Πρωταγωνιστές - Έσκασε πριν λίγο η ανακοίνωση του Alpha για την εκπομπή του Θεοδωράκη

Όσα θα δούμε 19 και 20 Απριλίου

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πρωταγωνιστές - Έσκασε πριν λίγο η ανακοίνωση του Alpha για την εκπομπή του Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδώρακης επιστρέφει μέσα από την κάμερα του alpha και πιο συγκεκριμένα μέσα από τη θρυλική εκπομπή πρωταγωνιστές. Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Χαλκιδική και συγκεκριμένα στο Άγιο Όρος με σκοπό να ματαδόσει στο κοινό, όλες τα ήθη και τα έθιμα της μοναστική ζωής το Πάσχα.

Η εκπομπή έχει μοιραστεί σε δύο μέρη και θα προβληθεί εν όψει εορτών, τη Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη 19 και 20 Απρίλιου. Τα πρώτα πλάνα του trailer είναι απολαυστικά, συνεπώς αναμένονται τα σχόλια του κοινού, που πάντα κρίνει θετικά ή αρνητικά την εκπομπή, όπως και συνέβη με πολυσυζητημένο καλεσμένο πριν από λίγο καιρό.

To επεισόδιο των ''Πρωταγωνιστών'' στο Άγιο Όρος Μεγάλη Τρίτη και Τετάρτη 19 και 20/4

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διέσχισε το «Περιβόλι της Παναγίας» από τη μια του άκρη ως την άλλη, καταγράφοντας τις ιστορίες των μοναχών, τις σαρακοστιανές τους συνήθειες, τις προσευχές και τα διακονήματα τους. Στην κάμερα των Πρωταγωνιστών μιλούν μοναχοί που ταυτόχρονα είναι και τεχνίτες, γεωπόνοι, οινοποιοί, αγιογράφοι, ξυλογλύπτες, μελισσοκόμοι, βιβλιοθηκάριοι, ψαράδες, αρτοποιοί και βέβαια μάγειρες.

Ο πατέρας Ιωάσαφ μαγειρεύει σουπιές στον ταβά, ο πατέρας Μιχαήλ ταραμοκεφτέδες και ο ιεροδιάκονος Θεοδόσιος φτιάχνει αγιορείτικα κόλλυβα. Στο Κελλί των Κρητικών στην Προβάτα ο γέροντας Κοσμάς δείχνει με καμάρι στον Σταύρο Θεοδωράκη το ρακοκάζανο του. Ο Ιερομόναχος Γερβάσιος της Μονής Σίμωνος Πέτρας -από το υψηλότερο μπαλκόνι του Όρους, 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας – μιλάει για τη διαφορά της παράδοσης από την οπισθοδρόμηση.

Ο π. Κουκουζέλης, που ζει μόνος στο Κελλί της Παναγιάς της Τουρλωτής, εξηγεί γιατί δημιουργεί ψηφιδωτά και με πρόσωπα γυναικών. Ο Γάλλος π. Τρύφων (ζωγράφος στη Μονή Παντοκράτορος), ο Κινέζος π. Ησαΐας (αρχοντάρης στη Μονή Σίμωνος Πέτρας) και ο Σέρβος ηγούμενος Μεθόδιος της Μονής Χιλανδαρίου, αποκαλύπτουν τους λόγους που τους έφεραν στον Άθω. Οι Πρωταγωνιστές ανοίγουν κρύπτες και αποκαλύπτουν αρχαίες περγαμηνές και χειρόγραφα.

Δεκαπέντε σεβάσματα (μοναστήρια, κελλιά και σκήτες), είκοσι συνεντεύξεις. Ένα σπάνιο οδοιπορικό στη χερσόνησο, που έχει να γεννηθεί παιδί πάνω από 11 αιώνες.

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης (Δραπανιάς Χανίων, 21 Φεβρουαρίου 1963) είναι Έλληνας δημοσιογράφος, παρουσιαστής και πολιτικός, ιδρυτής του κόμματος «Το Ποτάμι». Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του, το οποίο κατέλαβε συνολικά 17 έδρες επί συνόλου 300. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς το κόμμα του κατέλαβε 11 έδρες.
Γεννήθηκε στον Δραπανιά το 1963 και μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «ένας μέτριος μαθητής που έκρυβε την εφημερίδα μέσα στα σχολικά τετράδια» και είχε κακούς δασκάλους, ενώ δούλευε και έκανε μεροκάματα σε χειρωνακτικές μικροδουλειές, όπως σε φορτηγά.

Σταύρος Θεοδωράκης

Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1984. Την περίοδο 1985-87 ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των Ρομά.Έχει δουλέψει σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς (902 Αριστερά, ΣΚΑΪ κ.ά.) και εφημερίδες (Η Πρώτη, Μεσημβρινή, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα, Τα Νέα κ.ά.). Το 2000 ξεκίνησε την παρουσίαση της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ.

Από το 2005 η εκπομπή συνεχιζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Είναι μέλος της ομάδας δημοσιογράφων που ίδρυσε τον ιστότοπο protagon.gr το 2009.