Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή

Δοκιμάστε τη και δεν θα χάσετε!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή

Μια συνταγή που υπόσχεται γλυκιά απόλαυση. Ανοιχτή μηλόπιτα, τραγανή και ζουμερή! για τους λάτρεις του αγαπημένου φρούτου. Η συνταγή, είναι για 1 ταψάκι 26 εκατοστών. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε!

Υλικά συνταγής για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι (1 μισή φλ. περίπου)
  • 100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 75 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κομπόστα

  • 1 κιλό μήλα
  • 250 γρ. ζάχαρη (1 1/4 φλ. περίπου)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • 6 κ.σ. ρούμι
  • Κανέλα

Για την τάρτα

  • 3-4 μήλα (ανάλογα το μέγεθος)
  • Κανέλα
  • 2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  • Πρώτα απ’ όλα, φτιάχνουμε τη ζύμη μας.
  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και την άχνη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και το βούτυρο, ζυμώνουμε, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Στην συνέχεια, φτιάχνουμε την κομπόστα.
  • Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ρούμι.
  • Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα, μετά τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.
  • Βράζουμε, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  • Όταν η κομπόστα δέσει και πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα, προσθέτουμε το βούτυρο, την κανέλα, τις σταφίδες στραγγισμένες και ανακατεύουμε.
  • Κατόπιν, προχωράμε στην τάρτα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Αδειάζουμε το χυμό λεμονιού σε μια λεκάνη με νερό.
  • Πλένουμε, καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετίτσες (χρησιμοποιούμε το "μαντολίνο" εάν έχουμε).
  • Έπειτα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα της τάρτας.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και σχηματίζουμε ένα δίσκο μεγαλύτερης διαμέτρου από τη διάμετρο της φόρμας και πάχους 2-3 χιλιοστών.
  • Καλύπτουμε με τη ζύμη, τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας.
  • Τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι, για να μη φουσκώσει.
  • Ψήνουμε για 7 με 10 λεπτά, ώσπου να σταθεροποιηθεί η ζύμη και να πάρει ένα ξανθό χρώμα.
  • Αδειάζουμε πάνω στη ζύμη την κομπόστα των μήλων, στρώνουμε ομοιογενώς και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Μετά, βάζουμε όμορφα τις φετίτσες του μήλου από πάνω και ψήνουμε για άλλα 8 με 12 λεπτά, ώσπου να πάρουν χρώμα τα μήλα.
  • Τέλος, αδειάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαρμελάδα μαζί με μερικές κουταλιές σούπας νερό, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 με 2 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει λίγο η μαρμελάδα, αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας.
  • Η μηλόπιτα μας είναι έτοιμη.

μηλόπιτα τραγανή

Πριν δείτε ωστόσο την εκτέλεση, σας έχουμε και ένα απίστευτο γλυκό με ροδάκινα. Πρόκειται για την ανάποδη πίτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δείτε εδώ την απίστευτη συνταγή που θα σας τρελάνει.

Κολασμένα γεμιστά πορτοκάλια με σοκολάτα και αμύγδαλα

Αυτή η συνταγή για πορτοκάλια γεμιστά με σοκολάτα και αμύγδαλα είναι μοναδική και... κολασμένη. Σίγουρα λίγοι θα από εσάς θα την έχουν δοκιμάσει. Ωστόσο, θα την λατρέψετε.

Είναι ένα οικονομικό και εντυπωσιακό γλυκό με απίστευτη εμφάνιση και γεύση. Κάποια από τα υλικά τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

Για τη συνταγή

  • 3 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα μεσαίου μεγέθους
  • 360 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάο
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ.γλυκ. κονιάκ
  • Για γαρνίρισμα
  • 3 κουτ. σουπ. αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • 1. Πλένετε τα πορτοκάλια σε τρεχούμενο νερό και τα σκουπίζετε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα. Για αδειάσετε τα πορτοκάλια τα κόβετε στη μέση και χαράσσετε με ένα μαχαίρι ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα στη συνέχεια με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζετε προσεκτικά το εσωτερικό του πορτοκαλιού χωρίς όμως να σπάσετε τη φλούδα. Τα στερεώνετε σε ένα ταψάκι για μάφινς.
  • 2. Ρίχνετε τα κομμάτια της λευκής σοκολάτας σε ένα μετρίου μεγέθους γυάλινο μπολ και το βάζετε στην άκρη. Ρίχνετε το ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και την ζεσταίνετε, χωρίς όμως να βράσει, και περιχύνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε.
  • 3. Αδειάζετε το μείγμα στα πορτοκάλια και βάζετε σο ψυγείο για 1 ώρα.
  • 4. Σε ένα δεύτερο ρίχνετε την κουβερτούρα. Ζεσταίνετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει και περιχύνετε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτετε το εκχύλισμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.
  • 5. Βγάζετε τα πορτοκάλια από το ψυγείο και τα γεμίζετε με την σοκολάτα. Πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και βάζετε στην κατάψυξη για 1 ώρα να παγώσουν. Κόβετε στη μέση και σερβίρετε.

Πηγή: mirsini.gr

σοκολατάκια με γέμιση πορτοκάλι