Παραδοσιακή καρυδόπιτα Νάξου από την Αργυρώ με λικέρ κίτρο

Το μελαχρινό ή μελαχρινή Νάξου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παραδοσιακή καρυδόπιτα Νάξου από την Αργυρώ με λικέρ κίτρο

Το μελαχρινό ή μελαχρινή Νάξου, είναι το παραδοσιακό γλυκό του νησιού που θα σας θυμίσει μια αφράτη, αέρινη, σιροπιαστή καρυδόπιτα. Είναι μια συνταγή από Κα Στέλλα Γαβαλά, Καλόξυλος Νάξου, την οποία μας έδειξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Πως να φτιάξετε την καρυδόπιτα Νάξου

Υλικά

9 αυγά (χωρισμένα κρόκο από ασπράδι)

120 γρ. ζάχαρη

1½ κ.γ. κοφτό κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

1 βανίλια

2 πρέζα/ες αλάτι

50 γρ. λικέρ κίτρο Νάξου (ή κονιάκ)

1½ κ.γ. κοφτό μπέικιν

1½ κ.γ. ξύσμα από κίτρο (ή περγαμόντο ή λεμόνι)

100 γρ. φρυγανιά (ή παξιμάδι κοπανισμένο)

200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι
  • 1 κομμάτι φλούδα κίτρο (περγαμόντο ή λεμόνι)

Προετοιμασία

  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δυο μπολ.
  • Στους κρόκους προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3 με 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν μια βελούδινη κρέμα.
  • Προσθέτουμε το λικέρ ή κονιάκ, τη βανίλια, τα μπαχαρικά, το baking powder και το ξύσμα.
  • Τα χτυπάμε να ενωθούν με τα αυγά για 1 λεπτά.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και λίγο λίγο προσθέτουμε τη φρυγανιά εναλλάξ με το ψιλοκομμένο καρύδι.
  • Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα για το μελαχρινό.
  • Καθαρίζουμε τα εργαλεία του μίξερ χειρός και με καθαρά εργαλεία χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα.
  • Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κάνει σώμα η μαρέγκα και να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται.
  • Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε 2-3 μεγάλες κουταλιές μαρέγκα στο μελαχρινό.
  • Απαλά ανακατεύουμε να αραιώσει λίγο το μίγμα.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα σε δυο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
  • Όταν η μαρέγκα χαθεί τελείως μέσα στο μελαχρινό, τότε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βουτυρώνουμε ταψί 23×30.
  • Αδειάζουμε μέσα το μελαχρινό και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
  • Ψήνουμε στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το μελαχρινό, να ροδίσει η επιφάνειά του, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
  • Αφήνουμε το μελαχρινό να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα, το κανελόξυλο και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Από την ώρα που αρχίζει να βράζει το σιρόπι δεν ξανά-ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να βράσει, να κοχλάζει για 4 με 5 λεπτά.
  • Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να πέσει ο βρασμός.

Για το σιρόπιασμα

  • Σιροπιάζουμε το μελαχρινό Νάξου σιγά σιγά, ρίχνοντας το σιρόπι σταδιακά.
  • Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, αφήνουμε το μελαχρινό να κρυώσει για 2 ώρες.
  • Μετά, τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το σιροπιαστό γλυκό στον πάγκο.
  • Αφήνουμε να διατρέξει το σιρόπι όλη την επιφάνεια.
  • Έτσι σιροπιάζεται σωστά τα παραδοσιακό γλυκό.
  • Μετά, επαναφέρουμε το μελαχρινό στην αρχική θέση.
  • Ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
  • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, κόβεται σε μερίδες και σερβίρεται την επόμενη ημέρα.
  • Διατηρήστε το μελαχρινό στο ψυγείο.

Πηγή: argiro.gr

Πώς χοντροκόβουμε εύκολα ξηρούς καρπούς

Μια λύση είναι να τους κοπανίσουμε στο γουδί, αλλά θα πρέπει να τους ρίχνουμε λίγους-λίγους. Μια άλλη λύση, πιο δύσκολη και χρονοβόρα, είναι να τους κόψουμε έναν-έναν με το μαχαίρι, το οποίο φυσικά είναι αρκετά κουραστικό. Η καλύτερη λύση είναι να τους απλώσουμε ανάμεσα σε πετσέτες ή σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και να τους πιέσουμε από πάνω με έναν χοντρό πλάστη, όπως θα κάναμε για να ανοίξουμε φύλλο. Έτσι σπάνε πολύ εύκολα και σε σχεδόν ομοιόμορφα κομμάτια, αφού κάθε ξηρός καρπός δέχεται ταυτόχρονα την ίδια πίεση.