Πανεύκολο και υγιεινό κέικ μπανάνα - σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αξίζει να το δοκιμάσετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πανεύκολο και υγιεινό κέικ μπανάνα - σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μιας και το lockdown μας έχει κλείσει στα σπίτια μας η κουζίνα είναι μονόδρομος γι'αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας την πιο εύκολη και ταυτόχρονα υγιεινή συνταγή για κέικ με σοκολάτα και μπανάνα!

Η διαδικασία για το κέικ μπανάνα - σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 120 γραµ. ελαιόλαδο
  • 150 γραµ. μαύρη ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
  • 100 γραµ. μέλι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 300 γραµ. αλεύρι σίκαλης
  • 1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση

  • Το κέικ με σίκαλη, μπανάνα και σοκολάτα, μπορεί να γίνει 1 μεγάλο κέικ σε μακρόστενη φόρμα 12×23 ή να γίνει μάφιν σε φόρμα με θήκες.
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ μπανάνας, το μέλι, τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με σύρμα ή με μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε λίγο τα υλικά να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Βάζουμε το κέικ σίκαλης σε βουτυρωμένη κ αλευρωμένη φόρμα για κέικ. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 10΄ περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από την καρδιά του κέικ.
  • Εναλλακτικά, ισομοιράζουμε το κέικ σίκαλης σε φόρμες για μάφιν και ψήνουμε για 30΄.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 15΄και μετά ξεφορμάρουμε.

Δες εδώ πως να φτιάχνεις και το πιο τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ, ξανά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Πηγή: Argiro.gr

«Κόλαση» το κέικ μπανάνας με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τη συνταγή αυτή τη βρήκαμε στο Argiro.gr!

Υλικά:

  • 125 γραµ. λιωμένο βούτυρο
  • 200 γραµ. καστάνη ζάχαρη (ή μαύρη ζάχαρη)
  • 2 αυγά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 220 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γλ. σόδα μεγερικής
  • 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 100 γραµ. γιαούρτι (ή ξινόγαλο)
  • 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 3 μέτριες ώριμες μπανάνες
  • 100 γραµ. καρύδια χοντροκομμένα

κέικ μπανάνας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση:

  • Για την αυθεντική συνταγή banana bread ή μπανανόψωμο χωρίς μίξερ, χρειαζόμαστε όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο λιωμένο, αυγά και γιαούρτι).
  • Αν θέλετε να αντικαταστήσετε κάποιο από τα υλικά για το μπανανόψωμο θα βρείτε παρακάτω αντικαταστάσεις υλικών.
  • Βάζουμε το λεμόνι στο γιαούρτι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί για 5′.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή στους 160 °C στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουνε μακρόστενη φόρμα του κέικ με διαστάσεις 23χ12 εκατ. για να έχει το κλασικό banana bread σχήμα.
  • Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες και μαλακές.
  • Σε ένα μικρό μπολ, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τις πολύ ώριμες μπανάνες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου βούτυρο και τη ζάχαρη.
  • Με το σύρμα τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, την βανίλια και την κανέλα.
  • Με το σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν να γίνουν κρέμα.
  • Χωριστά σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα.
  • Απαλά ανακατεύουμε με το σύρμα. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε για πολύ ώρα γιατί θα γίνει πολύ ελαστική η ζύμη του banana bread.
  • Τέλος, προσθέτουμε το γιαούρτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και τα καρύδια.
  • Απαλά ανακατεύουμε το μείγμα του banana bread.
  • Το αδειάζουμε στη φόρμα.
  • Ψήνουμε το μπανανόψωμο για 1 ώρα και 10′ περίπου.
  • Αν ψήσετε στις αντιστάσεις, θα βάλετε το banana bread στην κάτω σχάρα του φούρνου. Αν ψήσετε τον αέρα, θα βάλετε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
  • Προς το τέλος του ψησίματος, ίσως χρειαστεί να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο αν έχει πάρει πολύ χρώμα η επιφάνεια του.
  • Αφήνουμε το banana bread στον πάγκο να σταθεί για 15 ´ και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.