Νηστίσιμο τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο πορτοκάλι

Πεντανόστιμη συνταγή με λίγες θερμίδες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Νηστίσιμο τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Το μυστικό είναι στο πορτοκάλι

Σε περίπτωση που θέλετε να φάτε ένα γλυκό, αλλά να έχει λίγες θερμίδες και να είναι νηστίστιμο, σας έχουμε την συνταγή για ένα φανταστικό τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αν θέλετε αλμυρό σας έχουμε επίσης νηστίσιμο παστίτσο.

Νηστίσιμο τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 2 κύβους νωπή μαγιά 2x25 γρ.
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. χλιαρό νερό
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. φρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 130 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 600 γρ. αλεύρι 70% για τσουρέκι

Για την γέμιση

  • 150 γρ. ξύσμα σοκολάτας
  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (ξύσμα)
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα

Για την ενεργοποίηση μαγιάς

  • Για φανταστικά τσουρέκια νηστίσιμα γεμιστά με σοκολάτα ενεργοποιούμε πρώτα σωστά τη μαγιά.
  • Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό.
  • Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για το νηστίσιμο τσουρέκι, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Για το νηστίσιμο τσουρέκι

  • Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
  • Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
  • Την βάζουμε σε μπολ.
  • Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40×15 και πασπαλίζουμε γέμιση.
  • Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε.
  • Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια.Τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες.
  • Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε.
  • Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ψήνουμε το νηστίσιμο τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
  • Βγάζουμε ένα μεγάλο πεντανόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι με σοκολάτα.
  • Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.

Πηγή: argiro.gr

Σας έχουμε και νηστίσιμη μπουγάτσα με λαχταριστή κρέμα και τραγανιστό φύλλο

  • 1 συσκ. (450 γραµ.) λεπτό φύλλο Βηρυτού
  • 100 γρ. φυτικό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 50 γρ. ηλιέλαιο

Για την νηστίσιμη κρέμα μπουγάτσας

  • 1½ lt φυτικό γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας ή καρύδας ή νερό)
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • Κανέλα σκόνη
  • Ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη

Η εκτέλεση

Για τη νηστίσιμη κρέμα

  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  • Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.
  • Αφήνουμε την κρέμα για τη νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Για τα φύλλα στο ταψί

  • Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.
  • Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.
  • Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.
  • Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων.
  • Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο.
  • Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την νηστίσιμη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
  • Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.
  • Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Ό,τι επιθυμεί ο καθένας
  • Σε κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα ή το νερό, µε τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε το αλάτι, τις βανίλιες και το σιμιγδάλι βροχηδόν και ανακατεύουμε µε σύρμα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα.
  • Μόλις πήξει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο καλά.
  • Αφήνουμε την κρέμα για τη νηστίσιμη μπουγάτσα χωρίς αυγά να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά.

Για τα φύλλα στο ταψί

  • Ανακατεύουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο με το ηλιέλαιο σε ένα μπολ.
  • Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ρηχό ταψί για πίτα 34 ή 36 εκ.
  • Στρώνουμε ακτινωτά (να περισσεύει πολύ φύλλο έξω) 9 φύλλα Βηρυτού ή σπιτικά φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα πεταχτά με το πινέλο, µε λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Αδειάζουμε την κρύα κρέμα σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κρέμα.
  • Βουτυρώνουμε καλά τις ενώσεις των φύλλων.
  • Καλύπτουμε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα πεταχτά µε το πινέλο.
  • Μπήγουμε τα περισσεύματα μέσα στο ταψί µε σπάτουλα, όπως στο γαλακτομπούρεκο.

Νηστίσιμη μπουγάτσα

Για το ψήσιμο

  • Ψήνουμε την νηστίσιμη μπουγάτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 με 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε την μπουγάτσα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο πάνω και κάτω.
  • Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα ή ξύλο κοπής.
  • Κόβουμε τη ζέστη κριτσανιστή μπουγάτσα σε κομματάκια και πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, άχνη ή κρυσταλλική. Ό,τι επιθυμεί ο καθένας.