Παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα με μέλι - Απλά υλικά και μοναδική νοστιμιά

Πεντανόστιμη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα με μέλι - Απλά υλικά και μοναδική νοστιμιά

Θέλετε να φτιάξετε μια νόστιμη τυρόπιτα αλλά διαφορετική από την κλασική; Η παραδοσιακή αυθεντική τυρόπιτα της Σκοπέλου θα σας ξετρελάνει. Είναι στριφτή, τηγανισμένη, με λεπτό φύλλο. Βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε και σουφλέ τυρόπιτας που η γεύση του θα σε "μαγέψει"!

Έτσι θα φτιάξεις την παραδοσιακή τυρόπιτα με μέλι

Συνταγή

Υλικά

  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • ηλιέλαιο, για το άλειμμα

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό, +έξτρα για το άνοιγμα
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 150-200 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 1 αβγό, μέτριο
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • σουσάμι
  • φύλλα δυόσμου, φρέσκα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη με το χέρι σε ένα μπολ ή με το γάντζο στο μίξερ μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Τρίβουμε τα τυριά στον τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το πιπέρι ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού. Το κόβουμε κατά μήκος ώστε να έχουμε κάθετες λωρίδες, 8-10 εκ. ώστε να μπορούν να τυλιχθούν ρολό.
  • Πασπαλίζουμε την κάθε λωρίδα με λάδι και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα με τα τυριά.
  • Κλείνουμε την κάθε λωρίδα πιέζοντας καλά ώστε να μην ξεφεύγει η γέμιση από μέσα και τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
  • Τηγανίζουμε την πίτα σε ζεστό λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί και ροδοκοκκινίσει το φύλλο και από τις δύο πλευρές αφήνοντας τη μετά σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθούν τα επιπλέον λάδια.
  • Σερβίρουμε με μέλι, σουσάμι και φρέσκα φύλλα δυόσμου.

dhmoi.gr

Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Μια αγαπημένη συνταγή, της έχει φτιάξει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τις αναγνώστριες της και είναι από έναν αγαπημένο της άνθρωπο, την πεθερά της. Ποια είναι αυτή; Η παραδοσιακή τυρόπιτα.

Τα υλικά, είναι λίγο-πολύ γνωστά: αυγά, γάλα και τυριά του τόπου μας.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γραμ. κεφαλογραβιέρα
  • 600 γραμ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Παραδοσιακή τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Για την τυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μείγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά την επιφάνεια.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μείγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μείγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Τέλος, καλύπτουμε την πίτα με το τελευταίο φύλλο.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10′, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Argiro.gr