Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα - Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλα

Εύκολη και γρήγορη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κρατσανιστό φύλλο κρούστα - Θα μυρίσει το σπίτι κανέλλα

Αυτό το γλυκό είναι ιδανικό για οποιαδήποτε μέρα και γιορτή του χρόνου! Έχετε φάει ποτέ κρατσανιστή και ταυτόχρονα φουλ σιροπιασμένη πορτοκαλόπιτα;

Αν όχι η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ξέρει πως να την φτιάξεις και μοιράστηκε μαζί μας την συνταγή, που μπορεί να βρείτε κι εσείς παρακάτω. Ότι πρέπει για να καλέσετε οικογένεια και φίλους και να πάρετε τα συγχαρητήριά τους.

Υλικά για την πορτοκαλόπιτα

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας (450 γρ.)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 20 γρ. μπέικιν
  • 2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
  • 1 πορτοκάλι αλεσμένο χωρίς τη φλούδα

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. νερό
  • 250 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξύλο κανέλας

Διαβάστε επίσης: Πατάτες βουτύρου για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Γρήγορη και πανεύκολη συνταγή

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για να σιροπιάσουμε την ζεστή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
  • Ετοιμάζουμε τα φύλλα για να στεγνώσουν σωστά.
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία με το φύλλο κρούστας και τα τυλίγουμε σε ρολό.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε πολύ λεπτές φέτες τα φύλλα σαν ταλιατέλες λεπτές.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα με τα δάχτυλα και στα αφήνουμε απλωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας ώστε να στεγνώσουν περίπου για 15 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το πορτοκάλι από τη φλούδα και αφαιρούμε όλη την λευκή μεμβράνη εξωτερικά. Αλέθουμε το πορτοκάλι στο μπλέντερ. Εναλλακτικά αντί του αλεσμένου πορτοκαλιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κσ. μαρμελάδα πορτοκάλι.
  • Mέχρι να στεγνώσουν τα κομμάτια φύλλου ετοιμάζουμε τα υγρά υλικά.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλεσμένο πορτοκάλι, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το μπέικιν.
  • Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο ενώ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά για να μην δημιουργηθούν κόμποι από το σιμιγδάλι.
  • Τέλος προσθέτουμε λίγα λίγα τα στεγνά φύλλα, ανακατεύοντας με δυο πιρούνια ώστε να μην κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους.
  • Είναι πολύ βασικό τα στεγνά φύλλα να ρουφούν την υγρασία, γι’ αυτό τα ρίχνουμε λίγα λίγα. Αν μπουν πολλά μαζί γίνονται μια κολλημένη μάζα που δεν θα ψηθεί σωστά και δεν θα ρουφήξει σιρόπι.
  • Αδειάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί 25×35.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια κι αφήνουμε να σταθεί για 5 με 10 λεπτά μέχρι να ζεστάνουμε το φούρνο.
  • Ψήνουμε τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντίσταση.
  • Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε περίπου για 55 λεπτά μέχρι να στεγνώσει να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.
  • Μόλις βγει καυτή η νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι
  • Ρίχνουμε σταδιακά και λίγο λίγο το σιρόπι μέχρι να το πιει όλο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ Argiro.gr