Φουντουκοκατάσταση με σοκολάτα - Το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου

Θα σας ξετρελάνει!

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Φουντουκοκατάσταση με σοκολάτα - Το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου

Φουντουκοκατάσταση με σοκολάτα, είναι το πιο νόστιμο γλυκό ψυγείου. Μια εύκολη συνταγή που θα την λατρέψουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι μόλις την φτιάξετε στο σπίτι γιατί είναι ελαφριά και πολύ νόστιμη.

Όταν θες γλυκό και δεν έχεις καθόλου υπομονή ανοίγεις το ντουλάπι και αυτοσχεδιάζεις να βγει η γεύση που σου λείπει με ότι έχει μείνει.

Υλικά

  • 100 ml γάλα εβαπορέ
  • 200 ml νερό
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 10 gr αλεύρι γοχ
  • 30 gr μπέικιν πάουντερ
  • 4 κουτ σούπας ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 100 gr σοκολάτα κουβερτούρα
  • 200 gr φουντούκια
  • 1 κουτ σούπας βούτυρο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα φουντούκια στο μίξερ και τα τρίβουμε όχι πούδρα να κρατάνε

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κρέμα γάλακτος το νερό και το γάλα να ζεσταθούν
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια, το αλεύρι, το baking powder και το βούτυρο
  • Όταν αρχίζει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε με το σύρμα
  • Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει και δεν σβολιαζει Προσθέτουμε την σοκολάτα και αποσύρουμε από την φωτιά εγώ είχα κουβερτούρα σε νιφάδες
  • Μόλις ενωθεί η σοκολάτα προσθέτουμε τα τριμμένα φουντούκια και ανακατεύουμε
  • Μοιράζουμε στα μπολακια και βάζουμε στο ψυγείο ή την τρώμε αμέσως μιας και έχει πέσει η θερμοκρασία και τρώγεται ευχάριστα
  • Βγάζοντας το νεράκι από το ψυγείο για συνοδεία του γλυκού βούτηξα και τις φραουλίτσες έτσι για ομορφιά Τελικά νεράκι δεν χρειάστηκα και τραγανό φουντουκακι ήταν υπέροχο
  • Καλή επιτυχία πέντε λεπτά ο χρόνος της συνταγής και άλλο τόσο για να φτάσει το μπολάκι στον νεροχύτη

Επίσης, ακόμα ένα θεϊκό γλυκό είναι αυτό εδώ: "Μεθυσμένη" μηλόπιτα με ρούμι και κρυστάλλινη ζάχαρη

Δροσερό γλυκό ψυγείου με κρέμα τυριού και υπέροχο άρωμα βανίλιας

Δροσερό γλυκό ψυγείου με κρέμα τυριού και υπέροχο άρωμα βανίλιας. Μια εύκολη συνταγή που θα την λατρέψουν τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι μόλις την φτιάξετε στο σπίτι γιατί είναι ελαφριά και πολύ νόστιμη.

Με απλά υλικά, φτιάχνετε ένα πανεύκολο και τρομερά δροσιστικό γλυκό για όλες τις εποχές . Την κρέμα μπορείτε να την εμπλουτίσετε ανάλογα την εποχή, το γούστο και την διάθεσή σας, πχ με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψίχα καρύδας ακόμα και με τρούφα ή σταγόνες σοκολάτας.

Για να αρωματίσετε την δροσιστική κρέμα μπορείτε εκτός από βανίλια να χρησιμοποιήσετε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Το πανεύκολο αυτό γλυκό μπορείτε να το φτιάξετε σε οικογενειακή συσκευασία ή να το σερβίρετε σε ατομικές μερίδες. Η διαδικασία συναρμολόγησης του γλυκού είναι ίδια είτε στην οικογενειακή είτε στην ατομική εκδοχή του

Υλικά

  • μακρόστενη φόρμα
  • 200 γρ μπισκότα σαβαγιάρ (συσκευασία 2x100γρ)
  • 50 ml γάλα φρέσκο
  • 1 καπάκι Baileys ή άλλο λικέρ της επιλογής σας για άρωμα (προεραιτικά)

Για την δροσερή κρέμα τυριού

  • 500 γρ κρέμα τυρί μασκαρπόνε (παγωμένο από το ψυγείο)
  • 1 μεταλλικό κουτί γάλα ζαχαρούχο απλό (γιατί δεν μου αρέσει το καραμελωμένο) παγωμένο από το ψυγείο
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος παγωμένη από το ψυγείο
  • 1/2 μικρό λεμόνι ή πορτοκάλι ανάλογα το γούστο, το ξύσμα
  • 2 βανιλίνες

Για την διακόσμηση

  • Για τις ενδιάμεσες στρώσεις προεραιτικά και ανάλογα το γούστο σας
  • σιρόπι φράουλας ή μαρμελάδα της επιλογής σας ή
  • ξηρούς ή τρίμμα καρύδας ή φρούτα της αρεσκείας σας
  • Για την οικογενειακή συσκευασία θα χρειαστούμε μακρόστενη φόρμα με έλασμα ή
    ατομικά ποτηράκια (κατά προτίμηση διάφανα να φαίνονται οι στρώσεις)

 γλυκά ψυγείου συνταγές

Εκτέλεση

  • Σε μια μακρόστενη φόρμα με έλασμα, τοποθετούμε ένα μεγάλο φύλλο μεμβράνης για να μην κολλήσει το γλυκό μας αφού παγώσει στα τοιχώματα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μασκαρπόνε, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τις βανίλιες. Χτυπάμε αρχικά σε σιγανή ταχύτητα και μετά αυξάνουμε σταδιακά μέχρι η κρέμα μας να σφίξει χωρίς ίχνος κόμπων από το μασκαρπόνε. Πρέπει να είναι βελούδινη
  • Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα 50 ml φρέσκο γάλα, το λικέρ (εάν βάλουμε) και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Βουτάμε ελαφρώς και γρήγορα τα μπισκότα σαβαγιάρ μέσα στο μείγμα με το γάλα και το λικέρ και τα στρώνουμε με την επιφάνεια της ζάχαρης προς την βάση της φόρμας. Εάν χρειαστεί για τις γωνίες σπάμε κάποια κομμάτια για να τα προσαρμόσουμε.
  • Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και εάν χρησιμοποιήσουμε ατομικά ποτηράκια (βήμα 2 + βήμα 3 + βήμα 4)
  • Ρίχνουμε το 1/2 μείγμα της κρέμας και το "στρώνουμε" προσεκτικά και απαλά πάνω στα σαβαγιάρ. Σε αυτήν την φάση ρίχνουμε σιρόπι ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας ή μικρά κομματάκια φρούτων φρέσκα ή αποξηραμένα, είτε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας ή τρίμμα καρύδας ή τίποτα από όλα αυτά αφήνοντας την κρέμα απλή
  • Συνεχίζουμε άλλη μια στρώση μπισκότων πάνω από την κρέμα, βουτώντας τα πάντα πρώτα στο γάλα με το λικέρ. Τέλος σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και την "στρώνουμε" καλά πάνω από τα μπισκότα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να παγώσει καλά.
  • Σερβίρουμε γαρνίροντας με τα ανάλογα υλικά της αρεσκείας μας. Καλή σας απόλαυση