκο. Αδειάζουμε τη ζύμη και πιέζουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
  • Πλάθουμε ένα μεγάλο χοντρό κορδόνι ζύμης και κόβουμε σε 10 ίσες φέτες.
  • Κάθε κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε φιτίλι – κορδόνι.
  • Το στρίβουμε και το κάνουμε σαλίγκαρο. Μπήγουμε την άκρη από κάτω.
  • Εναλλακτικά, ανοίξτε πολύ μακρύ κορδόνι διπλώστε το στα δυο, στρίψτε καλά τα κορδόνια ζύμης και κλείστε σε κουλούρι στρογγυλό. Σχήμα μπορείτε να δώσετε όποιο σας αρέσει σε αυτά τα εύκολα τσουρεκάκια που αγαπούν τα παιδιά.
  • Αραδιάζουμε τα μικρά τσουρεκάκια σε δυο λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί.
  • Μοιράζουμε τα ατομικά τσουρεκάκια στις λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ.
  • Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστούν.
  • Χτυπάμε το διάλυμα, κρόκο γάλα ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρεκάκια απαλά με ένα πινέλο.
  • Αφήνουμε 5′ να σταθούν και ψήνουμε τα τσουρέκια στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για περίπου 20′ να φουσκώσουν να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.
  • Μόλις βγουν τα τσουρεκάκια από το φούρνο τα αφήνουμε να σταθούν για 15′.
  • Αφού κρυώσουν τελείως, τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Θεϊκό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπόλικο λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καροτόπιτα με κίτρινο γλάσο πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου - Απογειώστε το με κανέλα

Share