3 παράξενα πράγματα που μπορεί να συμβούν εάν τρως υπερβολικά πολλούς ξηρούς καρπούς χωρίς μέτρο!

Δες τι πρέπει να προσέξεις...

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Παρότι η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ωφέλιμη για την υγεία δυστυχώς υπάρχουν και μερικές παρενέργειες στην περίπτωση που το παρακάνεις. Έτσι, αν και οι ειδικοί συστήνουν τον εμπλουτισμό της καθημερινής σου διατροφής με ξηρούς καρπούς η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο.

Δες λοιπόν τα πολύτιμα οφέλη τους, εάν καταναλωθούν σωστά, μαζί με εκείνα που ενδέχεται να συμβούν στην περίπτωση που υπερβείς την ημερήσια συνιστωμένη ποσότητα. (δες και για το κεφίρ καρύδας, τη νέα σούπερ-τροφή που αποβάλλει τις τοξίνες & βελτιώνει την υγεία)

Τι μπορεί να συμβεί εάν τρως πολλούς ξηρούς καρπούς μέσα στην ημέρα;

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα αλλά και αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ευεργετικά για την υγεία του οργανισμού. Με ποιο τρόπο; Ενισχύοντας την ενέργειά σου, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό και χαρίζοντας ευεξία και μακροβιότητα. Επιπλέον, είναι εύκολοι στην κατανάλωση, αφού τρώγονται και ωμοί ενώ ακόμη μπορούν να προστεθούν σε διάφορα γεύματα ως συνοδευτικό. Σημείωσε ότι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι περίπου μια χούφτα ξηρών καρπών ή αλλιώς 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού.

μπολ με ξηρούς καρπούς
Unsplash

Παρόλα αυτά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και τη σιλουέτα σου όπως οι παρακάτω...

3 παράξενα που μπορεί να συμβούν από την υπερκατανάλωση ξηρών τροφών

  • Μπορεί να πάρεις βάρος. Αν και μια επαρκής ποσότητα βοηθά στην απώλεια βάρους από την άλλη μια ανεξέλεγκτη μπορεί να σε οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο, δηλαδή στο να πάρεις έξτρα κιλά. Για παράδειγμα, μια χούφτα από αμύγδαλα περιέχει περίπου 160 θερμίδες, επομένως, αν διπλασιάσεις τη μερίδα το θρεπτικό αυτό σνακ συγκεντρώνει πάνω από 320 θερμίδες.
  • Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να δυσκολέψει τη διαδικασία της πέψης και έτσι να δημιουργηθούν προβλήματα όπως: αέρια, φούσκωμα ή άλλες πεπτικές διαταραχές..
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, πάρα πολλά καρύδια Βραζιλίας μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση από το σελήνιο που περιέχουν. Αυτή μπορεί να κάνει τα νύχια πιο εύθραστα, ενώ ακόμη μπορεί να προκαλέσει πόνους σε μύες και αρθρώσεις.