Διαλογισμός με τα μάτια ανοιχτά: Αυτό είναι το νέο AI app που λάνσαρε η Gwyneth Paltrow!

Η τέλεια εναλλακτική για όσους δυσκολεύονται με τον κλασικό διαλογισμό

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Σε ένα κόσμο που έχει εμμονή με την ευεξία και το wellbeing, ο διαλογισμός σε λίγα χρόνια μπορεί να συνταγογραφείται, ως μια εναλλακτική λύση ενάντια στο στρες και το άγχος της καθημερινότητας ή ως μια μέθοδο κατά των διαταραχών του ύπνου. (δες και πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος & το στρες της καθημερινότητας με τον πιο φυσικό τρόπο)

Παρά όμως τα αποδεδειγμένα επιστημονικά οφέλη που τον συνοδεύουν η πρακτική του διαλογισμού δεν είναι εύκολη για όλους. Και αυτό γιατί αρκετοί δυσκολεύονται στο να καθίσουν με ηρεμία και να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους μέσα από μια χαλαρωτική διαδικασία, που χαρακτηρίζει και τη φιλοσοφία του. Σε αυτό έρχεται να δώσει τη λύση η ιδρύτρια του Goop, Gwyneth Paltrow, η οποία εδώ και χρόνια ως ένθερμος υποστηρικτής του διαλογισμού βρήκε τον τρόπο για να τον εξελίξει και μάλιστα μέσω της τεχνικής νοημοσύνης.

Διαλογισμός με τα μάτια ανοιχτά: Αυτό είναι το νέο AI app που λάνσαρε η Gwyneth Paltrow!

Ως γκουρού της ευεξίας και της ενσυνειδητότητας της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, η χολιγουντιανή σταρ, πρόσφατα επένδυσε στο «Moments of Space», μια εφαρμογή διαλογισμού με τεχνητή νοημοσύνη που έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις προκατειλημμένες ιδέες του διαλογισμού -ως μια σιωπηρής πρακτικής- ακολουθώντας μια ανοιχτή προσέγγιση. Η συγκεκριμένη προσέγγιση υπόσχεται να σε βοηθήσει να βρεις την εσωτερική γαλήνη ενώ κινείσαι μέσα στον κόσμο.


Ειδικότερα, η εφαρμογή, που κυκλοφόρησε από τον βουδιστή προγραμματιστή λογισμικού Kim Little γεννήθηκε από την επιθυμία του να κάνει τον διαλογισμό μια πρακτική θεραπεία, αντί για κάτι ανέφικτο. Η λογική του "λίγο και συχνά" με την οποία έχει χτιστεί (η εφαρμογή ενθαρρύνει σύντομες ασκήσεις διαλογισμού καθώς και πιο μακροχρόνια διαλείμματα), μπορεί επίσης να είναι ελκυστική για όποιον θεωρεί τρομακτική την ιδέα να κάθεται ακίνητος για ώρες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής υπάρχει και μια τεχνική του διαλογισμού με τα ανοιχτά μάτια, η οποία σε αναγκάζει να έχεις επίγνωση και συνείδηση ​​του περιβάλλοντός που βρίσκεσαι για να σε κάνει να εργάζεσαι σκληρότερα προκειμένου να βρεις την εστίαση –στον «χώρο» σου. Τέλος, η εφαρμογή διαθέτει μια εξατομικευμένη λειτουργία που χρησιμοποιεί καταγεγραμμένα προσωπικά δεδομένα για να βρεις τον κατάλληλο διαλογισμό που ταιριάζει με τη διάθεσή σου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.