Δροσερό, εύκολο και πεντανόστιμο - Γλυκό ψυγείο με λεμόνι και γιαούρτι

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δροσερό, εύκολο και πεντανόστιμο - Γλυκό ψυγείο με λεμόνι και γιαούρτι

Έχει φτάσει πια το καλοκαίρι για αυτό και ήρθε η ώρα να ετοιμάζουμε γλυκές συνταγές, δροσερές αλλά και εύκολες και έτσι σας έχουμε ένα τέλειο γλυκό ψυγείο με λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ενώ αν προτιμάτε σοκολάτα, σας έχουμε κι αυτή την συνταγή με μπισκότα.

Πώς να φτιάξετε αυτό το γλυκό ψυγείο με λεμόνι και γιαούρτι

Υλικά

Για τη βάση

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. + 50 γρ. κρέμα λεμόνι εμπορίου (ή σιρόπι από γλυκό κουταλιού λεμόνι ή πορτοκάλι κλπ.)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • Ξύσμα από 1 γλυκολέμονο ή λάιμ
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για την επικάλυψη

  • 1 συσκ. φυτική σαντιγί (κονσέρβα) κρύα
  • 400 γρ. ζαχαρούχο (1 κουτί)
  • 100 γρ. κρέμα λεμόνι
  • Γλασαρισμένες φέτες γλυκολέμονο ή λάιμ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Για το καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου λεμόνι, βουτυρώνουμε μικρό τετράγωνο πυρέξ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει για 3′.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα 50 γραμ. (4 κουταλιές) κρέμα λεμόνι ή σιρόπι, το ξύσμα λεμόνι και το γιαούρτι.
  • Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο πυρέξ.
  • Ψήνουμε για περίπου 40′ να ροδίσει να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με την υπόλοιπη (100 γραμ.) κρέμα λεμόνι ή το σιρόπι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Παγώνουμε στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη

  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός την φυτική σαντιγί να αφρατέψει καλά.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τα χτυπάμε μαζί για 6-7′.
  • Προσθέτουμε την κρέμα λεμόνι.
  • Αδειάζουμε την κρέμα στο σιροπιασμένο παντεσπάνι στο ταψί.
  • Παγώνουμε το γλυκό να σφίξει η κρέμα και να σταθεροποιηθεί.
  • Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού λεμόνι και ξύσμα ή γλασαρισμένες φέτες λάιμ και λεμόνι.

Πηγή: argiro.gr

Αν σ' αρέσει το λεμόνι, δες πως μπορείς να φτιάξεις κι αυτές τις μπάρες

Υλικά

Για τη βάση

  • 200 γρ. τρίμματα πτι μπερ
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για την κρέμα λεμονιού

  • 2 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 120 γρ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Ετοιμασία

  • Για τις μπάρες λεμονιού, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι η τσέρκι 24χ24 και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για τις μπάρες λεμονιού.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης και ανακατεύουμε να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
  • Τα στρώνουμε στο ταψάκι και πιέζουμε με την ανάποδη του κουταλιού να ισιώσει η επιφάνεια όπως κάνουμε για το cheesecake.
  • Ψήνουμε για 12-14΄ και αφήνουμε να κρυώσει τελείως η βάση μπισκότου πριν βάλουμε μέσα την κρέμα λεμόνι.

Για την κρέμα λεμονιού

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το ζαχαρούχο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά, να ομογενοποιηθεί η κρέμα λεμόνι για τις μπάρες λεμονιού.
  • Περιχύνουμε την ψημένη βάση μπισκότου και ψήνουμε για 15΄ περίπου ή ώσπου να σταθεροποιηθεί η κρέμα λεμόνι.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό.
  • Παγώνουμε τις μπάρες λεμονιού στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον.
  • Κόβουμε σε σχήμα μπάρας ή σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  • Αν θέλετε έντονο κίτρινο χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε 1 κοφτό κ.γλ κουρκουμά ή λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τα προσθέτουμε στο ανακάτεμα των υλικών πριν βάλουμε την κρέμα στο ταψί.

argiro.gr