Γαστρικό μανίκι: Πώς έχασε 55 κιλά ο Πάνος Καμμένος - Οι κίνδυνοι

Τι ακριβώς έκανε

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχε απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας ενώ κατά την επιστροφή του άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό. Ο Πάνος Καμμένος κατάφερε να χάσει 55 ολόκληρα κιλά, και να μοιάζει πραγματικά αγνώριστος! Για όσους ρωτούν το πως, το Youweekly.gr γνωρίζει!

Σίγουρα ακολουθεί πλέον κάποια συγκεκριμένα διατροφή αλλά το αποτέλεσμα που βλέπετε είναι αποτέλεσμα χειρουργείου.

Ο Πάνος Καμμένος υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή

Η εν λόγω επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία είναι δύο ημερών, όσο είχε μείνει και ο κ. Καμμένος στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Θεωρείται μια επέμβαση πολύ χαμηλής θνητότητας, της τάξεως του 0,02%, και με κίνδυνο επιπλοκών της τάξεως του 3%. Ο ίδιος δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο πρόβλημα και όλα εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Πάνος Καμμένος: Πως έχασε 55 ολόκληρα κιλά

Η λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή, είναι γνωστή και ως «γαστρικό μανίκι», (Sleeve Gastrectomy στην αγγλική ιατρική ορολογία). Οι χειρουργοί αφαίρεσαν μεγάλο τμήμα του στομάχου του Πάνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μακρύς σωλήνας σε συνέχεια του οισοφάγου που οδηγεί την τροφή προς το έντερο.

Γαστρικό Μανίκι – τι να προσέξει ο υποψήφιος ασθενής

Πάνος Καμμένος: Πως έχασε 55 ολόκληρα κιλά

  • Δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε άτομα που τρώνε γλυκά διότι οι τροφές αυτές έχουν μαλακή σύσταση και πολλές θερμίδες. Περνούν εύκολα και γρήγορα από το στόμιο, ο θύλακος αδειάζει και επανέρχεται το αίσθημα της πείνας, το οποίο μειώνει την επιτυχία της επέμβασης σε βάθος χρόνου.
  • Στηρίζεται στο μικρό αριθμό γευμάτων. Τα πολλά μικρά γεύματα και τσιμπολογήματα βάζουν θερμίδες
  • Μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (απαιτείται ταυτόχρονη διόρθωση διαφραγματοκήλης αν συνυπάρχει) ή να προκαλέσει την εμφάνιση «de novo» γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε ένα ποσοστό ασθενών
  • Υπάρχει μικρή επανάκτηση βάρους σε μικρό ποσοστό ασθενών λόγω του ότι το γαστρικό «μανίκι» μπορεί να «ξεχειλώσει»

Κόστος

Το κόστος για το γαστρικό μανίκι είναι σχετικά προσιτό, αν αναλογιστεί κανείς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ασθενείς με χρόνια παχυσαρκία, μπορούν να απαλλαχθούν οριστικά από τα περιττά κιλά, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Διατροφή

Τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ασθενής πρέπει να καταναλώνει υγρές τροφές, ώστε να μην επιβαρύνει το νέο, μικρότερο στομάχι. Από την 3η μέχρι την 6η εβδομάδα, μπορεί να ξεκινήσει την κατανάλωση μαλακών τροφών όπως ο πουρές ή τα λιωμένα λαχανικά. Μετά το πέρας της 6ης εβδομάδας, ο ασθενής μπορεί πλέον να επιστρέψει στην κατανάλωση 3-5 μικρών γευμάτων στέρεας τροφής ημερησίως.

Με την πάροδο των μηνών, επέρχεται η σταδιακή αύξηση στην προσλαμβανόμενη τροφή. Ωστόσο, ο ασθενής αλλάζει πια τις διατροφικές του συνήθειες, με βασική προϋπόθεση την κατανάλωση τροφών με μέτρο και ισορροπία. Συχνά και μικρά γεύματα, σε συνδυασμό με τον περιορισμό γλυκών και αλκοόλ και την υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας, μειώνουν τον κίνδυνο επανάκτησης βάρους.

Με πληροφορίες από esurgery.gr