Βασιλόπιτα τσουρέκι: Το νούμερο ένα κόλπο με την μεμβράνη κουζίνας για να βγει «αφρός»

Αυτό σίγουρα δεν το γνωρίζατε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βασιλόπιτα τσουρέκι: Το νούμερο ένα κόλπο με την μεμβράνη κουζίνας για να βγει «αφρός»

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες μακριά από τα Χριστούγεννα και γνωρίζουμε πολύ καλά πως η νούμερα ένα αναζήτηση της νοικοκυράς αυτή την περίοδο είναι πως να φτιάξει την πιο γευστική, αφράτη και υπέροχη βασιλόπιτα

Για τον λόγο αυτό το Youweekly.gr σας προτείνει ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, αλλά και την συνταγή αυτής (που θα βρείτε παρακάτω). Είναι δοκιμασμένο και 100% επιβεβαιωμένο πως θα ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους με αυτή την επιλογή.

Κι ένα extra tips: Δείτε εδώ πως θα φτιάξετε τα πιο τραγανά απ' έξω και μελωμένα μέσα, μελομακάρονα.

Μυστικά για την τέλεια βασιλόπιτα τσουρέκι

  • Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε υγρά υλικά, γάλα ή νερό, πάνω από 35°C βαθμούς για να διαλύσουμε τη μαγιά, γιατί καίγονται οι ζυμομύκητές της και δεν θα φουσκώσει ποτέ.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  • Η επιλογή ολόφρεσκων αυγών και αρωματικού βουτύρου θα δώσει το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι βούτυρο ταιριάζει στη γεύση σας.
  • Οπλιστείτε με υπομονή και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο. Εγγυημένα αυτή η αναμονή θα σας αποζημιώσει με την πιο αφράτη και φουσκωτή βασιλόπιτα-τσουρέκι.
  • Σκεπάστε καλά τη ζύμη της βασιλόπιτας-τσουρέκι όση ώρα ξεκουράζεται, με βρεγμένο πανί, για να παραμείνει μαλακή και να αφρατέψει πάρα πολύ. Προστατευμένη ζύμη κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης ισούται με αφράτο και φουσκωτό αποτέλεσμα, άρα με την τέλεια βασιλόπιτα-τσουρέκι.
  • Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ πρέπει να είναι συνεχές για να τσιχλώσει.
  • Χρειάζεται καλό ζύμωμα για να κορδάρει η ζύμη. Για τέλειο αποτέλεσμα ζυμώνουμε με βουτυρωμένα δάχτυλα.
  • Αρωματίστε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με: μαστίχα, μαχλέπι, κάρδαμο. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύσμα εσπεριδοειδών.
  • Αν θέλουμε να γυαλίζει εξωτερικά η βασιλόπιτα-τσουρέκι, τότε βάζουμε στη βάση του φούρνου ένα σκεύος με βραστό νερό. Αυτή η υγρασία κατά τη διάρκειά του ψησίματος δίνει μοναδικό γυάλισμα στη βασιλόπιτα-τσουρέκι.
  • Μόλις αλείψετε με το διάλυμα αυγού τη ζύμη, επειδή συρρικνώνεται η επιφάνεια, αφήστε τη για λίγο να ξεκουραστεί και να τεντώσει.
  • Οι ενώσεις της ζύμης πρέπει να είναι προς το κάτω.
  • Μπολ με καυτό νερό στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος διαπνέει υγρασία με τους υδρατμούς στη Βασιλόπιτα και δίνει γυαλιστερό αποτέλεσμα.
  • Μην αφήνετε την παρασκευή της βασιλόπιτας-τσουρέκι για την τελευταία στιγμή. Ετοιμάστε την έως και μία εβδομάδα νωρίτερα και αφού κρυώσει καλά τυλίξτε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι με μία μεμβράνη και διατηρήστε την στην κατάψυξη. Βγάλτε την από την κατάψυξη μία ημέρα πριν, στολίστε την και θα είναι σαν να βγήκε μόλις από τον φούρνο.
  • Μην ξεχάσετε να κρύψετε ένα νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, μέσα στη βασιλόπιτά σας!
  • Μόλις κρυώσει καλά η Βασιλόπιτα την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί αφράτη και ολόφρεσκη μέχρι να την κόψουμε (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, όχι στο ψυγείο).

Συνταγή για την πιο παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα τσουρέκι μυστικά

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 140 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 2 φακελάκια μαγιά ή 2 κύβους (50 γραμ.) φρέσκιας μαγιάς
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα

Για την γέμιση

  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 120 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. κόντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
  • 1 λεμόνι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι ακέρωτο (το ξύσμα του)
  • 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για το τελείωμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 100°C για 10 λεπτά και τον σβήνουμε ώστε να βάλουμε την βασιλόπιτα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει γρήγορα.
  • Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το λιώνουμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Το βούτυρο να μην βράσει, απλά να λιώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά το βούτυρο.
  • Το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε το γάλα στα αυγά και το χλιαρό πλέον βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες.
  • Με το σύρμα χτυπάμε για λίγο τα υλικά 1-2 λεπτά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για τσουρέκι και την ξερή μαγιά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι.
  • Αν βάλουμε μαχλέπι και μαστίχα στη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά τα προσθέτουμε σε αυτή τη φάση.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (αυγά, γάλα, βούτυρο κλπ) στον κάδο του μίξερ πάνω στο αλεύρι.
  • Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 1,5 με 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να βραχεί το αλεύρι κ να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  • Όταν αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη (θα μοιάζει με μαλακή τσίχλα) δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και συνεχίζουμε το ζύμωμα στο μίξερ για 7-8 λεπτά.
  • Μετά το ζύμωμα η ζύμη θα είναι λεία, απαλή, μαλακή και εύπλαστη.
  • Θα μοιάζει με τεράστια γυαλιστερή τσίχλα.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λίγο λιωμένο βούτυρο.
  • Πιάνουμε την μαλακή ζύμη στα χέρια.
  • Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την ακουμπάμε σε βουτυρωμένο μεγάλο μπολ.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή με βρεγμένη πετσέτα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό σημείο (κοντά στο καλοριφέρ ή σε ζεστό και σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και μετά θα την γεμίσουμε και θα κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
  • Μέχρι να φουσκώσει στο πρώτο φούσκωμα η ζύμη για βασιλόπιτα τσουρέκι, ετοιμάζουμε την γέμιση.
  • Για να φτιάξουμε τη γέμιση για τη βασιλόπιτα τσουρέκι με ξηρή μαγιά, βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με κονιάκ και νερό.
  • Φέρνουμε σε σημείο βρασμού και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν.
  • Αφού κρυώσουν τελείως στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε την κόντιτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντο.
  • Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Θα τα προσθέσουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.
  • Ετοιμάζουμε το ταψί.

Διαβάστε την συνέχεια στο argiro.gr