Survivor – Η Ανδριάνα Καγιά αποκαλύπτει στο youweekly.gr γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο των Μαχητών: «Ίσως κάποιοι δεν δέχονται το “όχι”...»

Αποκλειστική συνέντευξη και φωτογράφιση

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor

Έμεινε μόλις μία εβδομάδα στο Survivor, αλλά αποκόμισε εμπειρίες ζωής. Η Ανδριάνα Καγιά μπορεί να στοχοποιήθηκε γρήγορα από τους υπόλοιπους Μαχητές, και να αποχώρησε, ωστόσο δεν πτοείται αφού η αγαπημένη της φράση-τατουάζ στο σώμα της λέει πως: «Ο μόνος λόγος να μετανιώνεις στη ζωή είναι η στασιμότητα». Αεικίνητη από κάθε άποψη, κατάφερε ακόμα και τις μεγαλύτερες αδυναμίες της να τις μετατρέψει σε δύναμη και εφόδια ζωής, πράγματα για τα οποία μιλάει αποκλειστικά στο youweekly.gr

Στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη μετά το Survivor, η Ανδριάνα Καγιά μιλάει για το bullying που την οδήγησε στο χείλος του γκρεμού, να ζυγίζει 38 κιλά στην εφηβεία της, για τον τρόπο που κατάφερε να επανέλθει και να χτίσει ένα Απολλώνιο σώμα, ενώ σαν πραγματική Survivor της ζωής βοηθάει πλέον και άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον Γολγοθά που άλλοτε ανέβαινε εκείνη. Ας αφήσουμε όμως την ίδια να μιλήσει.

Ανδριάνα Καγιά youweekly.gr
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

  • Ολόσωμη φόρμα, Cheval Blanc Collection, Instagram: cheval_blanc_collection_
  • Βραχιόλι, Al’oro jewellery, aloro.gr
  • Πέδιλα, Nak Light, AVENUE

Ανδριάνα, πώς σου μπήκε η ιδέα να συμμετέχεις στο Survivor;

Βασικά δεν ήταν απλά μια ιδέα, ήταν σκοπός και όνειρο ζωής. Το κυνηγούσα χρόνια, έχω δηλώσει άλλες 2 φορές συμμετοχή, το 2018 και το 2020, οπότε θα έκανα αίτηση μέχρι να με δεχτούν. (γελάει) Από το πρώτο ήθελα να δηλώσω, απλά τότε είχα μια σχέση που δεν ήθελε με τίποτα να πάω.

Όταν προσγειώθηκες στον Άγιο Δομίνικο, ήταν αυτό που φανταζόσουν;

Στο μυαλό μου βασικά το είχα σαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν είδα κάτι διαφορετικό. Δεν είχα προσχεδιάσει κάτι, ήμουν αποφασισμένη να το ζήσω, άρα ήταν αυτό που περίμενα.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από τους υπόλοιπους παίκτες;

Επειδή φύγαμε από εδώ όλοι μαζί είχε ξεχωρίσει από την αρχή μια παρέα, και στην πορεία δεν μπορούσα να σχηματίσω μια ακριβέστερη άποψη. Είχαν κοινά ενδιαφέροντα και δεν ταίριαζα απόλυτα μαζί τους, ήμουν πιο ώριμη στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, οπότε απλά παρατήρησα ότι έχουμε μια διαφορά στον χαρακτήρα.

Θεωρείς ότι σε στοχοποίησαν επειδή ήσουν πιο ώριμη;

Ναι, στοχοποιήθηκα γι' αυτό. Η Δώρα κι εγώ ήμασταν διαφορετικές στην παρέα -εκείνη και λόγω ηλικίας. Μπορεί εγώ να μην είχα ηλικιακή απόσταση μαζί τους, αλλά είχαμε μεγάλη διαφορά σε θέμα προσωπικότητας.

Κάποια στιγμή ξέσπασες απέναντι τους. Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω, θα ήσουν λίγο πιο διπλωμάτης;

Δεν θεωρώ ότι ήμουν υπερβολική, ούτε ότι δημιουργούσα εντάσεις ή ότι ήμουν επιθετική, όπως το παρουσίαζαν οι συμπαίκτες μου. Η μόνη στιγμή που μπορεί να ήμουν πιο έντονη ήταν όταν πραγματικά βίωνα μια τεράστια αδικία εις βάρος μου. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, δεν θα άλλαζα την αντίδρασή μου, γιατί πραγματικά όταν ένας άνθρωπος βάλλεται αδίκως πρέπει να προασπίζει τα δικαιώματά του και την ανθρώπινη υπόστασή του.

