Λαχταριστό παραδοσιακό πολιτικό γλυκό Θεσσαλονίκης

Θα γλύφει όλη η οικογένεια τα δάχτυλα της

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Λαχταριστό παραδοσιακό πολιτικό γλυκό Θεσσαλονίκης

Πολίτικο γλυκό Θεσσαλονίκης με σιρόπι, κρέμα, σόδα και μαστίχα. Έχει εύκολη εκτέλεση με σίγουρη επιτυχία. Ιδανικό γλυκό για κέρασμα και επιδόρπιο σε επίσημο τραπέζι.

Έτσι θα φτιάξεις το παραδοσιακό πολίτικο γλυκό Θεσσαλονίκης

Υλικά

  • Σιμιγδαλι 2,5 κούπες τσαγιού χοντρό
  • Ζαχαρη 1 κούπα
  • Γάλα 300 γραμμάρια
  • Μπέικιν Πάουντερ 1 κουταλιά σούπας
  • Σοδα 1 κουταλάκι κοφτό
  • Μαστιχα Μισό κουταλάκι αλεσμένη
  • Σιρόπι
  • Ζαχαρη 2,5 κούπες τσαγιού
  • Νερό 2 κούπες τσαγιού
  • Κανελά 1 ξύλο
  • Πορτοκαλι Μία φλούδα
  • Κρέμα
  • Κρεμα Ζαχαροπλαστικης 1
  • Γάλα 600 gr
  • Κανελά μπόλικη

παραδοσιακό πολιτικό γλυκό Θεσσαλονίκης

Εκτέλεση

  • Ενώνουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί τα ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 25 * 35 μέγεθος, και ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι… Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά…. Αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν ρίχνουμε σιγά σιγά το καυτό σιρόπι με κουτάλι.
  • Σιρόπι
  • Τα βράζουμε για 8 λεπτά
  • Κρέμα
  • Χτυπάμε μία κρέμα ζαχαροπλαστικής με 600 gr γάλα μέχρι να δέσει καλά. Όταν έχει κρυώσει τελείως το γλυκό μας απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πασπαλίζοντας με μπόλικη κανέλα.Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί και να τραβήξει τουλάχιστον για τρεις ώρες.

Παραμυθένιο είναι και το γλυκό ψυγείου με τις μεθυσμένες φράουλες. Είναι πιο τέλειο για τη ζέστη του καλοκαιριού.

Θεϊκό πολίτικο γλυκό με μαστίχα και κανέλα

Αν ψάχνεις μία συνταγή για να φτιάξεις για το κυριακάτικο τραπέζι σου, τότε σου έχουμε τη λύση που χρειάζεσαι. Δοκίμασε να φτιάξεις, αυτό το πολίτικο γλυκό με μαστίχα και κανέλα, το οποίο είναι απλά θεϊκό και είναι σίγουρο πως θα σε τρελάνει και εσένα αλλά και την οικογένειά σου.

Υλικά:

  • 500γρ (δηλαδή ένα πακέτο) σιμιγδάλι χοντρό
  • 250 ml φρέσκο γαλά (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω για να μην είναι σφιχτό)
  • 1/2 κ.γ μπέικιν
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ μαστίχα κοσκινισμένη

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ νερό
  • 2 1/2 φλ ζάχαρη

Για την κρέμα

  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ
  • 600 ml γάλα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και οτ γάλα με τη σόδα και τα ανακατέβουμε όλα μαζί.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 8 λεπτά και έτσι καυστό όπως θα είναι, σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι λίγο λίγο όλη την επιφάνεια του γλυκού.
  • Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το περιεχόμενο του φακέλου με τα 600 ml γάλα και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας την απλώνουμε πάνω από το τη βάση.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε και αυτό το απίστευτο γλυκό ψυγείου με κρέμα και κρουασαν. Δες εδώ τη συνταγή.