Νηστεία της Σαρακοστής: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά!

Αυτές είναι οι διατροφικές συμβουλές που θα σε σώσουν!

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Η νηστεία της Σαρακοστής (διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο) είναι μια καλή ευκαιρία για να εξαγνίσεις εκτός από την ψυχή σου και το σώμα σου καθαρίζοντας τον οργανισμό σου από τις περιττές τοξίνες. Παρά όμως τα πολλά οφέλη της για την υγεία αρκετές φορές ενδέχεται να κρύβει και παγίδες, τις οποίες εάν δεν προσέξεις το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξεις με πολλά παραπανίσια κιλά.

Έτσι, είτε σκοπεύεις να νηστέψεις για θρησκευτικούς ή για λόγους υγείας - αξιοποιώντας τη ως μια καλή πρακτική αποτοξίνωσης- καλό είναι να λάβεις υπόψη σου όλα εκείνα που πρέπει να προσέξεις για να διατηρήσεις τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική σου υγεία σε τέλεια φόρμα χωρίς να πάρεις βάρος. (δες και για τους σπόρους chia, τα πολύτιμα οφέλη της «αρχαίας» τροφής που κάνει καλό στην υγεία & στην επιδερμίδα σου)

Νηστεία της Σαρακοστής: Όλα όσα πρέπει να προσέξεις για να μην πάρεις κιλά!

  • Επέλεξε υγιεινές τροφές. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, προτίμησε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά, ώστε και να έχεις ενέργεια για να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου χωρίς ωστόσο να πάρεις έξτρα βάρος.

υγιεινές τροφές πάνω σε τραπέζι
Pexels

  • Πρόσεξε τις μερίδες σου. Απόφυγε τις υπερβολές κατά τη διάρκεια των γευμάτων και δώσε έμφαση στο μέγεθος των μερίδων σου ούτως ώστε να μην καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεσαι.
  • Bεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και ότι ενσωματώνεις ενυδατικές τροφές, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στη διατροφή σου.
  • Προτίμησε τροφές που είναι καλές πηγές λιπαρών όπως: λάδι ελιάς, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, αντί για κορεσμένα λιπαρά και τροφές υψηλές σε κορεσμένα λίπη.
  • Μην αμελείς τη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ενσωμάτωσε στο καθημερινό σου πρόγραμμά δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τη γυμναστική ή τη γιόγκα προκειμένου να διατηρήσεις τις ιδανικές αναλογίες στο σώμα σου.
  • Απόλαυσε με σύνεση. Αν και η νηστεία περιορίζει την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείς και την κατανάλωση όσων επιτρέπονται, η οποία όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Με αυτές τις προσεκτικές προσεγγίσεις μπορείς να έχεις όλα τα οφέλη της νηστείας χωρίς να πάρεις έξτρα κιλά. Και μην ξεχνάς! Πριν ξεκινήσεις φρόντισε να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου για να σου δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση.