Σκέτη κόλαση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά

Πανεύκολη συνταγή

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σκέτη κόλαση: Σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά

Οι κρύες μέρες και ο χιονιάς απαιτούν μπόλικη δόση σοκολάτας. Έτσι, εντοπίσαμε για εσένα την πιο νόστιμη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και χωρίς βούτυρο.

Αν πάλι έχεις όρεξη για κάτι αλμυρό, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και αυτή την υπέροχη τυρόπιτα τοστιέρας που βρήκαμε για εσένα.

Αναλυτικά η συνταγή για το σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά

Υλικά:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γραμ. κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για το νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας

  • 1 /2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ κακάο
  • 1 κ.σ νηστίσιμο βούτυρο
  • 1/4 φλ. νερό

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κέικ σοκολάτας

Εκτέλεση:

  • Συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά για τη συνταγή. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και 6 ατομικά φορμάκια μίας χρήσεως. Έτσι θα έχουμε ένα μακρόστενο ολόκληρο κέικ & 6 ατομικά κέικ.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από 2 πορτοκάλια, τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να υγροποιηθεί η ζάχαρη.
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    Προσοχή! Αφρίζει και χύνεται, γι’ αυτό κάντε το πάνω από το μπολ με τα υλικά!
  • Προσθέτουμε το χυμό με τη σόδα στο κέικ. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο κεικ χωρίς αυγά και βούτυρο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι χωρίς να παραδουλεύουμε το μείγμα μας .
  • Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη, μακρόστενη φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 150 – 160 °C για 20 λεπτά τα μικρά φορμάκια και για 30 λεπτά τη μεγάλη φόρμα. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Πηγή: argiro.gr

Τα μυστικά για το τέλειο κέικ

  • Αν θέλετε μεγάλο κέικ, όπως της φωτογραφίας, βάζετε σε στρογγυλή φόρμα για κέικ το μείγμα και ψήνετε στις αντιστάσεις στους 170 °C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 55 λεπτά.
  • Μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Ελέγχετε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του κι αυτό να βγαίνει καθαρό και στεγνό.
  • Αφήστε το να σταθεί λίγο στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί και μετά το ξεφορμάρετε. Αλλιώς θα σας διαλυθεί.
  • Δεν έχει μέσα υλικά να κρατούν το μείγμα δεμένο.
  • Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ψήστε το κέικ χωρίς αυγά στη μεσαία σχάρα στους 160º C για περίπου 5 λεπτά λιγότερο.
  • Πάντα να ελέγχετε αν ψήθηκε το κέντρο από το μείγμα για κέικ, μετά το πέρας του χρόνου ψησίματος.
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε σοκολάτα στο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο σαν γαρνίρισμα, φτιάξτε το νηστίσιμο γλάσο.