Φανταστικά γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και κανελογαρύφαλλα - Το κονιάκ είναι το μυστικό
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Αφού εχθές σας αποκαλύψαμε την top συνταγή για κουραμπιέδες (δείτε την εδώ) σήμερα ήρθε η ώρα να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα φτιάξετε τα πιο γευστικά γεμιστά μελομακάρονα.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται με τους αναγνώστες του Youweekly.gr την άπαιχτη συνταγή της.
Υλικά Συνταγής
- 1/2 φλ. κονιάκ
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 7 φλ. (περίπου 1 κιλό) αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
- 2 φλ. σπορέλαιο
- 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
- 1 κ.σ. σόδα
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Για τη γέμιση
- 200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
- 1 κ.σ. κανέλα
- Για το σιρόπι
- 2 φλ. µέλι
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Για το μίγμα
- Βάζουμε πρώτα σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα.
- Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη, τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα γεμιστά μελομακάρονα.
- Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή!
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ. - Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
- Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.
- Αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα τα γεμιστά μελομακάρονα, µε την ένωση προς τα κάτω.
- Με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους.
- Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
- Περιχύνουμε τα κρύα γλυκά µε το χλιαρό σιρόπι στο ταψί για 4 με 5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε τα ψιλοκομμένα καρύδια.