«Πρωταγωνιστές»: Πρεμιέρα σήμερα(6/10) με αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

Όσα θα μας παρουσιάσει απόψε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
«Πρωταγωνιστές»: Πρεμιέρα σήμερα(6/10) με αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη

Έτοιμη να κάνει πρεμιέρα είναι για τη φετινή χρονιά η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο έμπειρος παρουσιαστής ξεκινά με ένα δυνατό αφιέρωμα στον μεγάλο κρητικό μουσικό Νίκο Ξυλούρη, σε ένα μουσικό ταξίδι, που θα συνεπάρει τους τηλεθεατές.

Είναι πλέον μια εκπομπή σταθμός που σε κάθε της επεισόδιο καταφέρνει να φιλοξενεί πολλούς ενδιαφέροντες καλεσμένους. Για παράδειγμα στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν είχε ως guest την Ιωάννα Παλιοσπύρου, όπου για πρώτη φορά μετά τις εγχειρήσεις, εμφανίστηκε χωρίς την προστατευτική μάσκα και έδειξε στην κάμερα τα σημάδια από την επίθεση με το οξύ, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στο κοινό.

Όσα θα δούμε απόψε 6/10 στην πρεμιέρα των Πρωταγωνιστών

Οι «Πρωταγωνιστές» ανοίγουν την φετινή σεζόν με ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Τον λυράρη που έγινε αφίσα στα νεανικά δωμάτια την δεκαετία του ’70, γέμιζε τις αθηναϊκές μπουάτ αλλά ένιωθε ελεύθερος μόνο στις κορφές της Κρήτης, όπως ο ίδιος έλεγε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει, μεταξύ άλλων, με την γυναίκα του, Ουρανία, την κόρη του, Ρηνιώ και τα αδέλφια του, Γιάννη και Αντώνη (γνωστό ως Ψαραντώνη).

Όπως χαρακτηριστικά λέει η Ρηνιώ Ξυλούρη, ο Ξυλούρης περιγράφεται από τους στίχους του τραγουδιού που ερμήνευσε το 1972: «Πώς να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου, ο ουρανός δικός μου, η θάλασσα στα μέτρα μου».

Η Ουρανία Ξυλούρη διηγείται την ιστορία μιας αφίσας, που φιλοτέχνησαν τα παιδιά του Πολυτεχνείου λίγες μέρες μετά την εξέγερση, και που είχε ως βασικό θέμα της, το πρόσωπο του Νίκου Ξυλούρη.

Οι «Πρωταγωνιστές» κατέγραψαν τη συναυλία-αφιέρωμα του Σταύρου Ξαρχάκου στον Νίκο Ξυλούρη, που συμμετείχαν οι: Ψαραντώνης, Ψαρογιάννης, Ψαρογιώργης, Ψαρολάμπης, Νίκη Ξυλούρη, Ελευθερία Ξυλούρη, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Ηρώ Σαϊα.

Οι «Πρωταγωνιστές» θα προβάλλουν για πρώτη φορά φωτογραφίες από τη ζωή του «Αρχάγγελου της Κρήτης», ντοκουμέντα που παραχώρησε στην εκπομπή η Ουρανία και η Ρηνιώ Ξυλούρη.

Μετάνιωσε βαθιά την εμπλοκή του στην πολιτική

Καλεσμένος στην εκπομπή Δε Γκρανμάδερ, βρέθηκε πριν από ενάμιση χρόνο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπου μίλησε για την προσωπική του ζωή, αλλά και για τα επαγγελματικά του βήματα τόσο στην δημοσιογραφία, όσο και στην πολιτική.

«Μπορώ να γυρίσω στη δημοσιογραφία. Δεν ήθελα να το κάνω αμέσως μετά την πολιτική. Είχα προτάσεις από κανάλια για πολιτικό σχολιασμό και για τους “Πρωταγωνιστές”. Ο πολιτικός σχολιασμός θα έιχε κάποιους πόντους γιατί ξέρεις κάποια πράγματα από μέσα και οι “Πρωταγωνιστές” είναι ένα καλό προϊόν. Δεν ήθελα να πάω σε έναν επιχειρηματία και να πω ότι είμαι εδώ.

Θα μείνω με τα ταπεινά podcast για λίγο καρό και την αρθρογραφία και όταν νιώσω ότι έχει περάσει το στάδιο αυτό το ενδιάμεσο στάδια , θα κάνω ξανά τους “Πρωταγωνιστές”. Θα κάνω ξανά τους “Πρωταγωνιστές” όχι του παρελθόντος, αλλά δεν έχω τελειώσει με τους “Πρωταγωνιστές” , ούτε με την τηλεόραση», είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης για την εκπομπή Πρωταγωνιστές.

«Δεν θέλω να μπω ξανά στην πολιτική. Νομίζω ότι το πλήρωσα το τίμημα. Για μένα ήταν μια επιπλέον θητεία για κάποια λογικά πράγματα που ήθελα να πω το 2015. Κάποιος τα πίστεψε, κάποιος δεν τα πίστεψε, μερικά από αυτά έγιναν και είμαι πολύ ευτυχής. Είμαι ευτυχής, αρκετά. Δεν έχω δυνάμεις για να το ξαναχτίσω όλο αυτό το πράγμα και δεν έχω και λεφτά για να το ξαναχτίσω εγώ αυτό», ανέφερε ο δημοσιογράφος .

«Καλύτερη η ζωή μου στην πολιτική δεν ήταν γιατί ήταν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ ένα αδιάκοπο σφυροκόπημα. Με λίγους συμμάχους και πολλούς αντιπάλους» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος στο talk show του Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο OPEN. Όσον αφορά στο πλήθος των χτυπημάτων που δέχθηκε, ο Σταύρος Θεοδωράκης παραδέχθηκε πως «ο αντίπαλος είναι πάντα ο καινούργιος, ο διαφορετικός. Όταν βγήκα εγώ το 2014 υπήρχε μια φθαρμένη ουσιαστικά συντηριτική δύναμη, μια άλλη που ερχόταν από τα αριστερά και ήρθε κάποιος που ο μεν και ο δεν είπαν «Ωπ! Καινούργιος παίκτης; Μακριά!». Και με βαράγαν τα τρολ και από δω και από εκεί… Fake news, απίστευτα σενάρια»