Αυτή είναι η πιο αφράτη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνόδευσε με παγωτό

Λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυτή είναι η πιο αφράτη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνόδευσε με παγωτό

Λατρεύεις τα σιροπιαστά γλυκά αλλά επειδή είναι καλοκαίρι θες να τα συνδυάσεις και με παγωτό; Ε, παρακάτω θα βρεις την πιο τέλεια συνταγή για αφράτη πορτοκαλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι πολύ εύκολα!

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο (450 γραµµ.) φύλλο κρούστας
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωµένο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. σπορέλαιο
  • 1½ κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 2 κ.γλ. µπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. σταφίδα µαύρη

Για το σιρόπι

  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό
  • 2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Εκτέλεση

  • Για την πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα, ανακατεύουμεµε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.
  • Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.
  • Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.

Κι αν θες να συνοδεύσει με παγωτό, σου έχουμε την καλύτερη συνταγή για να το φτιάξεις κι αυτό μόνη σου σπίτι! Δες την εδώ

Βάλε κανέλα στην θεϊκή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα

συνταγές για πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 450 γραμ. φύλλο κρούστας
  • 250 γραμ. σπορέλαιο
  • 250. γραμ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 500 γραμ. γιαούρτι
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
  • 20 γραμ. baking powder

Για το σιρόπι

  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
  • 100 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Για την τέλεια και αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, θα ψήσουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
  • Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
  • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
  • Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.