Ikebana: H ιαπωνική τέχνη της ανθοδετικής που κάνει καλό στο μυαλό & το σώμα!

Ανακάλυψε τα πολύτιμα οφέλη της

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η Ikebana, ή αλλιώς τέχνη της ανθοδετικής, αποτελεί ένα αρχαίο ιαπωνικό τελετουργικό, που έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό τη δημιουργία αρμονικών συνθέσεων από λουλούδια και βότανα, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή σωματική υγεία αλλά και στην ψυχική ηρεμία.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως βασική φιλοσοφία την ισορροπία και την αρμονία του σώματος και του πνεύματος, που βοηθά στην χαλάρωση και στην απομάκρυνση όλων των αρνητικών σκέψεων που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο δύσκολη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους γύρω μας. (δες και τι να κάνεις για να ανεβάσεις την ενέργειά σου στα ύψη- Ακολούθησε την πρόκληση των 6 ημερών)

Ikebana: Η ανθοδετική που κάνει καλό στο μυαλό και το σώμα

Το σημαντικό για υιοθετήσεις τη συγκεκριμένη τέχνη είναι προτού ξεκινήσεις το πρώτο σου «πράσινο γλυπτό» να δημιουργήσεις ένα χώρο μέσα στον οποίο θα μπορείς να εργαστείς χωρίς περισπασμούς. Στη συνέχεια και αφού αποφασίσεις ποια φυσικά στοιχεία θα αξιοποιήσεις επίλεξε το κατάλληλο βάζο, το οποίο θα φιλοξενήσει τις συγκεκριμένες συνθέσεις προκειμένου να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ikebana
Unsplash

Δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα μεγάλο βάζο για να τοποθετήσεις το μπουκέτο σου. Μάλιστα αν σκοπεύεις να δημιουργήσεις μια μινιμαλιστική σύνθεση ακόμη και ένα μικρό σε μέγεθος βάζο είναι ιδανικό για να το κάνεις να ξεχωρίσει. Τέλος, θα πρέπει να δώσεις προσοχή στο χρώμα του ούτως ώστε να εναρμονίζεται με τα φυτά και τα λουλούδια που έχεις επιλέξει.

Πώς να προσεγγίσεις τη συγκεκριμένη τέχνη

Οι συνθέσεις που δημιουργούνται, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιαπωνική φιλοσοφία, πρέπει να είναι κομψές και σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιούνται εποχικά άνθη, κλαδιά και φύλλα, τα οποία πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους τόσο σε χρώματα όσο και σε υφές. Κάθε στοιχείο τους μάλιστα πρέπει να είναι διατεταγμένο σύμφωνα με ένα ακριβές τριγωνικό μοτίβο στο οποίο το υψηλότερο στέλεχος αντιπροσωπεύει τον ουρανό και το χαμηλότερο τη γη.