Πώς η ευτυχία βοηθάει στο αδυνάτισμα - H ευχαρίστηση του φαγητού δεν μετριέται σε θερμίδες!

Για να μη σου φέρνει η λέξη "δίαιτα"... θλίψη!

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Η απώλεια βάρους είναι συχνά ένα ζήτημα που συνδέεται με την προκατάληψη. Ακούγοντας μόνο τη λέξη "δίαιτα" αρκεί για να νιώσετε ένα αίσθημα θλίψης ανάμεικτο με μια αίσθηση πείνας. Στην πραγματικότητα, για να χάσετε κιλά μόνιμα και υγιεινά, η ευχαρίστηση μετράει πολύ περισσότερο από τις θερμίδες.

Απόλαυση που πηγάζει από την πρόσληψη καλών και χορταστικών τροφών και ευχαρίστηση με την έννοια της ευτυχίας. Αρκετές, μάλιστα, είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η ευτυχία σάς κάνει να χάσετε βάρος: Το να αφοσιωθείτε σε πράγματα που σας παθιάζουν, αυτόματα αποσπάται η προσοχή από την σκέψη του φαγητού.

Έτσι όλα έχουν να κάνουν με την ευεξία και τη διατροφική εκπαίδευση. Όταν τα διατροφικά προγράμματα απώλειας βάρους επικεντρώνονται στην ευχαρίστηση, μέσα από ενδιαφέρουσες ενέργειες, τότε μόνο το φαγητό μπορεί να ανακτήσει τον ρόλο του ως τροφή.

φαγητό
Unsplash

Η ευτυχία βοηθάει στο αδυνάτισμα

Μια συναισθηματικά βιώσιμη δίαιτα εξαλείφει την επιθυμία για πολύ φαγητό. Είναι πράγματι αποδεδειγμένο ότι, στο μεταιχμιακό σύστημα, στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οι περιοχές της ευχαρίστησης και αυτές του κορεσμού συνδέονται στενά και ανταποκρίνονται στους ίδιους νευροδιαβιβαστές.

Οπότε όλες οι συμπεριφορές ή οι εμπειρίες που μπορούν να αυξήσουν την αντίληψη της ευχαρίστησης πολύ πιθανόν θα αυξήσουν και το αίσθημα κορεσμού, συμβάλλοντας επομένως στον περιορισμό της κατανάλωσης περιττής τροφής, που οδηγεί σε αύξηση βάρους.

Πώς θα αυξήσετε την ευχαρίστηση

Η αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης, τα μόρια ευχαρίστησης, δημιουργεί έναν κύκλο ευεξίας, στον οποίο αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, εφαρμόζετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και σκέφτεστε το φαγητό χωρίς να σας πιάνει νευρική πείνα.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνειδητά μεταμορφώνονται σε νικητήρια στρατηγική απώλειας βάρους. Πώς θα αυξήσετε την ευχαρίστηση; Τόσο μέσω μιας θετικής προσέγγισης των πραγμάτων όσο και εφαρμόζοντας έναν ενεργό και αθλητικό τρόπο ζωής, με στόχο τη διευκόλυνση και διατήρηση της απώλειας βάρους, συνδυάζοντας πάντα μια σωστή διατροφή αλλά και λαμβάνοντας ευχαρίστηση όχι μόνο από το φαγητό αλλά και από άλλες πτυχές της ζωής.

σωστή διατροφή
Unsplash

Να τρώτε χωρίς τύψεις

Είναι αυτό που λέμε ότι... οι τύψεις παχαίνουν. Και είναι ααλήθεια. Όταν επιθυμείτε να φάτε κάτι, απολαύστε το όσο γίνεται και μην το σκέφτεστε. Σας άρεσε και τέλος! Όταν χαίρεστε με το φαγητό σας μπορείτε να φάτε πολύ περισσότερα υγιεινά τρόφιμα και να τα θεωρήσετε πολύ νόστιμα.

Η αναζήτηση της ευχαρίστησης μέσω φαγητού, αθλητισμού και πραγμάτων ή καταστάσεων που προάγουν την προσωπική ευεξία είναι το κλειδί όχι μόνο για να χάσετε βάρος, αλλά και για να το διατηρήσετε σε βάθος χρόνου.