Λαχταριστή γλυκιά κολοκυθόπιτα με κανέλα και αυγά - Είναι σκέτο "λουκούμι"

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Λαχταριστή γλυκιά κολοκυθόπιτα με κανέλα και αυγά - Είναι σκέτο

Η πιο top συνταγή για λαχταριστή γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι εδώ! Βάλε κανέλα, αυγά και λίγα ακόμα υλικά και θα γίνει "λουκούμι".

Μια από τις πιο εύκολες συνταγές που πραγματικά θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Υλικά:

  • 1 και ½ κιλο κολοκύθα
  • 2 φλυτζάνες ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνα λάδι, εμείς βάζουμε ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 2 αυγά
  • 3 κουταλιες σούπας γάλα εβαπορέ
  • ½ κγ. αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλα χονδρά για πίτες, μπορεί να χρειαστούν και κάνα δυο φύλλα έξτρα οπότε καλό είναι να έχουμε 2 πακέτα. Εμείς ανοίγουμε δικά μας φύλλα και συνήθως βάζουμε 10

Εκτέλεση:

  • Τρίβουμε το κολοκύθι στο ρεντέ
  • ρίχνουμε το αλάτι την ζάχαρη και την κανέλα τα 2 αυγά και 3 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.
  • Λαδώνουμε το ταψί μας και βάζουμε 2 φύλλα, τα αλείφουμε με λάδι και μετά απλώνουμε ομοιόμορφα το κολοκύθι.
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και στο τέλος βάζουμε 2 φύλλα λαδώνουμε από πάνω και ρίχνουμε το ζουμί που περίσεψε απ την γέμιση και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 με 55 λεπτά περίπου , να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα
  • Μόλις ψηθεί την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε και κανέλα από πάνω.

Κι αν θέλετε ένα γλυκό που να είναι πιο δροσερό δοκιμάστε αυτό το "ξεμαλλιασμένο" γλυκό ψυγείου με κρέμα λεμόνι!

Κολοκυθόπιτα με φέτα σκέτο... "λουκούμι" - Ελάχιστες θερμίδες

εύκολες συνταγές για κολοκυθόπιτα

Μια συνταγή σκέτο λουκούμι από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου! Θα ξετρελαθείτε με αυτή την φανταστική κολοκυθόπιτα με φέτα που έχει μάλιστα ελάχιστες θερμίδες.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα βήματα και τα υλικά!

Υλικά Συνταγής

  • 6 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά ή εμπορίου)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 πράσο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 3 κ.σ γεμάτες νιφάδες βρώμης (ή τραχανά ή σιμιγδάλι)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 400 γραµ. φέτα Χωριό ορεινές περιοχές
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με φέτα και χωριάτικο φύλλο, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ από το συνολικό ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι και το πράσο να μαραθούν για 3-4΄. Ανακατεύουμε τη γέμιση τακτικά. Προσθέτουμε το κολοκύθι και αφήνουμε 5′ να πιει τα υγρά του σε δυνατή φωτιά και να στεγνώσει.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βότανα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της κολοκυθόπιτας. Προσθέτουμε τη βρώμη (τραχανά ή σιμιγδάλι) και τη φέτα σε τρίμματα. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα 40 εκατοστά. Λαδώνουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί. Στρώνουμε τα 3 χωριάτικα φύλλα ελαφρώς τσαλακωμένα, ακτινωτά. Αδειάζουμε τη γέμιση, καλύπτουμε με τα αλλά 3 φύλλα, τοποθετώντας τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζουμε κάθε φύλλο ανάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερό. Χαράζουμε επιφανειακά την κολοκυθόπιτα
  • Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα από το ταψί.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο