Φτιάξε στο σπίτι σου δροσιστικό Zombie Cocktail με σιρόπι κανέλας - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καλύτερο κι από αυτό που δίνουν στα μαγαζιά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φτιάξε στο σπίτι σου δροσιστικό Zombie Cocktail με σιρόπι κανέλας - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το Zombie με το σιρόπι κανέλας και τα μπαχαρικά είναι ο βασιλιάς των tiki cocktails και ένα από τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ παγκοσμίως. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει τον τρόπο για να το φτιάξουμε στο σπίτι!

Θα βάλει "φωτιά" στα καλοκαιρινά σας βράδια.

Υλικά Συνταγής

  • 30 ml ρούμι παλαιωμένο από Τζαμάικα
  • 20 ml ρούμι overproof (άνω των 57.5% σε αλκοολικό βαθμό)
  • 30 ml ρούμι gold (3 ετών)
  • 15 ml λικέρ φαλέρνουμ (falernum)
  • 15 ml σιρόπι κανέλας
  • 20 ml χυμός από λάιμ
  • 20 ml χυμός από κόκκινο γκρέιπφρουτ
  • 15 ml φρέσκο πάσιον φρουτ
  • 20 ml πουρέ ανανά
  • 2 σταγόνες angostura bitters
  • Για το γαρνίρισμα
  • μία κορυφή από δυόσμο
  • μία σφήνα (wedge) από ανανά
  • ένα στικ κανέλας
  • 2 σταγόνες από angostura bitters

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε για το zombie cocktail.
  • Για το σιρόπι κανέλας
  • Βάζουμε 3 στικ κανέλας σε ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μοσχοβολίσουν τα αρώματα της κανέλας. Δεν θέλουμε να τα κάψουμε, μόνο να απελευθερώσουν με την θερμοκρασία τα αρώματά τους.
  • Στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση την εστία και προσθέτουμε μία κούπα λευκή ζάχαρη και μία κούπα νερό.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετράμε ένα λεπτό και αφαιρούμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρούμε τα στικ κανέλας και αν θέλουμε σουρώνουμε το σιρόπι. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο δοχείο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου δύο μήνες. Φραουλάδα: Αυτό είναι το πιο δροσιστικό ποτό του καλοκαιριού!

Για το zombie cocktail

  • Παίρνουμε ένα φρέσκο πάσιον φρουτ και το κόβουμε στη μέση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όλο, ή το μισό αν δεν θέλετε πολύ περιεχόμενο του φρούτου για τη συνταγή. Αντί για φρέσκο πάσιον φρούτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πουρέ πάσιον φρούτ.
  • Tο λικέρ falernum (φαλέρνουμ) είναι ένα λικέρ με βάση το μαύρο ρούμι, συνήθως overproof ρούμι (πάνω από 57,5 % vol), το γαρύφαλλο, το λάιμ, το πικραμύγδαλο, το τζίντζερ και την καστανή ακατέργαστη ζάχαρη. Θα το βρείτε εύκολα σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κάβες ποτών
  • Βάζουμε σε ένα σέικερ όλα τα συστατικά για το ζόμπι.
  • Προσθέτουμε πολύ πάγο, σφραγίζουμε καλά το σέικερ και χτυπάμε δυνατά για είκοσι περίπου δευτερόλεπτα.
  • Ανοίγουμε το σέικερ και σερβίρουμε το κοκτέιλ σε ένα ποτήρι τύπου τίκι (tiki) όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία της συνταγής, ή σε ένα απλό μεγάλο γυάλινο ποτήρι με τριμμένο πάγο.
  • Γαρνίρουμε το ζόμπι με μία κορυφή δυόσμου, μία φέτα ανανά και ένα στικ κανέλας.
  • Στο τέλος, προσθέτουμε από πάνω 2-3 σταγόνες επιπλέον angostura bitters για περισσότερο άρωμα αλλά και γεύση.
  • Βάζουμε ένα οικολογικό βιοδιασπώμενο χοντρό καλαμάκι και απολαμβάνουμε το τέλειο zombie cocktail!

