Το τρώνε μέχρι και τα μοντέλα - Παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη και έτοιμο μέσα σε 10 λεπτά

Ελάχιστες οι θερμίδες του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Το τρώνε μέχρι και τα μοντέλα - Παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη και έτοιμο μέσα σε 10 λεπτά

Πολύ της μόδας έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το πράσινο τσάι matcha καθώς είναι αρκετά υγιεινό αλλά και θρεπτικό για αυτό κι εμείς σας βρήκαμε μια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με παγωτό και μπανάνες, που θα σας δροσίσει και θα σας δώσει φουλ ενέργεια. Λίγες θερμίδες βέβαια έχει κι αυτό εδώ το γλυκό ψυγείου.

Παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη

Υλικά

  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 1 κ.γ. σκόνη πράσινο τσάι matcha (βιολογικά προϊόντα)
  • 120 γρ. χλιαρό νερό
  • 150 γρ. γάλα καρύδας παχύρευστο (σε κονσέρβα)
  • 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης (ή περισσότερο κατά βούληση)

Εκτέλεση

  • Για το αντιοξειδωτικό παγωτό matcha tea χωρίς ζάχαρη, καθαρίζουμε πρώτα τις μπανάνες.
  • Τις κόβουμε σε φέτες λεπτές και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν για 1 ώρα για το παγωτό matcha tea.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να σπάσει ο πάγος.
  • Σε μπολ βάζουμε τη σκόνη πράσινο τσάι και προσθέτουμε, ανακατεύοντας, το χλιαρό νερό, μέχρι να εμφανιστεί αφρός στην επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Στο μπλέντερ βάζουμε τις παγωμένες μπανάνες, το πράσινο τσάι, το σιρόπι αγαύης και το γάλα καρύδας.
  • Σερβίρουμε αμέσως όπως είναι παγωμένο και αφράτο σαν τζελάτο και απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει το αντιοξειδωτικό πράσινο τσάι matcha.

Τι είναι το matcha tea

Είναι το πιο εκλεκτό τσάι στον κόσμο. Είναι ουσιαστικά μια λεπτώς αλεσμένη σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού. Η λέξη προέρχεται από το matsu ‘τρίβω’ + cha ‘tea’, από την Κινέζικη (διάλεκτο) chá που σημαίνει τσάι.

Παρά το γεγονός ότι τόσο τα κανονικά πράσινα τσάγια, όσο και τα Matcha προέρχονται από το ίδιο φυτό, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους. Αυτές οι διαφορές ξεκινούν από τη διαδικασία της καλλιέργειας του φυτού και συγκεκριμένα την περίοδο πριν από τη συγκομιδή. Οι θάμνοι πράσινου τσαγιού Matcha πρέπει να καλυφθούν από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 20-30 ημέρες πριν τη συγκομιδή. Τα φύλλα χρειάζονται σκιά για να αυξήσουν τα επίπεδα χλωροφύλλης. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα χλωροφύλλης, αυξάνεται και η παραγωγή ενός αμινοξέος, της L-Theanine. Μετά τη συγκομιδή, τα φύλλα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της αποστειρώσεως. Μόλις επεξεργαστούν τα φύλλα, η σκόνη που προκύπτει από τα επεξεργασμένα φύλλα ονομάζεται Matcha.

Από τη στιγμή που η κατανάλωση αφορά σε όλο το φύλλο του τσαγιού, διατηρεί τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που είναι πιο ισχυρές. Ο τρόπος που καλλιεργείται και καταναλώνεται του επιτρέπει να είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Όταν κάποιος πίνει τσάι, εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία, πίνει επίσης νερό. Στην περίπτωση του Matcha, απορροφάται η σκόνη ολόκληρων των φύλλων και γι’ αυτό έχει υψηλότερα ποσοστά καφεΐνης, αλλά και αντιοξειδωτικών. Ενδεικτικά ένα φλιτζάνι τσάι Matcha περιέχει τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι απλό τσάι!

tea.gr