Ότι πρέπει για την Καθαρά Δευτέρα: Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
argiro.gr
argiro.gr

Καθαρά Δευτέρα = χαλβάς σιμιγδαλένιος για αυτό και εμείς σας έχουμε μια πολύ εύκολη και νόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που πρέπει να τον φτιάξετε οπωσδήποτε, όπως κι αυτά τα ντολμαδάκια που είναι επίσης must για σήμερα 27/2.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τον χαλβά σιμιγδαλένιο με μέλι

  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή καθαρό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 ½ φλ. μέλι
  • 4 φλ. βραστό νερό
  • 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 100 σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη ψιλοκομμένη

Για το γαρνίρισμα

  • Λίγη λιωμένη σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 
argiro.gr

Εκτέλεση

  • Για να γίνει ο χαλβάς δίχρωμος σιμιγδαλένιος με μέλι και χωρίς ζάχαρη, προτιμάμε ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή βούτυρο κρυάδας. Είναι ένα γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας χωρίς ζάχαρη.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το ξύλο κανέλας, τις φλούδες από το λεμονί και πορτοκαλί για δύο λεπτά να αρωματιστεί.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι ή το βούτυρο καρύδας και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει. Να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του.
  • Τότε, προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Με μια κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
  • Προσοχή γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!
  • Ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
  • Βάζουμε τη μισή ποσότητα στη φόρμα και στον υπόλοιπο προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
  • Το αδειάζουμε στη φόρμα επάνω στο γλυκό.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
  • Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και τον γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας.