9 τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά τις 6 το απόγευμα αν θέλεις να χάσεις βάρος και να νιώσεις πιο ανάλαφρη!

Στη λίστα θα βρες και κάποιες που δεν θα περίμενες

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει την τροφή μεταβολίζοντας τα θρεπτικά συστατικά της δεν επιβραδύνεται δραματικά όταν το ρολόι δείχνει μια συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται όσο περνάει η ημέρα με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα με την οποία καίγονται οι θερμίδες, που καταναλώνουμε. (δες και πως να μην στερηθείς τίποτα αλλά να μην παχύνεις κατά την διάρκεια των γιορτών)

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και το να τελειώνεις νωρίς το τελευταίο γεύμα είναι προτιμότερο τόσο για τη διαχείριση βάρους, όσο και για ύπνο αλλά και για λόγους μακροζωίας.

Δες ποιές είναι οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις να τρως μετά τις 6 το απόγευμα

Η κατανάλωση φαγητού, όσο θρεπτικό και υγιεινό και εάν είναι αυτό, αργά το απόγευμα ή και το βράδυ δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που εάν καταναλωθοπύν μετά τις 6 το απόγευμα μπορούν μας επιβαρύνουν προσθέτοντας με έξτρα θερμίδες και κιλά τη σιλουέτα μας Φρόντισε λοπόν μετά τη δύση του ήλιου να αποφεύγεις τις παρακάτω τροφές.

  1. Τυριά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως: gorgonzola, mascarpone, brie κ.ά. που χρειάζονται αρκετές ώρες για να χωνευτούν. Εναλλακτικά προτίμησε φρέσκα τυριά με χαμηλά λιπαρά όπως ρικότα και cottage cheese.
  2. Λιπαρό κρέας. Παρότι μια σταβλίσια μπριζόλα ή ένα χάμπουργκερ είναι λαχταριστά κάθε στιγμή της ημέρας μάλλον ήρθε η ώρα να το ξανασκεφθείς μια και βαραίνουν το στομάχι και δυσκολεύσουν τη διαδικασία του ύπνου. Προτίμησε άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
  3. Τηγανητά. Και αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες πεπτικές διαταραχές και να κάνουν τη νύχτα σου εφιαλτική. Αντ' αυτού επίλεξε άλλες μεθόδους μαγειρέματος όπως το ψήσιμο ή ακόμη και το μαγείρεμα στον ατμό.

    woman_eating_food
    Unsplash
  4. Πικάντικα φαγητά. Γενικά οτιδήποτε πικάντικο μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, αλλά και να αυξήσει τη θερμοκρασία στο σώμα σου δυσκολεύοντας τον ύπνο σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφύγεις το πιπέρι και το τσίλι και αντ' αυτού να αρωματίσεις τα βραδινά σου πιάτα με μαϊντανό, φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο και βασιλικό.
  5. Λάχανο και άλλα λαχανικά. Πλούσιο σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, το λάχανο χρειάζεται πολύ χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό όπως επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και φούσκωμα.
  6. Λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί). Τα συγκεκριμένα ψάρια απαιτούν ακόμη περισσότερη ώρα για πέψη. Αν μάλιστα είναι σε λάδι, η προσπάθεια διπλασιάζεται.
  7. Παγωτό και γλυκά. Τα παγωτά και τα γλυκά παρέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων που δεν καίγονται εύκολα. Απόφυγέ τα λοιπόν και επίλεξε σορμπέ χωρίς ζάχαρη (ή ακόμα καλύτερα φρέσκα φρούτα εποχής).
  8. Σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει διεγερτικά που μπορούν να σε κρατήσει ξύπνια διαταράσσοντας τον ύπνο σου σου. Μπορείς όμως να την αντικαταστήσεις με πικρή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.
  9. Σαλάτα. Περιόρισε τις σαλάτες με ωμά λαχανικά που είναι δύσκολα αφομοιώσιμα το βράδυ γιατί μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και διακοπή του ύπνου. Κάτησε τες για μεσημεριανό γεύμα.