Η πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας - Έτοιμη σε 30 λεπτά με μόνο λίγα υλικά

Εύκολη και νόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Η πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας - Έτοιμη σε 30 λεπτά με μόνο λίγα υλικά

Μια αγαπημένη συνταγή είναι σίγουρα η πορτοκαλόπιτα, με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να μας δίνει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για την "πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας”, όπως την αποκαλεί και η ίδια, ενώ σκέτη απόλαυση είναι και αυτή η πανακότα με λεμόνι.

Πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
  • 20 γρ. baking powder

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα
  • 100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Πριν ξεκινήσω

  • Όλα τα υλικά για την πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ακέρωτα. Η προσθήκη της μαρμελάδας στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας απογειώνει τη γεύση της. Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
  • Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φύλλα κρούστας θα πρέπει προηγουμένως να τα έχετε αποψύξει.
  • Θα την ψήσουμε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
  • Για το σιρόπι
  • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά.
  • Από την ώρα που παίρνει βράση το σιρόπι, δεν ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Για την πορτοκαλόπιτα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και να γίνει μια αφράτη κρέμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά.
  • Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.

Για τα φύλλα

  • Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
  • Ανοίγουμε, χωρίζουμε και απλώνουμε τα κομμένα φύλλα προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Τώρα τα φύλλα μοιάζουν με κορδέλες. Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα της πορτοκαλόπιτας.
  • Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια από τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα. Πιέζοντας τα φύλλα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα τα κομμάτια φύλλων.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομματιασμένα φύλλα κρούστας, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πηρούνια, διαχωρίζοντάς τα φύλλα.
  • Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10 λεπτά. Περιμένουμε μέχρι να ποτίσουν τα φύλλα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.
  • Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
  • Όπως την βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει το σιρόπι.
  • Η εύκολη πορτοκαλόπιτα κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της, όπως κάνουμε σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού.

Για το σερβίρισμα

  • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
  • Σερβίρουμε σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό.

Μυστικά επιτυχίας για νόστιμη πορτοκαλόπιτα

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αφήστε τα φύλλα, αφού τα κόψετε, να στεγνώσουν καλά. Είναι πολύ βασικό, αφού ανακατέψετε τα υγρά υλικά, να ρίχνετε λίγο-λίγο το ξερό φύλο στα υγρό μίγμα και να ανακατεύετε καλά, ώστε να βραχεί κάθε κομμάτι φύλλου κρούστας.
  • Με δύο πιρούνια χωρίζουμε το ανακατεμένο μίγμα ώστε να μην υπάρχουν κολλημένα φύλλα μεταξύ τους σε μορφή μάζας.
  • Η πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι καυτή και το σιρόπι κρύο. Θα το πιεί όλο το σιρόπι αρκεί να το ρίχνετε λίγο λίγο σταδιακά.
  • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήστε την να κρυώσει τελείως να απορροφήσει το σιρόπι και μετά κόψτε σε κομμάτια.
  • Παγώστε την στο ψυγείο πριν την σερβίρετε απολαύστε τη με μια μπάλα παγωτό.

Πηγή: argiro.gr