Ανδριάνα Καγιά youweekly.gr
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

  • Τοπ και σορτς, PUMA, PUMA STORES

Όταν αποχώρησες, η Δώρα δήλωσε ότι της είπες πως σε περίπτωση που βρισκόσασταν αντιμέτωπες θα της χάριζες τον αγώνα. Για ποιο λόγο θα το έκανες αυτό;

Δεν ισχύει απόλυτα αυτό. Επειδή είχε δημιουργηθεί όλη αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα, της είπα ότι σε περίπτωση που γινόταν αγώνας μεταξύ μας, και κρινόταν στον πόντο, ίσως να της έδινα τη θέση μου. Δεν μου άρεσε αυτό που γινόταν εις βάρος μου και δεν ήθελα να το δείχνω κιόλας προς τα έξω. Θα προτιμούσα να μείνει εκείνη, που είναι πιο διπλωμάτης, παρά εγώ και να υπόκειμαι σε όλη αυτή την αδικία.

Ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

Ότι ένας συμπαίκτης μου που είχε συνταχθεί στη δική μας παρέα, αρχικά έδειξε ένα άλλο πρόσωπο και μετά έκανε μία τρομερή κίνηση, είπε ψέματα για κάποια πράγματα που ειπώθηκαν. Άλλαξε τελείως το νόημα των λέξεων.

Σε ποιον είπε αυτά τα ψέματα;

Στην άλλη παρέα. Αυτό ήταν μια τεράστια προδοσία, γιατί πάντα ήμουν πολύ ξεκάθαρη, απλά ίσως κάποιοι άνθρωποι δεν δέχονται το «όχι». Εκεί ήταν η κίνηση ματ. Όταν ένας άνθρωπος ξεκαθαρίζει τη θέση του, για να προλάβει κάποια γεγονότα, ίσως ο άλλος παρεξηγεί αυτό το ξεκαθάρισμα και στρέφεται μετά εναντίον του.

Μιλάς για κάποιο φλερτ;

Δεν θα πω φλερτ, ήταν μια διαχυτικότητα. Δεν το ξέκοψα με άσχημο τρόπο, είπα ότι επειδή είμαστε σε μια κατάσταση εγκλεισμού, και ήρθαμε πιο κοντά σαν παρέα και σαν χαρακτήρες -λάθος μου- αποφάσισα να το ξεκαθαρίσω, για να μην φανεί κάτι άλλο on camera, που δεν υφίσταται. Για να μην παρεξηγηθούμε, ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου, ότι είναι φιλικό όλο αυτό και νιώθω πιο αδελφικά αυτή τη σχέση.

Ανδριάνα Καγιά youweekly.gr
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

  • Τοπ και κολάν, PUMA, PUMA STORES
  • Βραχιόλι, Al’oro jewellery, aloro.gr

Άρα εκεί παρεξηγήθηκε αυτός ο άνθρωπος;

Μάλλον ναι, και στράφηκε εντελώς εναντίον μου. Εγώ το είπα με πολύ καλή διάθεση, απλά για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή και να μην υπάρχουν τηλεοπτικές παρεξηγήσεις.

Σκέφτηκες μήπως να «πουλήσεις» ένα τέτοιο φλερτ;

Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Από τη στιγμή που δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν ήθελα να δείξω κάτι ψεύτικο στους ανθρώπους που με παρακολουθούσαν, και ξέρουν τι πρεσβεύω.

Όλοι λένε σε τέτοια παιχνίδια: «Δεν θέλω να φύγω πρώτος». Στενοχωρήθηκες που ήσουν η πρώτη που έφυγε;

Στεναχωρήθηκα, όπως ήταν φυσικό. Βέβαια δεν ισχύει ότι ήμουν σε άσχημη κατάσταση στο ξενοδοχείο, όπως ακούστηκε. Έκλαψα μέχρι ενός σημείου και μετά απλά το δέχτηκα. Σίγουρα με πείραξε που έφυγα πρώτη, αλλά υπάρχει και αυτή η πρωτιά. (γέλια) Παρόλα αυτά, ο Γιώργος Λιανός έχει πει ότι είναι η πρώτη αποχώρηση είναι και η πιο άδικη.

