Γλυκάνισος (2/4): Ο Μπίλι δέχεται επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή - Η Ερμιόνη εξαφανίζεται ξαφνικά...

Όλα όσα θα δούμε απόψε στη σειρά του ΣΚΑΙ

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Γλυκάνισος (2/4): Ο Μπίλι δέχεται επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή - Η Ερμιόνη εξαφανίζεται ξαφνικά...

Μπορεί απόψε (2/4) να έχει Survivor All Star (δείτε εδώ ποιος θα είναι ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση) όμως πριν από αυτό παίζει ο Γλυκάνισος και στο νέο επεισόδιο που θα προβληθεί θα υπάρξουν πολλές "αναταράξεις". Η Ραζάν είναι σε άθλια κατάσταση μετά από αυτό που αντίκρισε, ενώ θα ανακοινωθεί μία απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα.

Όλα όσα θα δούμε σήμερα (2/4) στον Γλυκάνισο

Η Ραζάν βλέπει τον Στρατή και την Έλενα να κοιμούνται αγκαλιά και φεύγει συντετριμμένη, ενώ παράλληλα η Ερμιόνη μάταια προσπαθεί να κατευνάσει τον Φίλιππο. Η Σταθούλα, βλέποντας ότι το μυαλό του Νικήτα δεν φεύγει από την Ανθή, τον προτρέπει σε κάτι που τον αφήνει άφωνο. Ο Θανάσης μπαίνει στο γραφείο του Ευστρατίου, ανοίγει το συρτάρι του γραφείου του και φωτογραφίζει τα κινητά που υπάρχουν μέσα. Κι ενώ ο Στρατής παρακαλάει τη Ραζάν να τον συγχωρέσει, ο δικηγόρος ανακοινώνει στην Ερμιόνη την πρόθεση του Φίλιππου να καταθέσει διαζύγιο. Στις φυλακές, ο Μπίλι δέχεται επίθεση με μαχαίρι, ενώ η Ερμιόνη αφήνει ένα γράμμα και εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα.

Η πρωταγωνίστρια, Έλενα Πιερίδου, εξομολογείται για την κακοποιητική της σχέση

Έχει την πολυτέλεια να κουβαλάει τον εκρηκτικό συνδυασμό ταλέντου και ομορφιάς μαζί. Η Έλενα Πιερίδου που ξεχωρίζει τη φετινή σεζόν στον ρόλο της Ραζάν στον Γλυκάνισο του ΣΚΑΙ, φωτογραφίζεται στο YOU και μιλά για την υπέροχη σχέση με την μαμά και την αδερφή της, Ιφιγένεια, επίσης ηθοποιό, για τον έρωτα, τα όνειρά της καθώς και τα σχέδιά της για το μέλλον...

Τα μελλοντικά της σχέδια δεν περιορίζονται στην Ελλάδα. Κάθε ρόλος για εκείνη είναι ένα στοίχημα και μια πρόκληση. Η Έλενα Πιερίδου έχει στόχους στην ζωή της και θέλει να τους πετύχει...

Από τον Γιώργο Κακογιάννη

Πώς σου έγινε η πρόταση για τον «Γλυκάνισο»;

Μου τηλεφώνησε η Σοφία Δημοπούλου για ένα casting που αφορούσε τη σειρά, έκανα δοκιμαστικό την επόμενη μέρα και μου πρότειναν το ρόλο. Για μένα ήταν ένα στοίχημα, και κάθε νέος ρόλος είναι πρόκληση, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί ή αν θα αρέσει στο κοινό. Είναι πολύ βασικό, πριν κλείσω μια δουλειά, να με ιντριγκάρει το θέμα, να είναι κάτι καινούριο και διαφορετικό.

Εκπλήσσεται ο κόσμος όταν τους συστήνεσαι ως «Έλενα» και όχι ως... «Ραζάν»;

Ακούω και στο «Ραζάν» και στο «Ελένη», που με φωνάζουν κάποιοι από το «Τατουάζ». (γελάει) Υπάρχει η τάση να ταυτίζουν οι τηλεθεατές τον ηθοποιό με το ρόλο, αν και επειδή στις περισσότερες σκηνές φορούσα μαντίλα, πολλοί δεν ήταν σίγουροι όταν με πλησίαζαν.

