MasterChef: Πάσχει από αλωπεκία από τα δέκα του - Άναυδοι οι κριτές με τον διαγωνιζόμενο

Η ιστορία του τους άφησε σε σοκ

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
MasterChef: Πάσχει από αλωπεκία από τα δέκα του - Άναυδοι οι κριτές με τον διαγωνιζόμενο

Δεν έχουν τέλος οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην πρεμιέρα του MasterChef 7 το βράδυ της Δευτέρας 16/1, καθώς από τη μία ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος αποκάλυψε την αλήθεια για την σχέση με τον πατέρα του και την γνωριμία τους, ενώ στη συνέχεια μπήκε στο στούντιο ένας παίκτης ο οποίος άφησε άναυδους τους κριτές, αλλά και τους τηλεθεατές γενικότερα.

Ο λόγος για τον Νίκο Τράκα, ο οποίος πάσχει από αλωπεκία και αποκάλυψε ολόκληρη την ιστορία του, τα εμπόδια που βίωσε, αλλά και τα ευχάριστα σε όλη αυτή τη διαδρομή, συγκινώντας όσους βρίσκονταν στο πλατό, με πρώτους από όλους τους τρεις σεφ πίσω από τον πάγκο. Τα πρόσωπά τους μιλάνε από μόνα τους.

Ο παίκτης με αλωπεκία που σόκαρε τους κριτές του MasterChef 7

«Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια ερασιτεχνικά με το modelling, το οποίο ήρθε ουσιαστικά από το πουθενά στην ζωή μου και μπορώ να πω με βοήθησε με την δουλειά που έκανα με τον εαυτό μου για να αποδεχτώ περισσότερο την εμφάνισή μου. Η αλωπεκίαση είναι ένα ψυχοσωματικό, το οποίο μπορεί να το πάθει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Υπάρχει το extreme επίπεδο, όπως ήταν σε εμένα που την μια ημέρα κοιμήθηκα και την άλλη τα μισά μαλλιά ήταν στο κρεβάτι κι υπάρχει το τοπικό ότι έχασα λίγες τρίχες και μπορεί να ξαναφτιάξει. Από τα δέκα μου χρόνια που έγινε ήταν πάρα πολύ δύσκολα και νομίζω ότι για οποιονδήποτε άνθρωπο, που παθαίνει κάτι παρόμοιο, είναι. Για πολύ κόσμο είναι δύσκολη κι η πορεία, η συνέχεια και το να ζει με αυτό, ό,τι και να είναι, είναι στο παρελθόν και δεν υπάρχει κάτι αρνητικό», είπε ο Νίκος Τράκας

Τι είναι η αλωπεκία

Μια απρόβλεπτη καλοήθης νόσος αγνώστου αιτιολογίας στην οποία παρατηρείται η τέλεια έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος λόγω πτώσεως και σπάνια λόγω αγενεσίας.

Ενοχοποιούνται συχνότερα διάφοροι γενετικοί παράγοντες-κληρονομικότητα (10%-42% θετικό οικογενειακό ιστορικό), σωματικό και ψυχικό στρες, τραυματισμοί και παρατεταμένα εμπύρετα νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, θυρεοειδοπάθειες , αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, μυασθένεια, ελκώδη κολίτιδα. Συσχέτιση με λοιμώξεις, φάρμακα και ψυχολογικοί παράγοντες είναι μερικά ακόμη απ τα αίτια.

Σε όλο το σώμα υπάρχουν 5.000.000 τρίχες. Από αυτές 1.000.000 βρίσκονται στο κεφάλι κι από αυτές 100.000 – 150.000 βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής.
Θεωρείται φυσιολογική η πτώση από 50-100 τρίχες ημερησίως, εφόσον αντικαθίστανται από αντίστοιχες φυσιολογικές τρίχες. Σε κανονικές συνθήκες το 80-85% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση που διαρκεί περίπου 6 χρόνια- τότε μεγαλώνουν και είναι δυνατές και δύσκολο να βγουν από το δέρμα, το 1-2% στην καταγενή που διαρκεί περίπου 1 μήνα και η τρίχα σταματά να αναπτύσσεται και προοδευτικά νεκρώνεται, το 15 –20% στην τελογενή φάση όπου έχει νεκρωθεί ο βολβός (ρίζα) τους και απλά συγκρατούνται στο θύλακο μέχρι να πέσουν (διάρκεια 3-4 μήνες), και το 1-2% των τριχών είναι δυστροφικές.
Σε κάποια άτομα, όμως, η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση. Στην πράξη, χάνουμε λιγότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Όταν, όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη, τότε η κατάσταση είναι παθολογική, ιδιαίτερα αν οι νέες τρίχες είναι λεπτότερες και μικρότερες από αυτές που αντικαθιστούν.

ΟΙ ΑΛΩΠΕΚΙΕΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ:

σε διάχυτη (απώλεια τριχών απ' όλο το τριχωτό της κεφαλής), περιγεγραμμένη (κατά πλάκες) και ολική αρχικά, παροδική και μόνιμη στην συνέχεια, καθώς και σε ουλωτική και μη ουλωτική.

Στην μη ουλωτική αλωπεκία συναντάμε 3 τύπους :

Α) Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα)

Β) Γυροειδής αλωπεκία

Γ) τριχορροή (effluvium) αναγενή ή τελογενή

Παθολογικές καταστάσεις στις οποίες εμφανίζεται η μη ουλωτική αλωπεκία είναι πολλές. Κυριότερες απ’ αυτές είναι: νεογνική ηλικία, μετά την εγκυμοσύνη, λοιμώδη νοσήματα, ακτίνες Χ, συγκινησιακοί παράγοντες και ψυχικά νοσήματα. Δερματικά νοσήματα, διαταραχές του μεταβολισμού, ταχεία απώλεια βάρους, ορμονικές διαταραχές, τοξικές ουσίες και φάρμακα: αντιπηκτικά, αντιθυρεοειδικά ,φάρμακα κατά της χοληστερίνης, υδράργυρος, υπερβιταμίνωση Α, Λίθιο, σιμετιδίνη, βορικό κ.α.

Πηγή: iatropedia