Σιρόπι για μελομακάρονα: Τα απόλυτα κόλπα για να βγει τέλειο

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει...

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Argiro.gr
Argiro.gr

Τα Χριστούγεννα είναι λίγες ημέρες μακριά κι αφού σας έχουμε ήδη αποκαλύψει εδώ στο Youweekly.gr την πιο τέλεια συνταγή για μελομακάρονα - διαίτης παρακαλώ - (δείτε την εδώ) ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για ακόμα ένα σημαντικό θέμα: Το σιρόπι τους.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τα απόλυτα μυστικά της

Αν φτιάξετε μελομακάρονα με αλεύρι μόνο, τότε θα πρέπει να είναι κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι που θα τα βουτήξετε. Έτσι θα τραβήξουν τόσο όσο ώστε να μελώσουν μέχρι μέσα χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Αν χρησιμοποιήσετε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα τότε θα πρέπει να είναι ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι για να ρουφήξουν καλύτερα και να μελώσουν σωστά.

Όλα ξεκινούν από το πόσο μελωμένα αγαπάτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά

  • Στο σιρόπι για μελομακάρονα χρησιμοποιούμε μια μεσαία κατσαρόλα. Η δόση που σας δίνω είναι περίπου 35 κομμάτια.
  • Βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι μέχρι να πάρουν βράση.
  • Σταματάμε το ανακάτεμα από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
  • Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι, βράζουμε ακριβώς για 3’.
  • Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια αφαιρούμε επιφανειακά με κουτάλι.
  • Το σιρόπι έτοιμο για να σιροπιάσουμε.

Κρύα μελομακάρονα ζεστό σιρόπι

Σιρόπι για μελομακάρονα
Argiro.gr

  • Για πιο τριφτά και λιγότερο μελωμένα μελομακάρονα που ζυμωθήκαν με αλεύρι έχουμε κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι.
  • Για πολύ μελωμένα και μαλακά έχουμε ζεστά τα γλυκά και κρύο το σιρόπι.
  • Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή ένδειξη της εστίας και βουτάμε λίγα λίγα τα γλυκά αναποδογυρίζοντας τα για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Σε κάθε συνταγή που σας δίνω, πάντα στο τέλος σας γράφω ακριβείς πληροφορίες για το σωστό μέλωμα.

Αρωματικό σιρόπι για μελομακάρονα

  • Το σιρόπι για μελομακάρονα σηκώνει πολλά αρώματα.
  • Κανέλα, γαρύφαλλο, λεμόνι, πορτοκάλι χυμό και φλούδα και καλό θυμαρίσιο αρωματικό μέλι.
  • Βάζοντας μέλι μέσα στο σιρόπι για μελομακάρονα θα απογειώσεις την γεύση του.
  • Βέβαια αν είσαι vegan μπορείς να παραλείψεις το μέλι τελείως.
  • Αν δεν τρως καθόλου ζάχαρη μπορείς να μελώσεις χωρίς ζάχαρη.
  • Σε αυτή την περίπτωση βάζεις μέλι με νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις να αραιώσει.
ΠΗΓΗ Argiro.gr