Μυρωδάτο κέικ λεμόνι με βούτυρο μαλακό και γιαούρτι - Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Συνταγή που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μυρωδάτο κέικ λεμόνι με βούτυρο μαλακό και γιαούρτι - Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι

Πεντανόστιμο κέικ λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Αν επιλέξετε επίσης να βάλετε γλάσο, μαζί με το σιρόπι δημιουργούν ένα σιροπιαστό γλυκό που λιώνει στο στόμα σας. Είναι αφράτο, ελαφρύ και γεμάτο αρώματα. Με λεμόνι η Αργυρώ μας έχει φτιάξει και τέλεια τάρτα.

Η συνταγή και η εκτέλεση για το κέικ λεμόνι

Υλικά

Για το κέικ λεμόνι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμ. δώμ.)
  • 4 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • Ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
  • 370 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό (ή γ.ο.χ.)
  • 1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι αραιό -όχι στραγγιστό (ή ξινόγαλο)

Για τη φόρμα

  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο αλεύρι

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • Φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Για το κέικ λεμόνι

  • Επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά για να αναδείξουμε τα αρώματα για το καλύτερο κέικ. Ξεκινάμε την συνταγή συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά.
  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.
  • Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
  • Την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω.
  • Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
  • Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα για κέικ δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα για κέικ στην έτοιμη φόρμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μείγμα για κέικ η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
  • Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα.
  • Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
  • Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες).
  • Τότε ξεφορμάρουμε σε πιατέλα το κέικ λεμόνι.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αν θέλεις μπορείς να το περιχύσεις με απλό λευκό γλάσο.

Για το γλάσο

  • Για να φτιάξω απλό λευκό γλάσο, βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
  • Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί σε απλό λευκό γλάσο.
  • Ελέγχω την πυκνότητα του γλάσου προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό γλάσο ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό γλάσο.
  • Ρίχνουμε το λευκό γλάσο αφού κρυώσει τελείως το γρήγορο κέικ με λεμόνι από την Αργυρώ.

Πηγή: argiro.gr

Εάν έχετε κι άλλα λεμόνια στο σπίτι σας βρήκαμε την πιο ιδανική συνταγή για μια τάρτα

Σε όλους μας αρέσουν τα γλυκά και ιδίως οι τάρτες! Μια υπέροχη lemon pie, ή τάρτα λεμόνι, λιτή και απλή αλλά τόσο νόστιμη και μυρωδάτη που θα σας ενθουσιάσει. Γίνεται πανεύκολα και συνοδεύεται εξαιρετικά με μια κούπα αχνιστού καφέ.

Όταν η ζωή σου λοιπόν σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Ωραία η λεμονάδα δε λέω, αλλά νομίζω πως αν έχεις λεμόνια μια lemon pie είναι πολύ καλύτερη επιλογή. Σου βρήκαμε μια συνταγή με μόνο 6 υλικά που θα μπορέσεις να την φτιάξεις μέσα σε πολύ λίγη ώρα.

lemon pie τάρτα λεμόνι

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 220γρ. μπισκότα digestive
  • 80γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Για την κρέμα

  • 1 ζαχαρούχο γάλα (400γρ.)
  • τους κρόκους από 2 αυγά
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμ

Εκτέλεση

  • Βάζετε τα μπισκότα και το βούτυρο στο multi και τα αλέθετε. Απλώνετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα και ψήνετε την βάση για περίπου 10 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει.
  • Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, τους κρόκους και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε σιγά-σιγά το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Χαμηλώνετε την ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνετε τον χυμό λεμονιού. Μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα, σταματάτε το μίξερ και αδειάζετε την κρέμα πάνω στην βάση.
  • Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για περίπου 15 λεπτά κι έπειτα την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν την βάλετε στο ψυγείο να παγώσει. Σερβίρετε με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη.