Το γλυκό της κακοκαίριας Daniel: Αφράτο και ζεστό κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με γάλα και αυγά
Εύκολη εκτέλεση, λίγα υλικά
Η κακοκαιρία Daniel έχει αρχίσει σιγά σιγά και «χτυπά» διάφορες περιοχές της χώρας (δείτε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση) και ένα είναι το moto των μετεωρολόγων: μείνετε σπίτι. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, μας προτείνει το πιο ωραίο γλυκό για τις ώρες που θα περάσουμε σπίτι με οικογένειας και φίλους: Κέικ σοκολάτα πορτοκάλι.
Εύκολο, γρήγορο κι αν το φας ζεστό... θα μας θυμηθείς!
Τι θα χρειαστείς για το κέικ
- 220 γραμ βούτυρο
- 220 γραμ ζάχαρη
- 220 γραμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρεζα αλάτι
- 4 αυγά
- 50 γρ. γάλα
- 30 γρ. κακάο
- 50 γραμ σταγόνες σοκολατας
- Ξυσμα από 1 πορτοκάλι
- 30 γρ. χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1’ να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το βούτυρο.
- Ένα – ένα ρίχνουμε τα αυγά.
- Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό πρέπει να έχει ενσωματωθεί πλήρως το προηγούμενο.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να χαθεί το αλεύρι.
- Ισομοιράζουμε το μείγμα σε δυο μπολ για φτιάξουμε το μείγμα για κέικ πορτοκάλι και το μείγμα για κέικ σοκολάτας.
- Στον ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το κακάο και ανακατεύουμε γίνει ρευστή σοκολάτα .
- Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας κι απαλά με κουτάλι ανακατεύουμε.
- Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι.
- Βάζουμε εναλλάξ μέσα στη φόρμα του κέικ, μείγμα σοκολάτα και μείγμα πορτοκάλι, με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσουν τα δυο μείγματα.
- Με ένα ξυλάκι ή με τη λάμα από ένα μαχαίρι κάνουμε οχτάρια ώστε να μπλεχτούν τα δυο μείγμα. Κάνε 2-3 ανακατέματα όχι παραπάνω γιατί θα χαθεί το σχέδιο αν ανακατέψετε πολύ ώρα.
- Βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου το μείγμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
- Το ζουμερό κέικ με πορτοκάλι και σοκολάτα είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και ροδίσει ομοιόμορφα ολόγυρα.
- Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί μπήγοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ με κακάο και πορτοκάλι να σταθεί στη φόρμα του για 15’.
- Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Κι αν θέλετε κάτι αλμυρό, δείτε εδώ πως θα φτιάξετε την πιο εύκολη και γευστική πολίτικη σπανακόπιτα.
Tips
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ 8χ22 εκατ.
- Κοσκινίζουμε με κόσκινο το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Κοσκινίζουμε κόσκινο το κακάο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Αν θέλετε περιχύστε το ζουμερό κέικ αφού κρυώσει, με λίγη λιωμένη σοκολάτα.
- Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες αλλά και στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο μέχρι 3 μήνες.