Έχεις ασχοληθεί με πολλά πράγματα στη ζωή σου. Το bodybuilding πώς προέκυψε;

Το fitness μπήκε στη ζωή μου μετά την ασθένεια που είχα. Επειδή πέρασα νευρική ανορεξία, κάτι που ξεπέρασα μόνη μου, γι' αυτό ασχολήθηκα με το fitness ώστε να αρχίσω σταδιακά να τρώω σωστά και ισορροπημένα γεύματα. Αφού το έκανα για να αναρρώσω από την ασθένειά μου, γεννήθηκε και το χόμπι να συμμετέχω σε αγώνες.

Πολλά λέγονται για τα σώματα του bodybuilding. Σ' εσένα τι είπαν;

Όταν είχα πρωτοξεκινήσει, είναι αλήθεια ότι το σώμα μου ακόμα έπαιρνε μορφή. Σίγουρα ήμουν πιο μυώδης από σήμερα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό βελτιώθηκε. Από γυναίκες κυρίως δέχτηκα σχόλια ότι δεν ήταν τόσο θηλυκό το σώμα μου, αλλά ήταν μέρος της όλης διαδικασίας. Έπρεπε να περάσω από αυτό το στάδιο.

Ανδριάνα Καγιά youweekly.gr
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Τι σου προκάλεσε νευρική ανορεξία;

Βίωσα τη στοχοποίηση επειδή ήμουν διαφορετική από τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο, είχα παραπάνω κιλά και φόραγα γυαλιά. Πιστεύω ότι αυτή η ασθένεια προήλθε από το bullying και το στιγματισμό που υπέστην. Φυσικά είναι ψυχολογική νόσος, αλλά και νευρολογική, ένας συνδυασμός.

Πότε εκδηλώθηκε, και πότε αποφάσισες να το αντιμετωπίσεις;

Εκδηλώθηκε από τα τέλη της Α' Γυμνασίου μέχρι την Γ' Γυμνασίου. Τότε πήρα την απόφαση ότι κάτι πρέπει να κάνω. Ήμουν για 3 χρόνια σε μια κατάσταση νοσηρή, ένα βήμα πριν το αναπόφευκτο. Είχα φτάσει 38-39 κιλά, με ύψος τότε 1.66μ. Είχα χάσει πάρα πολλά κιλά, και το οξύμωρο είναι ότι με έβλεπα στον καθρέφτη κι έλεγα ότι πρέπει να χάσω κι άλλα. Έτσι λειτουργεί αυτή η ασθένεια, είναι διαστρέβλωση της εικόνας του ανθρώπινου σώματος. Παρόλα αυτά βρήκα τη δύναμη μέσα μου, το ξεπέρασα και πάτησα ξανά στα πόδια μου. Γι' αυτό δεν μπορώ να κατηγορήσω το bodybuilding, γιατί πραγματικά μου έσωσε τη ζωή.

Οι δικοί σου άνθρωποι, βλέποντας ότι μαράζωνες, τι έλεγαν;

Οι γονείς μου ήταν κοντά μου, έβλεπαν την κατάσταση, συνέχισαν να με συμβουλεύουν, αλλά δεν μπορούσαν να με πιέσουν. Όσο και να μου έλεγαν: “Δεν είσαι παχιά”, δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν με τα λόγια τους, συνέχιζα να βλέπω αυτό που έβλεπα στον καθρέφτη. Μου είχαν προτείνει να μπω σε κλινική ή να πάμε σε ψυχίατρο και σίγουρα με βοήθησαν στο κομμάτι του σχολείου, με απομάκρυναν από αυτό το περιβάλλον ώστε να μην δέχομαι bullying και τους ευχαριστώ γι' αυτό.

Ο σύντροφος που είχες στο παρελθόν δεν σε άφησε να πας στο Survivor. Και σε άφησε να πας στο Shopping Star και στα καλλιστεία;

(γελάει) Δεν ήταν ότι μου το απαγόρευσε, απλά σε κάποια φάση που το είχα αναφέρει, μου έλεγε «Τι να πας να κάνεις τώρα». Βέβαια υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί, γι' αυτό και έληξα αυτή τη σχέση. Δεν μπορώ να είμαι με έναν άνθρωπο που σου απαγορεύει να κάνεις πράγματα στη ζωή σου, αυτό είναι εξωφρενικό.

