Θα τρελαθείς με την γευστική γαλατόπιτα της γιαγιάς με κανέλα και πορτοκάλι - Πολύ απλή συνταγή

Είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θα τρελαθείς με την γευστική γαλατόπιτα της γιαγιάς με κανέλα και πορτοκάλι - Πολύ απλή συνταγή

Έχετε αδυναμία στις γαλατόπιτες; Αυτή εδώ θα σας θυμίσει τότε που καθόσασταν στο χωριό με την γιαγιά και μύριζε όλο το σπίτι πορτοκάλι και κανέλα στο ψήσιμο!

Είναι ένα γλυκό ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Εύκολο και γευστικό!

Για το χωριάτικο φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • ¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 1-1½ κούπες χλιαρό νερό
  • Αλεύρι για το άνοιγμα
  • ½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2½ φλ. ζάχαρη 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
  • 5 αβγά

Αν γενικά ξετρελαίνεστε με τις εύκολες πίτες δοκιμάστε κι αυτή την τυρόπιτα της στιγμής με μόνο 4 υλικά

Για τη ζύμη:

  • Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό. Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
  • Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση

  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
  • Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις. Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  • Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Εύκολη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

συνταγές για γαλατόπιτα

Υλικά

  • 1.500 μ.λ γάλα
  • 200 γρ. Ζάχαρη
  • 120 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 κ.σ βούτυρο
  • 30 γρ. Κορν φλάουρ
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες η εκχύλισμα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 μικρή πρίζα αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό

Σερβίρουμε

  • Άχνη
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να βράσει
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τα ανακατεύουμε σε ένα χυλό. Μόλις ζεσταθεί λίγο το γάλα παίρνουμε ένα φλιτζάνι από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε στον χυλό μας ανακατεύοντας καλά και μετά προσθέτουμε τον χυμό μας στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει πηχτή. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώσπου να απορροφήσει το βούτυρο.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180° και σε ένα βουτυρομένο ταψί ρίχνουμε την κρέμα μας. Ανακατεύουμε το αυγό με τις δυο κουταλιές ζάχαρη και το νερό και το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα να την σκεπάσει παντού. Ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να ροδίσει όμορφα. Όταν κρυώσει κόβουμε κατά προτίμηση τα κομμάτια μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.