Οι αφράτοι κουραμπιέδες της γιαγιάς - Με αλεύρι ολικής

Μεγάλη απόλαυση με λιγότερες θερμίδες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Οι αφράτοι κουραμπιέδες της γιαγιάς - Με αλεύρι ολικής

Η πιο τέλεια συνταγή για κουραμπιέδες είναι αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω! Είναι βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της γιαγιάς! Ένας τρόπος για να τους κάνεις διαιτητικούς και αφράτους ταυτόχρονα!

Υλικά για 45 τεμ.

  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 3 αβγά
  • 1/2 κ.γλ. σόδα (3 γρ.)
  • 2 βανιλέτα ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 100 γρ, άχνη ζάχαρη
  • 150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
  • 100 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1 σφηνάκι ούζο με γλυκάνισο (2 γεμάτα καπάκια)
  • 100 γρ. θρυμματισμένη μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητας 60% κακάο)
  • 600 γρ αλεύρι ολικής άλεσης από σιτάρι
  • για το άχνισμα: 500 γρ, άχνη ζάχαρη και 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Παρασκευάζουμε το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο (λιωμένο) και τα αβγά. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με αβγοδάρτη να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά τη σόδα, το άρωμα βανίλιας, την άχνη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το ούζο και τη σοκολάτα. Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι. (Στη συνταγή που θα δείτε στο βίντεο είχα ξεχάσει το ούζο και τη σοκολάτα και τα πρόσθεσα μετά το αλεύρι!) Ανακατέψτε τόσο, όσο χρειάζεται να «πιει» το μείγμα το αλεύρι. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε όπως ζυμώνουμε το ψωμί γιατί θα αρχίσει να «ξερνάει» το λάδι και το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄.

Βήμα 2ο: Πλάθουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Παίρνουμε στα χέρια μας μείγμα όσο το μέγεθος ενός καρυδιού (περίπου 35 γρ.) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα στρογγυλού δίσκου πάχους 3 cm. (Δείτε πως το κάνω στο βίντεο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σας διαλύονται οι κουραμπιέδες καθώς τους πλάθετε).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην μεσαία θέση, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα για 25΄.

Βήμα 3ο: Αρωματίζουμε και γλυκοχιονίζουμε. Αμέσως, με το που βγει το ταψί με τους κουραμπιέδες από το φούρνο ραντίζουμε με λίγο ούζο με γλυκάνισο (ή με ροδόνερο κατά προτίμηση). Θέλουμε να είναι καυτοί οι κουραμπιέδες ώστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα του ούζου και να μείνει μόνο το υπέροχο άρωμά του. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο και να σφίξουν.
Για το άχνισμα αρωματίζουμε την άχνη ζάχαρη με άρωμα βανίλιας. Κοσκινίζουμε στον πάτο ενός επίπεδου σκεύους ένα στρώμα άχνης ζάχαρης και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε σειρά. Κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη και ένα – ένα τεμ. το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.

Διαβάστε εδώ και 11 μυστικά για να κάνετε τους κουραμπιέδες σας ακαταμάχητους!

Το μυστικό που δεν αποκαλύπτει κανείς! Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες και το αποτέλεσμα θα σας «στείλει»!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι κοντά και γιορτές χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Έτσι, σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι.

Υλικά:

  • 320 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή 100 γρ. φρέσκο βούτυρο και 220 γρ. μαργαρίνη
  • 330 γρ αμύγδαλα ωμά με το φλούδι χοντροκομμένα
  • 140 γρ ζάχαρη
  • 50 ml κονιάκ
  • ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Την μαγειρική σόδα την βάζουμε μαζί με αμμωνία, ώστε οι κουραμπιέδες να είναι μαλακοί και πιο αφράτοι.

Εκτέλεση:

  • Σ’ ένα μπολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
  • Απλώνω τα αμύγδαλα πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη ή στο γουδί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.
  • Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ν’ αφρατέψει.
  • Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μείγμα.
  • Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα.
  • Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.
  • Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.
  • Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.
  • Αν το γλυκό δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένο τάπερ.