Τα καλλιστεία πώς προέκυψαν;

Όσο εξελισσόμουν στο κομμάτι του fitness, το σώμα μου έπαιρνε άλλη μορφή, πιο θηλυκή, ώσπου έφτασα σε ένα σημείο που ήμουν μεν γυμνασμένη αλλά είχα και το καλούπι του μοντέλου. Μου έγινε πρόταση να συμμετέχω στα καλλιστεία, γιατί το υποστήριζα εμφανισιακά και δέχτηκα. Πήρα τον δεύτερο τίτλο εκπροσώπησα τη χώρα μας σε έναν διαγωνισμό του εξωτερικού όπου βγήκα πρώτη στο διαγωνισμό ταλέντου με το aerial fitness. Πλέον είμαι aerial performer, και χορογραφώ παραστάσεις, γιατί όταν αγαπάς κάτι και το εξελίσσεις, το φτάνεις στην κορυφή.

Πώς αποφάσισες να γίνεις κοινωνική λειτουργός; Δεν είναι για όλους...

Το θεωρώ λειτούργημα, το λέει η λέξη. Είναι πολύ δύσκολο, πραγματικά βλέπεις σκληρές καταστάσεις και γνωρίζεις ευάλωτους ανθρώπους που οφείλεις να τους προστατεύσεις. Η ανάγκη μου να ασχοληθώ με αυτό γεννήθηκε ίσως και από την ασθένεια που πέρασα, αλλά γενικά ήμουν ευαίσθητη όταν έβλεπα ανθρώπους να υπόκεινται σε αδικία, πόνο και αποκλεισμό. Πάντα ήθελα να προστατεύω τον αδύναμο.

Συνάντησες κάποια κατάσταση, που έκανε το στομάχι σου να σφιχτεί;

Ναι, όταν κλήθηκα να συμβουλέψω μια κοπέλα που πέρασε ακριβώς το ίδιο μ' εμένα. Είδα τον εαυτό μου σ' εκείνη. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσεις τον άνθρωπο που νοσεί, να καταλάβει ότι όλο αυτό πρέπει να το ξεπεράσει με τις δικές του δυνάμεις. Επίσης τον τελευταίο καιρό δούλευα με ΑμεΑ, οπότε είδα κι εκεί δύσκολες καταστάσεις. Όμως πήρα ένα πολύ μεγάλο μάθημα, πως οποιαδήποτε δυσκολία και να σου στείλει η φύση και ο Θεός, αν πραγματικά πιστεύεις στον εαυτό σου μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα και να είσαι λειτουργικός.

Μετά το Survivor έχεις προτάσεις για σχέση;

Έχω προτάσεις, αλλά όχι γι' αυτό το κομμάτι. (γελάει)

Ανδριάνα Καγιά youweekly.gr
Φωτογραφία: Κώστας Καπαρελιώτης

Είσαι μόνη σου;

Είμαι καλά με τον εαυτό μου.

Ετοιμάζεις κάτι νέο αυτήν την περίοδο;

Έχω δημιουργήσει στα προσωπικά μου social ένα group, που ξεκίνησε μέσα από τις καταστάσεις που έχω βιώσει ως τώρα στη ζωή μου, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το bullying. Λέγεται #fightstigma, ενάντια στο στιγματισμό της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οποιοσδήποτε έχει ερωτήσεις μπορεί να μου τις στείλει στο Facebook και στο Instagram και μέσα από το κανάλι μου στο Youtube θα δημιουργώ διάφορα βιντεάκια για να απαντάω.

Ποια είναι η άποψή σου για το πρόβλημα του bullying, που οξύνεται τα τελευταία χρόνια;

Όλο αυτό ξεκινάει από την πρώτη «κοινωνία» που γνωρίζει κάποιος, την οικογένεια. Αν μπουν γερές βάσεις, πιστεύω ότι θα περιοριστεί πολύ το bullying. Σίγουρα δεν γεννιούνται όλοι καλοί γονείς, όμως μπορείς να γίνεις καλός γονιός και να δώσεις τα εφόδια στο παιδί σου, ώστε να γίνει αξιόλογος άνθρωπος.

Όντως δεν γεννιούνται όλοι γονείς, αλλά θεωρείς ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να γίνουν καλοί γονείς;

Ο καθένας έχει δικαίωμα στην ευτυχία και δεν είμαι ενάντια στη διαφορετικότητα. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν αξιόλογοι γονείς και να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά που είναι σε ιδρύματα. Παράλληλα έτσι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα μεγαλώσουν έναν αξιόλογο άνθρωπο στην κοινωνία.

Special thanks στον χώρο Ευ Ζωή (Ηρακλείτου 78, Αιγάλεω) για την ευγενική φιλοξενία

Styling: Έλενα Οικονόμου

Makeup-Hair: Εύα Ζαχαριάδου