Κορυφαίο προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα σου πάρει το μαυλό!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορυφαίο προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αν θέλεις να δοκιμάσεις την πιο νόστιμη συνταγή, τότε πρέπει σε κάθε περίπτωση να δώσεις μία ευκαιρία σε αυτό το κορυφαίο προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος που έχει για εσένα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Το συγκεκριμένο γλυκό είναι σίγουρο πως θα σου πάρει το μυαλό.

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο argiro.gr και θα σου προτείναμε να τη δοκιμάσεις κι αυτή όπως και αυτό το υπέροχο τιραμισού με μπισκότα. Δες εδώ τη συνταγή!

Πάμε να δούμε τη συνταγή για το κορυφαίο προφιτερόλ με σοκολάτα γάλακτος από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:

Για τη ζύμη σου

  • 150 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 150 γραμ. νερό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 50 γραµ. βούτυρο
  • 3 αυγά μεγάλα

Για την κρέμα πατισερί

  • 250 ml γάλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 γραμ. ζάχαρη
  • 1 μπαστούνι βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκους αυγών
  • 20 γραμ. κορν φλάουρ
  • 20 γραμ. αλεύρι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτα γάλακτος

  • 300 γραµ. σοκολάτα 60%
  • 150 γραµ. γάλα φρέσκο
  • 150 κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 50 γραµ. βούτυρο
  • 30 ml ρούμι
  • λικέρ σοκολάτα ή κονιακ
  • σαντιγί προαιρετικά για το σερβίρισμα

Προφιτερόλ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση:

Η επαγγελματική συνταγή προφιτερόλ απαιτεί τις εξής παρασκευές: σουδάκια, κρέμα πατισερί, κρέμα σοκολάτα γάλακτος στο τελείωμα κι έτσι θα έχεις προφιτερόλ σαν ζαχαροπλαστείου. Συνταγή αξεπέραστη!

Για τα σουδάκια

  • Πρώτα θα φτιάξουμε σου για προφιτερόλ. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μάθε όλα τα μυστικά για τέλεια ζύμη σου εδώ.
  • Για τα σουδάκια βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό, το αλάτι, και το βούτυρο και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Τότε, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, έντονο ανακάτεμα, να ομογενοποιηθεί η ζύμη για σου.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα τη ζύμη, μέχρι να γίνει μία μπάλα ζύμης απαλή, να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να στεγνώσει ελαφρά, για 2′ περίπου.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τη ζύμη σου από τη φωτιά. Αφήνουμε τη ζύμη στον πάγκο για περίπου 5′ να κρυώσει ελαφρά.
  • Βάζουμε την χλιαρή ζύμη στον κάδο του μίξερ και με το φτερό (εξάρτημα ανάδευσης) χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τη ζύμη για 2-3′ περίπου να κρυώσει κι άλλο και να πέσει η θερμοκρασία της.
  • Δυναμώνουμε το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε κάθε φορά ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό περιμένουμε να ομογενοποιηθεί σωστά πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Γεμίζουμε με την μαλακή κολλώδη ζύμη ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής. Κόβουμε στη μύτη του κορνέ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνες.
  • Τα σουδάκια είναι πολλά, θα χρησιμοποιήσετε όσα χρειάζεστε και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα σουδάκια στο ταψί σχηματίζοντας μπαλίτσες ζύμης σε μέγεθος καρυδιού. Αφήνουμε κενό ανάμεσα στα σου, 2-3 εκατοστά, γιατί φουσκώνουν.
  • Ψήνουμε τα σου σε δυνατή θερμοκρασία στην αρχή για 9-10′ να πάρουν γρήγορα όγκο.
  • Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35′ περίπου, ανάλογα το μέγεθος τους, μέχρι να ροδίσουν, να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να στεγνώσει η καρδιά τους.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Τρυπάμε τα σουδάκια από την κάτω πλευρά (βάση) και τα γεμίζουμε με την κρέμα πατισερί.

«Κόλαση» το σοκολατένιο σουφλέ με καραμέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αν έχεις λιγούρες και ψάχνεις το πιο ξεχωριστό γλυκό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αυτήν την συνταγή - «κόλαση» της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το πιο λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας με αλατισμένη καραμέλα που «λιώνει» στο στόμα.

Πάμε να δούμε τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το σουφλέ σοκολάτας με καραμέλα

Υλικά:

  • 125 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. σοκολάτα 60%
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 50 γραμ. ζάχαρη
  • 60 γραμ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

Για τα φορμάκια

  • βούτυρο μαλακό
  • κακάο

Για την καραμέλα γάλακτος

  • 100 γραμ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 πρέζες ανθός αλατιού
  • παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Για το σουφλέ σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τα φορμάκια και τα παγώνουμε για 2 λεπτά στην κατάψυξη. Πασπαλίζουμε κακάο να ντυθούν καλά βάση και πλαϊνά από τα φορμάκια. Τινάζουμε το περιττό κακάο.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα, σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά ώστε να γίνει χλιαρό.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτόχρωμο και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε την κρύα σοκολάτα στα αβγά και στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε για να ενωθούν.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα και αναδιπλώνουμε με τον αναδευτήρα ελαφράς ανάδευσης ή με μαλακή σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω ώστε να ενσωματωθεί στα υλικά, όχι όμως πάνω από 5-6 διπλώματα με τη σπάτουλα.
  • Ισομοιράζουμε στα φορμάκια. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο υγρά θέλουμε τα σουφλέ στο εσωτερικό. Περιχύνουμε με αλατισμένη καραμέλα γάλακτος και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.
  • Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μέχρι και δύο μήνες και να τα ψήνουμε λίγα λίγα. Θα χρειαστούν όμως μερικά λεπτά παραπάνω ψήσιμο.

Για την καραμέλα γάλακτος

  • Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει προτού τη σερβίρουμε.