Μήπως σε μπερδεύουν με την αδερφή σου, Ιφιγένεια Πιερίδου, που επίσης είναι ηθοποιός;

Έχει τύχει κι αυτό. Θεωρώ πως από κοντά δεν μοιάζουμε τόσο, αλλά οι απόψεις διίστανται. Οι δικοί μας άνθρωποι, και οι φίλοι μας, λένε ότι δεν μοιάζουμε σχεδόν καθόλου, όσοι δεν μας ξέρουν λένε ότι μοιάζουμε πολύ φυσιογνωμικά.

Πώς νιώθεις που τώρα είστε... ανταγωνίστριες;

Επειδή και οι δύο είχαμε καλλιτεχνική κλίση, κάναμε χορό, μουσική και θέατρο, ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί κι αυτό, ήταν φυσικό επακόλουθο. Οπότε δεν μας φαίνεται παράξενο. Ίσα ίσα αισθάνομαι τυχερή που κάνουμε την ίδια δουλειά γιατί μπορούμε να καταλάβουμε η μία την άλλη και να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας επάνω σε αυτό το κομμάτι.

Στα πλαίσια της μελέτης για τον ρόλο σου, ενημερώθηκες για το προσφυγικό ζήτημα και όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου;

Χρειάστηκε να παρακολουθήσω ντοκιμαντέρ που αφορούσαν το θέμα και να διαβάσω πολύ. Είχε μια μεγαλύτερη ευθύνη όλο αυτό και ήθελα να το αντιμετωπίσω με τον σεβασμό που του αναλογεί. Όταν πήγαμε για γυρίσματα στη Μυτιλήνη ήρθαμε κοντά με ανθρώπους όπου μας μοιράστηκαν εμπειρίες τους. Η ιστορία της Ραζάν που υποδύομαι κρύβει πολύ πόνο, αδικία και θλίψη. Η καταγωγή της είναι από τους λεγόμενους Κρητικούς της Συρίας. Ουσιαστικά έχει ενσωματώσει την ελληνική και την συριακή κουλτούρα. Έρχεται στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας πολέμου και ενώ τα έχει χάσει σχεδόν όλα, προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Ο Στρατής είναι μία σανίδα σωτηρίας στο δρόμο της, παίρνει δύναμη από την αγάπη που μοιράζονται. Ξέρω πως όταν χάνεις τα πάντα και φεύγεις από τον τόπο σου, είναι σαν να βιώνεις ένας μικρό θάνατο. Το γνωρίζω γιατί το έχουν ζήσει οι δικοί μου στην Κύπρο. Είναι απ' τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να συμβούν σ' έναν άνθρωπο.

Από τις ιστορίες που σου έχει πει η μητέρα σου, ποια σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;

«Δεν θα άντεχα να ξαναζήσω μια κακοποιητική σχέση» - Η Έλενα Πιερίδου ανοίγει την καρδιά της αποκλειστικά στο YOU

Αυτό που δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου, ήταν πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα επέστρεφαν κάποια στιγμή, γι' αυτό και άφησαν τα πάντα πίσω τους, δεν πήραν τίποτα κι έφυγαν άρον-άρον. Με σοκάρει και με θλίβει πιο πολύ, γιατί ουσιαστικά δεν τους έμεινε ούτε ένα ενθύμιο από την παλιά τους ζωή.

Μιλώντας με μετανάστες, σε άγγιξε κάποια ιστορία;

Έχουμε ακούσει για οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, ανθρώπους που πνίγηκαν, άλλους που άφησαν πίσω τους δικούς τους και χάθηκαν... Θέλει τεράστια δύναμη να συνεχίσεις μετά απ' αυτό.

Μέσα στις δυσκολίες μπορεί να ανθίσει ο έρωτας;

Εκεί δοκιμάζονται οι έρωτες και φαίνεται ποιοι είναι πραγματικοί, όχι στις ευκολίες. Το θέμα είναι είναι να υπάρχουν κάποιες κοινές αξίες, επικοινωνία και σεβασμός. Στην καθημερινότητα, και γνωρίζοντας περισσότερο έναν άνθρωπο, βλέπεις αν η αγάπη σας μπορεί να υπερβεί τα ελαττώματα του και να συνεχίσετε μαζί. Ο χρόνος πάντως θεωρώ πως είναι υποκειμενικός, μπορείς να είσαι με έναν άνθρωπο για λίγους μήνες και να αποφασίσεις πως θες να περάσεις μαζί του όλη σου τη ζωή.

