7+1 μυστικά από την Βέφα Αλεξιάδου για τέλεια μελομακάρονα

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
7+1 μυστικά από την Βέφα Αλεξιάδου για τέλεια μελομακάρονα

Η Βέφα Αλεξιάδου μας έδωσε τα 7+1 μυστικά της για μελομακάρονα που μυρίζουν γιορτές. Ακολουθείστε τα όλα και θα λατρέψουν την γεύση τους μικροί αλλά και μεγάλοι.

Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που επιχειρήσουν να φτιάξουν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων μόνοι τους στο σπίτι, ωστόσο τώρα τα μελομακάρονα σας με τις παρακάτω οδηγίες θα βγουν τέλεια.

Αυτά είναι τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για τέλεια μελομακάρονα

Πριν από περίπου 3 χρόνια η εθνική μας μαγείρισσα, Βέφα Αλεξιάδου, είχε κάνει μια ανάρτηση στο Facebook στην οποία έδινε τα τιπς της για τέλεια μελομακάρονα.

  • 1. Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!
  • 2. Το φύλλο ζύμης 1 εκ. κόβουμε με κουπ-πατ
  • 3. Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.
  • 4. Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο
  • 5. Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο
  • 6. Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.
  • 7. Τα καρύδια όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι
  • 8. Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.

Σας έχουμε όμως και την συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για κουραμπιέδες

Βέφα Αλεξιάδου μυστικά για μελομακάρονα

Η συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για μελομακάρονα

Υλικά - 40-50 κομμάτια

  • 1 1/2 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 κούπας κονιάκ
  • 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

Σιρόπι

  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • Γαρνίρισμα
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

Κι αν θες κάτι σε αλμυρό μπορείς να δοκιμάσεις αυτήν εδώ την συνταγή για το πιο εύκολο και νόστιμο παστίτσιο του κόσμου!

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ.
  • Ανακατεύουμε μπαίκιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
  • Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.
  • Οταν πιούν το σιρόπι αναποδογυρίζουμε, να μελώσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  • Ανακατεύουμε καρύδια κανέλα γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.