Γλυκό ψυγείου της τελευταίας στιγμής - Μωσαϊκό κόλαση μέσα σε 20 λεπτά

Από την Αργυρώ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γλυκό ψυγείου της τελευταίας στιγμής - Μωσαϊκό κόλαση μέσα σε 20 λεπτά

Το γνωστό μωσαϊκό που τρώμε χειμώνα καλοκαίρι από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Μια θεϊκή εύκολη και απλή συνταγή για όλες τις ώρες με ζαχαρούχο γάλα, μπισκότα και σοκολάτα, είναι από τα καλύτερα γλυκά ψυγείου! Έχει εξίσου τέλεια γεύση με αυτό το γλυκό με πραλίνα και μπισκότα.

Πως να φτιάξετε το μωσαϊκό της Αργυρώς

Για το μωσαϊκό

  • 250 γρ. μπισκότα digestive ή πτι μπερ
  • 150 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. κακάο (2 κ.σ.)
  • 25 γρ. καρύδα (3 κ.σ.)
  • 45-50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα (4 κ.σ.)
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο

Για τον κορμό

  1. Βάζουμε τα μπισκότα σε σακούλα τροφίμων, αφαιρούμε τον αέρα και τα χτυπάμε με πλάστη να θρυμματιστούν.
  2. Σε μπολ βάζουμε τα μπισκότα, την καρύδα, τα καρύδια και το κακάο και ανακατεύουμε.
  3. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και το ζαχαρούχο γάλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά.
  4. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα.
  5. Περιχύνουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  6. Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ρηχό ταψί 28×20 εκ.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα και πιέζουμε να ισιώσει η επιφάνεια.
  8. Παγώνουμε μέχρι να σφίξει.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
  • Προσθέτουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε.
  • Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια και παγώνουμε, έως ότου σφίξει ο κορμός μωσαϊκό.
  • Βουτάμε ένα κοφτερό μαχαίρι σε καυτό νερό και κόβουμε το μωσαϊκό σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Argiro.gr

Πώς λιώνουμε σωστά τη σοκολάτα

1. Mπεν μαρί

Είναι ο κλασικός τρόπος για να λιώσετε τη σοκολάτα σας. Κόβετε πρώτα τη σοκολάτα σε όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφα κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος.

Βάζετε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράζει σε χαμηλή φωτιά και από πάνω τοποθετείτε και το σκεύος με τη σοκολάτα. Είναι πολύ σημαντικό το σκεύος να μην ακουμπάει στο νερό και να εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μη βγαίνουν οι υδρατμοί από το πλάι. Αλλιώς οι υδρατμοί θα πέφτουν στο κατσαρολάκι ξανά με τη μορφή νερού και θα καταστρέψουν τη σοκολάτα η οποία όταν έρχεται σε επαφή με νερό κατά τη διαδικασία του λιωσίματος, σβολιάζει.

Αφήνετε στη φωτιά τη σοκολάτα μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Σοκολάτα

2 Φούρνος μικροκυμμάτων

Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα ή τη σοκολάτα, τη ρίχνετε σε ένα γυάλινο μπολ και μετά τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν χρησιμοποιείτε μικροκύματα για το λιώσιμο της σοκολάτας, πρέπει να προσέξετε δύο βασικά πράγματα:

• Το ένα είναι η ένταση του φούρνου η οποία πρέπει να είναι από 450-650W, αν έχετε ένδειξη σε Watt, ή στο medium για την περίπτωση που έχετε ένδειξη σε βαθμίδες έντασης.
• Το δεύτερο είναι ο χρόνος. Η σοκολάτα πρέπει να λιώσει σταδιακά με διακοπές της λειτουργίας του φούρνου και έλεγχο ανά 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Αν το λιώσιμο της σοκολάτας γίνει κατ’ ευθείαν στα 2- 2,5 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την κάψετε.