Τι είναι απαγορευτικό για σένα σε μία σχέση;

Η κακοποίηση με οποιαδήποτε μορφή της. Είναι κάτι που δεν αντέχω, γιατί το έχω περάσει, και ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν θέλω να το ξαναζήσω. Θεωρώ πως οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να λύνουν τα δικά τους προβλήματα και μετά να μπαίνουν σε σχέσεις υγιείς, βάζοντας όρια, όχι περιμένοντας να τους βοηθήσει κάποιος άλλος. Όταν ξεπεράσεις τα όρια, εκεί ξεκινούν τα προβλήματα. Περνώντας πάντως από κάποιες καταστάσεις, συνειδητοποίησα τι θέλω πια από έναν άνθρωπο.

Μέχρι πρόσφατα βρισκόσουν σε σχέση. Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε οριστικά;

Ναι, έχει τελειώσει εδώ και καιρό.

Αυτήν την περίοδο είσαι ερωτευμένη;

Είμαι σε μια φάση πολύ δημιουργική και παραγωγική όσον αφορά το κομμάτι της δουλειάς οπότε δίνω όλη μου την ενέργεια σε αυτό. Συνήθως ο έρωτας έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις οπότε απλά το αφήνω να συμβεί χωρίς να το σκέφτομαι.

Τι πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να μπει στη ζωή σου;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όλα είναι ένα «κλικ». Ζητάω απλά πράγματα και υγιείς καταστάσεις.

Έχεις κάνει υπερβολές για έναν έρωτα;

Γενικά στις σχέσεις μου τα έδινα όλα, δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται υπερβολή. Για μένα δεν υπάρχει μέτρο όταν είσαι ερωτευμένος κι αγαπάς έναν άνθρωπο, πρέπει να κάνεις αυτό που αισθάνεσαι και να δίνεις απ' την καρδιά σου χωρίς να περιμένεις να πάρεις.

Αλήθεια, οι δικοί σου σε πιέζουν να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια;

Δεν είναι κάτι που συζητάμε ή τους απασχολεί. Ποτέ δεν ήταν καταπιεστικοί, ούτε εγώ καταπιέζομαι, θεωρώ πως πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να συμβούν χωρίς να τα ζορίζουμε. Η ζωή έχει πάντα τα δικά της σχέδια για εμάς. Είναι τόσο απρόβλεπτη και ανατρεπτική που δεν μπορώ πάρα να την αφήσω να με οδηγήσει εκεί όπου είναι γραφτό.

Πέρσι τέτοια εποχή, είχες αποκαλύψει την περιπέτεια που πέρασε η μητέρα σου με τον καρκίνο. Πώς σας το ανακοίνωσε;

Εκείνη την περίοδο ζούσαμε μαζί στην Κύπρο και το έμαθα κατευθείαν από έναν θείο μου, που ήταν πολύ κοντά μας και μας καθησύχασε. Ευτυχώς δεν ήταν σε προχωρημένο στάδιο και άρα ήξερα ότι αντιμετωπίζεται. Εννοείται πως ανησυχούσα για εκείνη, αλλά έβλεπα ότι πήγαιναν καλά οι θεραπείες της, γνωρίζω πως είναι μία πολύ δυναμική γυναίκα και αισθανόμουν ότι θα τα καταφέρει. Ήταν πολύ σημαντικό ότι το προλάβαμε νωρίς, γι' αυτό κάνουμε προληπτικές εξετάσεις.

