Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο - Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

Με σιμιγδάλι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο - Όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Ίο

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα μας έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πρόκειται για μια μοναδική παραδοσιακή με μυρωδιά...Αιγαίου.

Έτσι θα φτιάξετε την γλυκιά κολοκυθόπιτα

Υλικά Συνταγής

  • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 4 κ.σ λάδι
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
  • 2 κ.σ σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για την παραδοσιακή κολοκυθοπιτα γλυκια με σιμιγδάλι Πεντανόστιμη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα σαν τη γλυκια κολοκυθοπιτα της γιαγιας. Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για το σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
  • Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψι 32 εκ..
  • Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψι ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λαδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα.
  • Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
  • Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
  • Λαδώνουμε την επιφανεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

Πηγή: argiro.gr

Αν δεν σας αρέσει η κολοκυθόπιτα φτιάξτε κολοκυθοκεφτέδες

κολοκυθόπιτα

Εύκολοι και αφράτοι παραδοσιακοί κολοκυθοκεφτέδες σαν της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Πρόκειται για έναν ελληνικό μεζές που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Φτιάξτε τους και θα μοσχοβολίσει το σπίτι, ενώ θα εξαφανιστούν στο πι και φι. Ειδικά αν τους φτιάξετε μαζί με τραγανό ψωμί.

Υλικά Συνταγής

  • 4 κολοκύθια μεγάλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ γεμάτες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Πρώτα πλένουμε τα κολοκύθια.
  • Τα τρίβουμε σε χοντρό τριφτη και τα βάζουμε σε σουρωτηρι.
  • Πασπαλίζουμε με αλατι και αφήνουμε να ιδρώσουν για 10 λεπτά για τους κολοκυθοκεφτεδες.
  • Στύβουμε καλά τα τριμμένα κολοκυθια με τα χέρια ή βάζοντάς τα σε μια πετσέτα.
  • Τη στρίβουμε να φύγουν τα υγρά.
  • Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το ξερό και το φρεσκο κρεμμυδι, ανηθο, δυοσμο, μαϊντανο, τα χτυπημένα αυγα και τη φετα.
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας μπόλικο πιπερι και αλατι, μόνο αφού τα έχουμε δοκιμάσει πριν.
  • Διότι τα αλατίσαμε στην αρχή και έχουμε προσθέσει και τη φετα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουταλι και λίγο-λίγο προσθέτουμε το αλευρι, μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό που γυρίζοντας πέφτει από το κουταλι.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιολαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μιγμα.
  • Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Κάθε φορά που τους ρίχνουμε λίγους-λίγους στο ελαιολαδο. Προσέχουμε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφάνε λαδι αντί να κάνουν κρούστα.
  • Τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τους σερβίρουμε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.
  • Ο τέλειος μεζές για την παρέα που είναι πάντα εγγύηση, εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάχνουμε τους κολοκυθοκεφτεδες φουρνου που είναι πολύ γευστικοί!