Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Αφράτοι και τραγανοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Χωρίς αυγά και βούτυρο

Ότι πρέπει για τη νηστεία των Χριστουγέννων

Αφράτοι και τραγανοί νηστίσιμοι κουραμπιέδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Χωρίς αυγά και βούτυρο
ΓΛΥΚΕΣ 01.12.2020 08:34
Από Youweekly Team

Η νηστεία των Χριστουγέννων δεν αργεί γι'αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου προτείνει αυτή την απίστευτη συνταγή για κουραμπιέδες που ενώ δεν έχουν ούτε αυγά ούτε βούτυρο είναι απίστευτα αφράτοι!

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
  • 3 φλ. σπορέλαιο (ή μισό μισό με λιωμένη φυτίνη)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
  • άχνη και βανίλια για το άχνισμα
  • λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι, χωρίς αυγά, βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα. Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη. Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού τριφτοί και αφράτοι.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30′. Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες. Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.

Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα, για περίπου 30′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.

Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.

Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο. Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.

Δείτε εδώ και 11 μυστικά για να κάνετε πιο φανταστικούς τους κουραμπιέδες σας φέτος!

Πηγή: Argiro.gr

Είναι κόλαση: Γεμιστοί κουραμπιέδες με σοκολάτα και ζαχαρούχο γάλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

κουραμπιέδες Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 370 γραμ. αλεύρι μαλακό
  • 50 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 250 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 2 κρόκους
  • 1 βανίλια
  • 1/4 φλ. λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
  • 3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 100 γραμ. άχνη και 1 βανίλια για το άχνισμα

Για τη σπιτική μερέντα

  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
  • 1 μικρό κουτί ζαχαρούχο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 1/2 φλ. ψιλοτριμμένο φουντούκι σε σκόνη

Εκτέλεση

Για να γίνουν αέρινοι οι κουραμπιέδες γεμιστοί με σοκολάτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε μπολ κοσκινίζουμε την άχνη με την βανίλια και αφήνουμε στην άκρη για το τελικό άχνισμα.

Τα υλικά όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για λίγα λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη βανίλια και το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε στο μίξερ να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το λικέρ μαστίχας ή κονιάκ και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο. Απαλά ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά σε μπάλα.

Βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο και την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη. Πλάθουμε 2 ρολά με μήκος 32-33 εκ. έκαστο και πάχος 4 εκ. Τα βάζουμε σε δίσκο. Τα παγώνουμε για 10′ στην κατάψυξη να σφίξει το βούτυρο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε ίσες φέτες με πάχος περίπου 1 εκ. Κάθε ρολάκι βγάζει περίπου 32 κομμάτια.
Αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα για περίπου 25′ να ροδίσουν ελαφρά.
Αφού κρυώσουν, ανά δυο τα κολλάμε σάντουιτς βάζοντας ανάμεσα σπιτική μερέντα. Τα βάζουμε σε δίσκο και αχνίζουμε με άχνη και βανίλια.

Argiro.gr

Share