Μιλάς με θαυμασμό για εκείνη. Η μητέρα σου ήταν η ηρωίδα σου από μικρή;

Ναι, ήταν και είναι πρότυπο για μένα, για πολλούς λόγους. Πήρε από μικρή τη ζωή στα χέρια της και δεν άφηνε να την παρασύρουν οι καταστάσεις, ξεκίνησε και επέκτεινε δική της επιχείρηση από το μηδέν... Γενικά ήξερε να πολεμάει, κάτι που έβλεπα κι έπαιρνα θάρρος. Πάντα ήταν εκεί για μένα, με στηρίζει, είναι πολύ σημαντική η παρουσία της στη ζωή μου. Θέλει πάντα να ξέρει τι μου συμβαίνει, δεν μπορώ να της κρυφτώ κιόλας, γιατί διαισθάνεται πράγματα. (γελάει)

Τα τελευταία χρόνια μετακόμισες μόνιμα στην Αθήνα. Υπάρχουν διαφορές από την Κύπρο;

Σίγουρα είναι διαφορετικός ο τρόπος ζωής, η Αθήνα είναι μεγαλούπολη, αλλά μπορώ να πω ότι μου αρέσει εδώ. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνεις και μέρη να επισκεφτείς, γενικά δεν βαριέσαι ποτέ.

Πώς τα έβγαλες πέρα μέσα στην καραντίνα και με την ανεργία στο χώρο;

«Δεν θα άντεχα να ξαναζήσω μια κακοποιητική σχέση» - Η Έλενα Πιερίδου ανοίγει την καρδιά της αποκλειστικά στο YOU

Ήμουν τυχερή, γιατί είχα συμφωνήσει με τον κύριο Μανουσάκη και έκανα γυρίσματα για το «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδερφού μου», προέκυψαν και κάποιες άλλες δουλειές στην Κύπρο, οπότε κάπως πέρασε. Πάντως δεν ήταν ανώδυνο, δεν ξέραμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό, τα θέατρα ήταν κλειστά, δεν γίνονταν τηλεοπτικές σειρές όπως τώρα, γενικά ήταν πιεσμένα τα πράγματα.

Σε αυτό το διάστημα έγιναν και πολλές αποκαλύψεις στα πλαίσια αυτού που ονομάζουμε σήμερα #metoo. Προσωπικά είχες δεχτεί κάποια ανήθικη πρόταση;

Δεν ειπώθηκε σε εμένα ποτέ κάτι ευθέως ούτε μου συνέβη κάτι τραγικό. Πάντα έβαζα τα όρια μου και κατάφερα να αποφύγω ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν λέω φυσικά ότι αυτό είναι αρκετό. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν από όρια. Ίσως απλά να ήμουν τυχερή. Εύχομαι πραγματικά μετά από αυτό το κίνημα να αλλάξουν οριστικά τα πράγματα.

Η ομορφιά είναι ευχή ή κατάρα;

Σίγουρα δεν τη θεωρώ κατάρα. Η ομορφιά ίσως σου ανοίξει κάποιες πόρτες αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Χρειάζεται ουσιαστικά εφόδια αυτός ο χώρος. Επίσης δεν υποστηρίζω τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς. Ωραίος άνθρωπος για εμένα είναι αυτός που κουβαλάει μέσα του φως.

Έχεις δηλώσει ότι είσαι vegan. Πώς πήρες αυτήν την απόφαση;

Ήταν καθαρά ψυχολογικό το θέμα, γιατί άρχισα να ενημερώνομαι σχετικά με τις συνθήκες που μεταχειρίζονται τα ζώα στη βιομηχανία κρεάτων και αισθανόμουν συνεργός σε κάτι πολύ άσχημο και βασανιστικό. Πλέον είμαι pescatarian. Vegan ήμουν για ένα μικρό διάστημα αλλά παρόλο που έπαιρνα τα απαραίτητα συμπληρώματα αισθανόμουν την ανάγκη να εντάξω το ψάρι πάλι στην διατροφή μου. Δεν είμαι απόλυτη στο θέμα αυτό, θεωρώ ότι ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και εννοείται το δικαίωμα να αποφασίζει τι είναι καλύτερο για τον ίδιο.

Καλλιτεχνικά ετοιμάζεις κάτι διαφορετικό;

Μετά τον «Γλυκάνισο» σκοπεύω να ταξιδέψω στο Λονδίνο για κάποια castings. Υπάρχει και η Αμερική στα μελλοντικά μου σχέδια. Δεν ξέρω αν του χρόνου θα μείνω στην Ελλάδα, αν και ιδανικά θα το ήθελα γιατί πραγματικά μου αρέσει η ζωή εδώ. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Σίγουρα αν έρθει μία καλή πρόταση από το εξωτερικό δεν θα την αρνηθώ.