Σπόροι chia: Μάθε όλα τα πολύτιμα οφέλη της «αρχαίας» τροφής που κάνει καλό στην υγεία & στην επιδερμίδα σου! 

Ανακάλυψε τις ευεργετικές της ιδιότητες

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες αναζητούν έξυπνες διατροφικές επιλογές που λειτουργούν ευεργετικά τόσο για τον οργανισμό όσο και για την λαμπερή όψη της επιδερμίδας τους προκειμένου να είναι υγιείς εκ των έσω. (δες και 3 παράξενα πράγματα που μπορεί να συμβούν εάν τρως υπερβολικά πολλούς ξηρούς καρπούς χωρίς μέτρο)

Μεταξύ αυτών που επιλέγουν συγκαταλέγονται και διάφοροι σπόροι από λινάρι, κάνναβη, σουσάμι και chia, που έχουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία. Δεν είναι τυχαίο που οι σπόροι chia συστήνονται ανεπιφύλακτα από τους διατροφολόγους γιατί μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη, ενώ ακόμη καθυστερούν τα σημάδια του χρόνου χαρίζοντας ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Σπόροι Chia: Tα πολύτιμα οφέλη της «αρχαίας» τροφής που κάνουν καλό στην υγεία & στην επιδερμίδα σου

Το Chia (επιστημονική ονομασία: Salvia hispanica) είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα. Αν και οι ιδιότητες των σπόρων του ήταν ήδη γνωστές στους προκολομβιανούς πληθυσμούς, οι οποίοι το κατανάλωναν ευρέως, το όνομα «chia» φαίνεται να έχει ισπανική προέλευση και να προέρχεται από το ουσιαστικό chía, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως «λάδι» ή «λίπος».

φράουλα με σπόρους chia
Unsplash

Tα οφέλη τους

  • Μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία. Συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ωμέγα 3 και λινολεϊκό οξύ συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
  • Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυσικές οργανικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ικανές να εξουδετερώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα μας, συμβάλλοντας έτσι στην καθυστέρηση της γήρανσης.
  • Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν σημαντικά ερεθισμούς, κοκκινίλες αλλά και τον κνησμό στο δέρμα.

Πότε & πώς να τα εντάξεις στη διατροφή σου

Μια καλή λύση για να τα εντάξεις μέσα στο καθημερινό διατροφικό σου πλάνο είναι εμπλουτίζοντας με αυτούς φρούτα αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ή το γιαούρτι. Για παράδειγμα μπορείς να προσθέσεις λίγους σπόρους chia σε γιαούρτι, smoothies ή φρουτοσαλάτες και να γίνουν το τέλειο σνακ για το πρωινό σου Σημείωσε ότι ιδανικά οι σπόροι chia καλό είναι να καταναλώνονται το βράδυ. Και αυτό γιατί σε αυτή τη νυχτερινή φάση αποκατάστασης ο εγκέφαλός μας έχει ανάγκη από ωμέγα 3 λιπαρά.