Φανταστικά γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και κανελογαρύφαλλα - Το κονιάκ είναι το μυστικό

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φανταστικά γεμιστά μελομακάρονα με καρύδια και κανελογαρύφαλλα - Το κονιάκ είναι το μυστικό

Αφού εχθές σας αποκαλύψαμε την top συνταγή για κουραμπιέδες (δείτε την εδώ) σήμερα ήρθε η ώρα να σας υποδείξουμε τον τρόπο που θα φτιάξετε τα πιο γευστικά γεμιστά μελομακάρονα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται με τους αναγνώστες του Youweekly.gr την άπαιχτη συνταγή της.

Υλικά Συνταγής

  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 7 φλ. (περίπου 1 κιλό) αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 2 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλ. µέλι
  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Εκτέλεση

Για το μίγμα

  • Βάζουμε πρώτα σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα.
  • Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη, τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα γεμιστά μελομακάρονα.
  • Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή!
    Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ.
  • Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
  • Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.
  • Αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα τα γεμιστά μελομακάρονα, µε την ένωση προς τα κάτω.
  • Με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους.
  • Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε τα κρύα γλυκά µε το χλιαρό σιρόπι στο ταψί για 4 με 5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε τα ψιλοκομμένα καρύδια.
ΠΗΓΗ Argiro.gr