Θα σε «στείλει» η τάρτα λεμόνι του Γιώργου Τσούλη

Μόνο για καλοφαγάδες!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θα σε «στείλει» η τάρτα λεμόνι του Γιώργου Τσούλη

Είναι σίγουρο πως αν δοκιμάσεις να φτιάξεις κι εσύ αυτή την πεντανόστιμη συνταγή του Γιώργου Τσούλη για τάρτα λεμόνι, θα σε «στείλει» μιας και πρόκειται για μία από τις πιο νόστιμες πίτες! Επιπλέον είναι δροσερή και ιδανική για το καλοκαίρι.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο giorgostsoulis.com και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτή την υπέροχη καλοκαιρινή ντοματόπιτα!

Πάμε να δούμε τη συνταγή για την τάρτα λεμόνι του Γιώργου Τσούλη

Υλικά:

Για τη ζύμη της τάρτας:

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και έξτρα για το άνοιγμα
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 140 γρ. βούτυρο, παγωμένο, σε μικρά κυβάκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μέτριο αυγό
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα της τάρτας

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 4 μέτρια αυγά
  • Χυμό και ξύσμα από 4 λέμονιου
  • 100 γρ. βούτυρο παγωμένο

Για τη μαρέγκα:

  • 100 γρ. ασπράδια αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • Μπισκότα

Εκτέλεση

  • Εκτέλεση για τη ζύμη της τάρτας: Ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και λίγο αλάτι. Φοράμε γάντια μίας χρήσης και τρίβουμε το βούτυρο με τα στερεά υλικά μέχρι να διαλυθεί.
  • Έπειτα προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και σχηματίζουμε ένα δίσκο διαμέτρου περίπου 23 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη με τη μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Μόλις περάσει η 1 ώρα, αφαιρούμε τη ζύμη από το ψυγείο και στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας. Αλευρώνουμε ελαφρώς το ένα φύλλο λαδόκολλας, τοποθετούμε τη ζύμη πάνω από το αλεύρι, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα πάχους 2 εκ. περίπου.
  • Αλευρώνουμε, βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλασε μία φόρμα για τάρτες με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και την πιέζουμε πολύ καλά στο κέντρο και στα πλάγια, ώστε να κολλήσει η ζύμη μέσα στη φόρμα. Παίρνουμε ένα πιρούνι και τρυπάμε ελαφρώς τη ζύμη ώστε να μη φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Απλώνουμε 2 φύλλα μεμβράνης σε σχήμα σταυρού πάνω από την ταρτιέρα, πιέζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε ρύζι, φασόλια ή φακές ώστε να καλύψουν τον πάτο. Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε βάρος. Κλείνουμε τη μεμβράνη και ψήνουμε με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμη η τάρτα, την αφαιρούμε από το φούρνο και αφαιρούμε το βάρος. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με έναν κρόκο αυγού και ψήνουμε ξανά για 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού: Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς για 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού μέσα στην τάρτα και καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη, η οποία εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε την τάρτα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Εκτέλεση για τη μαρέγκα: Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια, το αλάτι και με ένα σύρμα χειρός τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν. Μόλις αφρίσουν, ρίχνουμε τη ζάχαρη κρυσταλλική σε δόσεις συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και με μία σπάτουλα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά κυκλικά. Μόλις είναι έτοιμη, την αδειάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε τοποθετήσει μία μύτη 17 χιλ. και την αφήνουμε στην άκρη.
  • Σύνθεση γλυκού: Μόλις κρυώσει η τάρτα και σφίξει η κρέμα, την αφαιρούμε από το ψυγείο και τη στολίζουμε με τη μαρέγκα. Καίμε τη μαρέγκα με ένα καμινέτο, στολίζουμε με μπισκότα και σερβίρουμε.

Μοναδικό γαλακτομπούρεκο από το Γιώργο Τσούλη - Θα μυρίσει το σπίτι σοκολάτα και κανέλα

Ο Γιώργος Τσούλης για ακόμα μια φορά μας αφήνει άφωνους με τις συνταγές του! Πρέπει να φάτε οπωσδήποτε αυτό το μοναδικό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα! Το σπίτι σας θα μυρίσει κανέλα και τα μικρά παιδιά θα ξετρελαθούν.

Είναι τόσο νόστιμο που πραγματικά θα σας παρακαλάνε να μοιραστείτε την συνταγή.

ΥΛΙΚΑ

Για τα φύλλα:

  • 200 γρ. βούτυρο, για το άλειμμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • Φουντούκια, θρυμματισμένα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα:

  • 1.200 ml γάλα, πλήρες
  • 300 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 3 αυγά, μέτρια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
  • Για την κρέμα: Έπειτα, τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το βούτυρο και το λιώνουμε. Αφού λιώσει, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
    3Κατόπιν, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 150 γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
  • Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
  • Ύστερα, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να λιώσει πλήρως.
  • Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 35x25 εκ.
  • Αμέσως μετά, τοποθετούμε ένα φύλλο κρούστας στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε η μισή του πλευρά να βρίσκεται έξω από το σκεύος και το πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα στις υπόλοιπες πλευρές του ταψιού.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο στη μέση του ταψιού, το πασπαλίζουμε με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα με ένα κουτάλι απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  • Έπειτα, απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης πασπαλίζουμε με βούτυρο, διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν, αδειάζουμε το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε τα φύλλα με ένα ίσιο μαχαίρι.
  • Αμέσως μετά, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
  • Μόλις είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, το αφαιρούμε από το φούρνο και όσο είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φουντούκια.

Κι αν θες ένα πιο δροσιστικό γλυκό ψυγείου δοκίμασε αυτόν τον κορμό που έχει γεύση lila pause!