ΑΝΤ1: Η ανακοίνωση για το Ρουκ Ζουκ μετά τον σάλο που ξέσπασε για το χθεσινό επεισόδιο

"Είναι προφανές, ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα..."

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
ΑΝΤ1: Η ανακοίνωση για το Ρουκ Ζουκ μετά τον σάλο που ξέσπασε για το χθεσινό επεισόδιο

Το χθεσινό 20/10 επεισόδιο του Ρουκ Ζουκ ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων (δείτε εδώ το απόσπασμα και το γιατί) και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 εντός ολίγων ωρών δημοσίευσε ανακοίνωση ώστε να... λύσει το όλο ζήτημα.

Τι αναγράφεται στην ανακοίνωση του ΑΝΤ1

Οι διαχρονικές αρχές του ΑΝΤ1, από την πρώτη μέρα που εξέπεμψε, είναι διαυγείς, διακριτές και σαφείς. Συνεπώς, η ατυχής διατύπωση ενός συμμετέχοντος στο επεισόδιο της εκπομπής «Rouk Zouk» που προβλήθηκε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές μας, αλλά αποδοκιμάζεται πλήρως από τον ANT1.

Είναι προφανές, ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταδόθηκε στον αέρα του σταθμού από πολύ σοβαρό λάθος. Είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Τι είναι το Ρουκ Ζουκ

Ρουκ Ζουκ είναι ο τίτλος της ελληνικής μεταφοράς του αμερικανικού τηλεπαιχνιδιού "Bruce Forsyth's Hot Streak". Το όνομα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα προέρχεται από την ομότιτλη γερμανική εκδοχή του παιχνιδιού, που σημαίνει "στα γρήγορα", "τσάκα-τσάκα".

Στην Ελλάδα ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά με παρουσιάστρια τη Μαίρη Μηλιαρέση, στο MEGA, τον Απρίλιο του 1994 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1997. Το 2017 επανήλθε με νέα επεισόδια από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και με παρουσιάστρια την Ζέτα Μακρυπούλια. Στις 25 Δεκεμβρίου του 2017 η Μακρυπούλια και η Μηλιαρέση παρουσίασαν μαζί ένα Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ επεισόδιο.

Από το 2017, προβάλλεται την εποχή των Χριστουγέννων το Rouk Zouk Celebrity, η εκπομπή με σπέσιαλ επεισόδια, στα οποία συμμετέχουν διάσημοι από σειρές και εκπομπές με τα κέρδη να προορίζονται για φιλανθρωπικό σκοπό.

Κανόνες

Θέμα του παιχνιδιού είναι ο έλεγχος της ικανότητας των παικτών να συσχετίζουν μεταξύ τους λέξεις-έννοιες με σημασιολογική συνάφεια με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο παιχνίδι συμμετέχουν δύο ομάδες φίλων ή συγγενών (η σχέση τους είναι σημαντική βοήθεια, αφού μπορούν να αναφέρονται σε κοινά βιώματα) και στον πρώτο γύρο το παιχνίδι μοιάζει πολύ με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι "taboo". Όλοι οι παίχτες φορούν ακουστικά, για να μην ακούν τους συμπαίκτες τους και στον πρώτο παίκτη της ομάδας δίνεται μια λέξη, την οποία πρέπει να περιγράψει στο δεύτερο παίκτη χωρίς να χρησιμοποιήσει λέξεις παράγωγες ή με την ίδια ρίζα. Όταν ο δεύτερος παίχτης βρίσκει τη λέξη, πρέπει να την περιγράψει στον επόμενο, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις λέξεις που ήδη χρησιμοποιήθηκαν από τον συμπαίκτη του κ.ο.κ. Σκοπός είναι να προλάβουν όλοι οι παίχτες να βρουν τη λέξη μέσα στον καθορισμένο χρόνο.

Με την επανεκκίνηση του παιχνιδιού από τον ΑΝΤ1, προστέθηκε στο αρχικό κόνσεπτ ένας νέος γύρος παιχνιδιού, η παντομίμα. Σε αυτόν τον γύρο ένας παίκτης από κάθε ομάδα πρέπει να περιγράψει τον τίτλο μίας ταινίας, ενός τραγουδιού ή μίας απλής φράσης στους συμπαίκτες του μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο, χωρίς να μιλήσει. Τη σεζόν 2018-2019 τα δύο από τα τέσσερα θέματα της παντομίμας ήταν ομαδικά. Τη σεζόν 2019-2020 στα ομαδικά θέματα προστέθηκε η κατηγορία "τραγούδι" όπου οι παίκτες τραγουδούν στίχους του τραγουδιού και ο άλλος παίκτης πρέπει να βρει τον τραγουδιστή, ενώ προστέθηκε και η κατηγορία σκίτσο όπου οι παίκτες, αντί να περιγράψουν τη φράση ή τη λέξη, τη ζωγραφίζουν.

Ο τρίτος γύρος που ακολουθεί έχει το όνομα Rouk Zouk Classic Double και ακολουθεί τους κανόνες του πρώτου γύρου, με μόνη διαφορά ότι οι πόντοι που κερδίζουν οι ομάδες για κάθε σωστή απάντηση είναι περισσότεροι.

Τη σεζόν 2018-2019, προστέθηκε ένας ακόμα γύρος με τον τίτλο Tablet Word. Στον γύρο αυτόν οι παίκτες προσπαθούν να περιγράψουν στον πρώτο παίκτη κάθε ομάδας λέξεις που αρχίζουν από ένα συγκεκριμένο γράμμα, χωρίς όμως να κάνουν παντομίμα. Οι λέξεις εμφανίζονται κάθε φορά σε μία οθόνη τοποθετημένη σε κράνος που φοράει ο πρώτος παίκτης, ο οποίος πρέπει να μαντέψει τις λέξεις. Όποια ομάδα στο τέλος αυτού γύρου έχει συγκεντρώσει από όλο το παιχνίδι τους περισσότερους πόντους, περνάει στον τελικό.

Στον τελικό γύρο, δίνεται στους παίκτες μια λέξη ή μια φράση και πρέπει να βρουν όσες πιο πολλές συναφείς λέξεις μπορούν, από τις τέσσερις που έχει προτείνει ο αρχηγός της ομάδας. Αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Στην τρίτη φορά ο αρχηγός προτείνει πέντε λέξεις, η μία εκ των οποίων κρύβεται από την παραγωγή. Αν οι παίκτες βρουν τις τέσσερις υπόλοιπες, διπλασιάζουν τα χρήματά τους και τους δίνεται η επιλογή είτε να τα διατηρήσουν και να σταματήσουν εκεί ή να τα ρισκάρουν για 5.000€ αρκεί να βρουν την λέξη που έκρυψε ο υπολογιστής, με μία και μόνο προσπάθεια.

Η ομάδα που φτάνει στον τελικό, έχει δικαίωμα να συμμετάσχει σε 5 συνεχόμενα επεισόδια του παιχνιδιού, εκτός και αν χάσει από κάποια άλλη ομάδα.

Με την επανεκκίνηση του παιχνιδιού από τον ANT1, εφαρμόζεται στο παιχνίδι ένας μεγάλος τελικός στο τέλος της σεζόν, όπου μονομαχούν οι καλύτερες ομάδες της εκάστοτε σεζόν. Έτσι, αναδεικνύεται μια νικήτρια ομάδα όλου του κύκλου του Ρουκ Ζουκ.