Νηστήσιμη μπουγάτσα με παντανόστιμη κρέμα να ξεχειλίζει - Συνταγή της Αργυρώς

Θα ξετρελαθείτε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστήσιμη μπουγάτσα με παντανόστιμη κρέμα να ξεχειλίζει - Συνταγή της Αργυρώς

Μπουγάτσα νηστίσιμη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Πρόκειται για μια μοναδική συνταγή με τραγανό σπιτικό φύλλο κρούστας και πεντανόστιμη κρέμα χωρίς αυγά! Η κρέμα με γάλα αμυγδάλου κάνει την συνταγή πιο ελαφριά και εξίσου γευστική με αυτή της παραδοσιακής μπουγάτσας.

Και αν θέλετε πριν να δοκιμάσετε κάτι επίσης γλυκό, αλλά όχι κανονικό γλυκό, δοκιμάστε αυτή την απίστευτη συνταγή για παραδοσιακή κολοκυθόπιτα.

Έτσι θα φτιάξετε την νηστήσιμη μπουγάτσα

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού
  • 100 γραµ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 50 γραµ. ηλιέλαιο

Για την νηστίσιμη κρέμα μπουγάτσας

  • 1½ λίτρο φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)
  • 200 γραµ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραµ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • κανέλα σκόνη
  • ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη

Εκτέλεση

Ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε και σε περιόδους νηστείας. Για την νηστίσιμη μπουγάτσα ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή από την Αργυρώ και σίγουρα θα την απολαύσετε. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική, παραδοσιακή μπουγάτσα καθώς έχει εξίσου λαχταριστή κρέμα και τραγανιστό φύλλο. Κάντε την νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου και θα γίνει ένα ελαφρύ γλυκό που μπορούν να γευτούν όλοι.

Για τη νηστίσιμη κρέμα με γάλα αμυγδάλου

  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  • Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.
  • Αφήνουμε την κρέμα για τη νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Για τα φύλλα στο ταψί

  • Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.
  • Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.
  • Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.
  • Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων.
  • Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο.
  • Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την νηστίσιμη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά.
    Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
  • Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.
  • Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Ό,τι επιθυμεί ο καθένας.

argiro.gr

Πώς να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Φύλλο σπανακόπιτας

Τι θα χρειαστείτε

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)
  • 130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο - Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2ο

Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.

Βήμα 3ο - Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.

Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.