Πεντανόστιμη και χωρίς πολλές θερμίδες - Πανεύκολη κερασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αγαπημένη συνταγή για μικρούς και μεγάλους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πεντανόστιμη και χωρίς πολλές θερμίδες - Πανεύκολη κερασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μετά το πεντανόστιμο μπισκοτογλυκό, σας έχουμε την συνταγή και για τέλεια κερασόπιτα, πανεύκολη και πολύ γρήγορη, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Εύκολη και νόστιμη κερασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 300 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 200 γραμ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση

  • 800 γραμ. κεράσια χωρίς κουκούτσι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 300 γραμ. μαρμελάδα κεράσι
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 150 γραμ. βούτυρο

Εκτέλεση

Για την ζύμη

  • Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για την εύκολη κερασόπιτα με μαρμελάδα.
  • Στο μίξερ, στον κάδο με τους κόφτες, ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
  • Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μείγμα να ψιχουλιαστεί, για 1΄.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
  • Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνουμε να παγώσει για 1 ώρα.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε τα κεράσια σε μπολ και τα περιχύνουμε με το λεμόνι.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα κεράσι, το κονιάκ και το βούτυρο, σιγοβράζουμε (πάντα σε χαμηλή φωτιά) για 5΄ αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, να κρυώσει.
  • Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση.
  • Απλώνουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης.
  • Τη στρώνουμε με τα δάχτυλα στη βάση καθώς και στα τοιχώματα.Απλώνουμε το μείγμα μαρμελάδας στη ζύμη.
  • Σουρώνουμε τα κεράσια από τα υγρά τους και τα στρώνουμε στην τάρτα.
  • Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε με ροδάκι λωρίδες κάθετες και τις πλέκουμε στην τάρτα.
  • Ψήνουμε την κερασόπιτα για περίπου 30΄ στους 190 ºC μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: argiro.gr

Εύκολη και νόστιμη κερασόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα κεράσια

Για να κάνετε νόστιμο οποιοδήποτε πιάτο με κεράσι, πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέξετε τέτοια μούρα. Τα κύρια μυστικά της επιλογής:

  • Είναι καλύτερο να αγοράζετε κεράσια την εποχή, δηλαδή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Σε άλλους μήνες, πρώτον, θα είναι πρακτικά άχρηστο ή ακόμη και επιβλαβές λόγω της αφθονίας των νιτρικών αλάτων και άλλων τεχνητών πρόσθετων, και δεύτερον, πολύ, πολύ ακριβό. Καλό είναι λοιπόν να περιμένετε μέχρι το καλοκαίρι.
  • Αποφασίστε γιατί αγοράζετε μούρα. Έτσι, εάν το κύριο καθήκον σας είναι η συντήρηση, τότε είτε τα σκούρα, είτε τα κίτρινα ή τα λευκά κεράσια ταιριάζουν καλύτερα για αυτούς τους σκοπούς. Είναι αυτές οι ποικιλίες που διακρίνονται από χυμότητα και γλυκύτητα. Τα κόκκινα κεράσια είναι πιο ξηρά και πιο πυκνά, επομένως είναι κατάλληλα για φρέσκια κατανάλωση, καθώς και για την παρασκευή διαφόρων γλυκών. Αλλά πιστεύεται ότι όσο πιο σκούρο είναι το κεράσι, τόσο πιο χρήσιμες ουσίες περιέχει.
  • Εξετάστε τα στελέχη. Πρώτον, πρέπει να είναι παρόντες, καθώς οι έμπειροι κηπουροί μαζεύουν τα μούρα μαζί τους. Εάν δεν υπάρχει μίσχος, τότε τα βακτήρια μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο μούρο μέσω της τρύπας. Δεύτερον, το κοτσάνι πρέπει να είναι ελαστικό και πράσινο.
  • Αξιολογήστε την εμφάνιση των μούρων. Πρέπει να είναι λαμπερά, χωρίς λεκέδες και φθορές.
    Νιώστε ένα μούρο. Θα πρέπει να είναι ελαστικό και αρκετά πυκνό, αλλά όχι πολύ σκληρό. Τα μαλακά φρούτα είναι πιθανότατα υπερώριμα.
  • Αν καλά και ώριμα κεράσια αποθηκεύονται μαζί με χαλασμένα, δεν πρέπει να τα αγοράσετε.
  • Βαθμολογήστε τη μυρωδιά. Θα πρέπει να είναι ευχάριστο και σαν μούρο, όχι σάπιο.
  • Μην αγοράζετε κεράσια σε αυθόρμητες αγορές. Και είναι καλύτερο να το αγοράσετε από έναν γνωστό κηπουρό, αν είναι δυνατόν.