Η απόλυτη λιχουδιά - Τούρτα εκλέρ ψυγείου με γεύση μαμάς

Μία υπέροχη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Η απόλυτη λιχουδιά - Τούρτα εκλέρ ψυγείου με γεύση μαμάς

Εύκολο, γρήγορο και πάνω απ' όλα σοκολατένιο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την απόλυτη συνταγή για την πιο νόστιμη τούρτα εκλέρ που θα κάνει τους πάντες να ξετρελαθούν στο κυριακάτικο τραπέζι, ενώ μία εξαιρετική επιλογή είναι και αυτή η τούρτα με μπισκότα (δείτε εδώ τη συνταγή).

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την τούρτα εκλέρ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Για το εκλέρ ταψιού

  • 4 συσκ. κράκερ τετράγωνα
  • 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου (είναι γλυκιά) ή κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 4 κρόκους
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. σοκολάτα 70%
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 150 γρ. πραλίνα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. σοκολάτα 70%
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 30 γρ. λικέρ κρέμα κακάο ή καφέ

Εκτέλεση

Για την φυτική κρέμα

  • Χτυπάμε σε ένα μπολ τη φυτική κρέμα ψυγείου (χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη, είναι ήδη γλυκιά) σε σφιχτή σαντιγί.
  • Την αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτας για το εκλέρ ταψιού.

Για την κρέμα σοκολάτας

  • Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι με σύρμα ή μίξερ χειρός να ασπρίσουν.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σταδιακά το ρίχνουμε στα αβγά, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Ανακατεύουμε καλά να αραιώσει το μίγμα.
  • Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πυκνώσει η κρέμα. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει τους 80ºC, αλλιώς πρέπει να αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας.
  • Προσοχή: Δεν πρέπει να πάρει βράση.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα αβγών.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί και να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
  • Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ σε παχύρρευστη μορφή.
  • Την προσθέτουμε στη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα σοκολάτα.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αδειάζουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Απαλά ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γίνει λεία, γυαλιστερή, πυκνή και πολύ σοκολατένια κρέμα.
  • Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ.

Στήσιμο για την τούρτα εκλέρ

  • Θα χρησιμοποιήσουμε πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος διαστάσεων 32 Χ 25 εκατ.
  • Κάνουμε μια στρώση κράκερ ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
  • Απλώνουμε σε μια στρώση τη μισή σαντιγί.
  • Επαναλαμβάνουμε μια στρώση κράκερ.
  • Απλώνουμε όλη την κρέμα σοκολάτας.
  • Στρώνουμε μια σειρά κράκερ.
  • Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και καλύπτουμε με μια τελευταία στρώση κράκερ.
  • Τέλος, περιχύνουμε με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 5 ώρες.
  • Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται σε ωραία κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Για σίγουρη επιτυχία του γλυκού

Αν θες να βεβαιωθείς πως το γλυκό θα σου πετύχει και πως οι καλεσμένοι σου θα γλείφουν τα δάχτυλά τους, τότε ακολούθα τη συμβουλή που δίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και άστο αρκετή ώρα στο ψυγείο προκειμένου να παγώσει πολύ καλά.