Δίαιτα Pritikin: Τι είναι & ποιά είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό αλλά & για την καρδιά σου;

Αυτό είναι το νέο diet trend που είναι ήδη viral

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

H δίαιτα Pritikin αποτελεί ένα diet trend που έχει σαρώσει τα social media τον τελευταίο καιρό. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα υγιές διατροφικό πρόγραμμα για μια ισορροπημένη διατροφή, που μειώνει παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μάλιστα ακολουθώντας το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, αρκετοί διατροφολόγοι θεωρούν ότι θα αλλάξει τον τρόπο ζωής σου και ίσως έτσι να μην χρειαστείς ποτέ να κάνεις δίαιτα καθώς μέσω της δίαιτας Pritikin θα μπορείς να διατηρείς το επιθυμητό βάρος αλλά και τις αναλογίες σου χωρίς να ανησυχείς για τίποτα. (δες και το Sleepy Girl Mocktail, το μυστικό που καταπολεμά άμεσα την αϋπνία & υπόσχεται έναν καλό ύπνο)

Τι είναι δίαιτα Pritikin και ποιά είναι τα ευεργετικά της οφέλη για τον οργανισμό σου;

Πρόκειται για ένα διαιτητικό πλάνο που ανέπτυξε ο διατροφολόγος Nathan Pritikin δημοσιεύοντας μια σειρά από βιβλία σχετικά με αυτό τη δεκαετία του 1970 και 1980. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι ο περιορισμός των λιπαρών, και η κατανάλωση άφθονων υδατανθράκων με έμφαση στις φυσικές και όχι τις επεξεργασμένες τροφές. Ειδικότερα, η δίαιτα συστήνει την πρόσληψη 15% των θερμίδων σου από τα λίπη, 15% από φυτικές ίνες και 70% από σύνθετους υδατάνθρακες. Σημείωσε ότι όσοι ακολουθούν το συγκεκριμένο πλάνο πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών, 4 μερίδες φρούτων, 5 μερίδες από σύνθετους υδατάνθρακες και 2 μερίδες από γαλακτοκομικά ή υποκατάστατα αυτών.

diatrofi_pritikin_diet
Unsplash

Από τα παραπάνω είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η δίαιτα Pritikin είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, δίνοντας έμφαση σε τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κρέας και πουλερικά με χαμηλά λιπαρά και ξηρούς καρπούς με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Τα οφέλη της

Η δίαιτα Pritikin είναι ιδανική για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ενώ παρότι δεν συμβάλλει στην απώλεια βάρους βοηθά στη διατήρηση μια υγιούς σιλουέτας.

Ακόμη, αποτελεί ένα «πλάνο υγιεινής διατροφής» που έχει σχεδιαστεί για να το ακολουθείς για όλη σου τη ζωή βελτιώνοντας τον τρόπο που τρέφεσαι. Τέλος, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αλλά και στην καλύτερη καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία αποτρέποντας τον κίνδυνο από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.