Θεϊκά και εύκολα καλιτσούνια με μέλι και κανέλα - Σκέτος εθισμός

Συνταγή για μεγάλους και παιδιά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θεϊκά και εύκολα καλιτσούνια με μέλι και κανέλα - Σκέτος εθισμός

Αυτή είναι η παραδοσιακή και εύκολη συνταγή για καλιτσούνια με τα κλασικά υλικά, αλεύρι, μυζήθρα, μέλι και κανέλα που τρελαίνει μικρούς και μεγάλους! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει τον τρόπο για να την φτιάξουμε!

Ότι πιο ωραίο κυκλοφορεί σε γλυκό. Τα παιδιά σας θα ξετρελαθούν ασυζητητί. Δείτε παρακάτω πως θα τα κάνετε μόνες σπίτι!

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. γάλα εβαπορέ
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 4 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 1 άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
  • 1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • νεραντζόφυλλα πλυμένα καλά

Εκτέλεση

  • Για τα καλιτσούνια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε και το πιο θεϊκό γλυκό ψυγείου με άρωμα βανίλιας

Για τη γέμιση

  • Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.
  • Αλείφουμε με λάδι θήκες τάρτας. Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, τη βάζουμε στο κέντρο της θήκης και την απλώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια της θήκης. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και αφού την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη τη θήκη, αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό (για χρώμα) και ρίχνουμε και λίγη κανέλα. Τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό σχήμα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες τις θήκες. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τις θήκες σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20΄-30΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από το φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω τα νεραντζόφυλλα για άρωμα.

Καλιτσούνια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

καλιτσούνια εύκολες συνταγές από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 κ.γλ αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Για τη γέμιση

  • 700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

Για το τελείωμα

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τα παραδοσιακά καλιτσούνια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.
  • Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
  • Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.
  • Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Για την γέμιση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.