Η συναρπαστική ιστορία του Zombie Cocktail

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Ernest Raymond Beaumont Gantt, γνωστός πιο απλά ως Donn Beach είχε ήδη πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια στο νότιο Ειρηνικό. Αρχικά, οι γονείς του τον είχαν στείλει σε κρουαζιέρα στην ευρύτερη περιοχή στα δυτικά των ΗΠΑ με το ιστιοπλοϊκό του παππού του ενώ αργότερα, στα 18, είχε καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνταν στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Ο πρώην bootlegger (αυτοί που μετέφεραν παράνομα αλκοόλ κατά την ποτοαπαγόρευση του 1920 που διήρκεσε ως το 1933) Donn Beach, μετά το τελευταίο του ταξίδι άνοιξε ένα μικρό bar restaurant στο Χόλιγουντ. Το Don the Beachcomber, μία τρύπα 25 θέσεων με εξωτική διακόσμηση, μουσική, φαγητό και ποτό, που γρήγορα έγινε στέκι για τους περισσότερους αστέρες του Χόλιγουντ (για παράδειγμα ο Frank Sinatra είχε πάντοτε δικό του τραπέζι).

Ο Donn Beach έγινε ο πατέρας της tiki κουλτούρας (η οποία θα μπορούσε να οριστεί ως η πολυνησιακή κουλτούρα σε cocktail με βάση το αμερικάνικο πρότυπο του εξωτικού) και το μαγαζί του ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του ποτού. Στο Don the Beachcomber γεννήθηκαν και τα δημοφιλέστερα tiki cocktails, με το Zombie να είναι ένας από τους αξιότερους εκπροσώπους της φάσης. Το Zombie δεν ήταν τον πρώτο cocktail που συνδυάζει μαζί πολλά ρούμια. Ήταν όμως το πρώτο cocktail που έκανε τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο mix και αποτέλεσε το πρώτο διάσημο tiki cocktail της ιστορίας. Το ψαρωτικό του όνομα έδειχνε τη δυναμική του και τον αλκοολικό χαρακτήρα του.

Zombie Cocktail σπιτική συνταγή

Πολλοί έλεγαν πως τα πνεύματα της Πολυνησίας σε επισκέπτονται όταν κατεβάσεις μερικά Zombie, παραβλέποντας βέβαια πως η λέξη ζόμπι προέρχεται από τη λαϊκή κουλτούρα της Αϊτής, όπου αναφέρεται σε ένα πτώμα το οποίο αρχίζει να κινείται ξανά με διάφορους τρόπους, συνήθως μέσω μαγείας.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δημοσιογράφοι της εποχής δημιουργούσαν αστείες ιστορίες για το πόσο δυνατό ήταν το νέο ποτό με τον άγριο χαρακτήρα και τα εξωτικά αρώματα: "Μόνο δύο ανά πελάτη" ήταν μία από τις πιο γνωστές προκλήσεις προς το κοινό, κάτι που αναγραφόταν άλλωστε και στο μενού του bar restaurant. Και όλοι ήθελαν να αποδείξουν πως μπορούν να πιουν περισσότερα.

Το hype του Zombie το οδήγησε τελικά στο να εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο κομμάτι της τέχνης του mixology. Μην ξεχνάς πως στα 30s κανείς δεν έπινε ρούμι, κάτι που αναδεικνύει τόσο τη δυσκολία όσο και την σημασία του εγχειρήματος. Το οποίο εγχείρημα έλαβε για πρώτη φορά ένα απόγευμα του 1934, όταν ένας φίλος του Donn είχε περάσει μία βόλτα από το μαγαζί του τελευταίο, λίγες ώρες πριν την πτήση του για το Σαν Φρανσίσκο.

Ο φίλους του Donn ήπιε τρία από τα cocktails που περιελάμβαναν διαφορετικά ρούμια και ανέφερε αρκετές εβδομάδες αργότερα στον ιδιοκτήτη του Don the Beatchcomber πως ένιωθε σαν ζόμπι καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό αρκούσε για να βαφτιστεί και επίσημα το cocktail. Η ομαλή, φρουτώδης γεύση του αρκούσε για να κρύψει την εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητά του σε αλκοόλ.

Όσο μεγάλωνε η τάση των tiki cocktails, τόσο περισσότερες παραλλαγές του Zombie έκαναν την εμφάνισή τους. Οι αρχές όμως πάντοτε έμεναν οι ίδιες: Τρία διαφορετικά είδη ρουμιού, χυμός από lime και grapefruit και συνήθως ένα κομμάτι ανανά για τη γαρνιτούρα.