Σοκολατόπιτα στιγμής: Τρία μυστικά για να σου βγει ρευστή η σοκολάτα μέσα κι όχι «πέτρα»

Πως να την κάνεις σωστά σιροπιασμένη και αφράτη

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Η γκουρού της μαγειρικής, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράζεται μαζί μας την πιο κορυφαία και εύκολη συνταγή σοκολατόπιτας για εσένα που λατρεύεις τα γλυκά αλλά και τα μυστικά αυτής για να σου βγει πετυχημένη κι όχι «πέτρα».

Τι θα χρειαστείς για την σοκολατόπιτα

  • 180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
  • 180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
  • 50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
  • Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
  • 1⅓ φλ. βραστό νερό
  • Παγωτό ή σαντιγύ

Εκτέλεση

Σοκολατόπιτα στιγμής: Τρία μυστικά για να μην σου βγει «πέτρα»
Argiro.gr

  1. Χωρίζουμε τα υλικά σε στερεά και υγρά. Λιώνουμε το‏ βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά.
  3. Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ζαχαροπλαστικής.
  4. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα.
  5. Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή η σοκολατόπιτα.
  6. Ένα απαλό ανακάτεμα είναι αρκετό.
  7. Πρέπει απλά να ενωθούν τα υλικά και να μην βλέπετε άλλο το αλεύρι.
  8. Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.
  9. Αδειάζουμε μέσα τη σοκολατόπιτα και πάμε να δημιουργήσουμε το αυτοσχέδιο σιρόπι της.
  10. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της ωμής σοκολατόπιτας.
  11. Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της σοκολατόπιτας µε το βραστό νερό.
  12. Να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
  13. Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα σοκολατένιο σιρόπι που ποτίζει το γλυκό και απλά θα σας ξετρελάνει.
  14. Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της.
  15. Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35 με 40 λεπτά περίπου.

Τα τρία μυστικά της Αργυρώς

  1. Προσοχή, ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος όταν μπει μέσα το γλυκό μας!
  2. Είναι έτοιμη όταν αγγίζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά της είναι μεν αφράτη αλλά έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει.
  3. Σερβίρετέ την με κουτάλα όσο είναι ακόμα ζεστή και τρέχει το σιρόπι της βάζοντας στο πλάι παγωτό ή λίγη σαντιγί.
ΠΗΓΗ Argiro.gr